La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica explica en la CEV les novetats legislatives d'aplicació i desenvolupament d'aquesta legislatura
Destaca la col·laboració públic-privada per a la dinamització del sector econòmic, la fiscalitat verda com a vector de canvi i la modernització contínua en la gestió dels residus
La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha presentat en la Comissió de Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) les novetats legislatives que s'aplicaran i desenvoluparan durant la legislatura vigent dins del seu àmbit de competències.
Durant la seua intervenció, Paula Tuzón ha destacat la col·laboració públic-privada per a la dinamització del sector econòmic, assenyalant la importància de preparar-se davant els canvis normatius que, ja siga des de la pròpia comunitat autònoma o des de l'Estat o Europa, marcaran els nous escenaris de transició ecològica. La secretària ha comunicat al sector la importància de buscar objectius comuns per a poder implementar una transició ràpida i pragmàtica.
Així, s'ha referit a l'elaboració de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica que prepara la Conselleria, que es troba en període de consulta pública, i que, tal com ha defensat, serà el paraigues normatiu perquè aquesta transició puga ser efectiva en els pròxims anys i es complisquen els objectius de neutralitat acordats a Europa. En la llei, es treballaran aspectes de fiscalitat verda, energia i cicle del carboni per a la descarbonització, medi natural i biodiversitat, urbanisme i mobilitat, i sectors productius, entre altres qüestions.
Aquesta nova normativa, inspirada en l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic, se sotmetrà al criteri del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient, que treballarà a través de cinc grups temàtics formats per persones expertes, representants dels sectors, responsables de les polítiques implicades i representants, òrgan en el qual la pròpia CEV també està representada.
A més, la secretària autonòmica ha apuntat que reforçarà amb més personal el desenvolupament del decret del Consell de Control de les Emissionsde les Activitats Potencialment Contaminadores de l'Atmosfera, quant als serveis d'IPPC (Directiva de Prevenció i Control Integrat de la Contaminació), Atmosfera i Residus, que són dels quals més es relacionen amb la indústria.
En el transcurs de la sessió, Paula Tuzón ha assenyalat que aquest any 2020 la llei d'Economia Circular que prepara la Conselleria tindrà llum verda, i que anirà en paral·lel a la llei nacional de residus que prepara el Govern Central.
També ha indicat que la Conselleria treballa en la informatització dels Ecoparcs com a mesura prèvia a la bonificació de bones pràctiques
Així mateix, ha anunciat que la Conselleria tramita una nova ordre d'agrocompostatge dirigida a la indústria agroalimentària, que ja no concep els "centres d'agrocompostatge" com a instal·lacions de gestió de residus, sense que estaran orientats a la reducció i reutilització de residus, en el centre de producció o al costat, amb criteris tècnics i de proximitat.
A més, Tuzón s'ha referit al Pacte pels Boscos, ha informat dels PORNS i PRUGS iniciats i els que està previst iniciar en breu als parcs naturals, així com de l'Estratègia Valenciana de Biodiversitat, del tercer Pla de Sanejament i de l'aposta per part de l'Epsar en projectes de reutilització i renovables.