POLÍTICA

El secretari autonòmic de Família destaca la labor del cooperant i la necessitat de cuidar la seua salut mental

ELPERIODIC.COM - 19/09/2024

Ignacio Grande inaugura el I Simposi Internacional sobre la Salut Mental en el Treballador Cooperant i Humanitari

Ha recordat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més invertix en cooperació amb un impacte registrat de més de dos milions de persones

El secretari autonòmic de Família i Servicis Socials, Ignacio Grande, ha destacat la “labor que desenrotllen les persones cooperants”, així com la necessitat de cuidar els qui es troben en primera línia de les emergències humanitàries.

Per a Ignacio Grande, “és fonamental que, igual que atenem les emergències humanitàries, posem el mateix esforç a cuidar els qui es troben en primera línia. El seu benestar és clau perquè puguen continuar ajudant les comunitats més vulnerables”.

Així ho ha manifestat Ignacio Grande durant la inauguració del I Simposi Internacional sobre Salut Mental en el Treball Cooperant i Humanitari celebrat a València, en el qual també ha participat el director general d’Inclusió i Cooperació, Pedro Carceller.

“Es tracta d’un esdeveniment pioner a Espanya organitzat per la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenrotllament, de la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, en el marc de les activitats que es desenrotllen en el Mes del Cooperant”, ha explicat el secretari autonòmic.

Durant la seua intervenció, Ignacio Grande ha destacat la rellevància d’este simposi que “marca un abans i un després en l’atenció a la salut mental dels cooperants”.

A més, “en un panorama complicat de conflictes bèl·lics, situacions d’urgència sanitària, crisis migratòries i climàtiques, extrema pobresa, apareix la figura del cooperant projectant llum, oferint esperança i contagiant humanitat”, ha declarat el secretari autonòmic.

Per això, ha reiterat “el ferm i contundent compromís de la Generalitat amb la cooperació”, perquè “som conscients de la importància que tenen els recursos a l’hora de desenrotllar esta acció”. I ha recordat que “la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més invertix en cooperació, ja que en l’últim any hem tingut un impacte en més de dos milions de persones”.

Ignacio Grande també ha apuntat que des de l’Administració valenciana tampoc s’ha d’oblidar que l’exercici d’esta labor solidària es du a terme en contextos molt delicats, susceptible de generar en les persones cooperants un impacte emocional important. A això cal sumar l’esforç i sacrifici personal produït per la mobilitat geogràfica, l’aïllament, la inseguretat o la falta de conciliació familiar.

“El pes psicològic que totes estes qüestions poden generar i generen impressió en la salut mental dels cooperants, la qual cosa posa de manifest que moltes vegades s’oblida cuidar també del qui cuida i, per tant, ha de convertir-se en una prioritat en les estratègies i plans d’acció que desenrotllem a futur”, ha manifestat.

Així, conscients que la salut mental és una de les principals preocupacions de hui dia, “ara reorientem el focus i li atorguem l’atenció que mereix, per a poder proporcionar les respostes que requerix”, ha remarcat el secretari autonòmic.

Ignacio Grande també ha recalcat la importància que suposa la labor del voluntariat per al Consell amb el foment de les noves lleis del voluntariat i del tercer sector anunciades recentment pel president Mazón.

Decàleg de bones pràctiques

Un dels primers passos que es donarà en este simposi és la posada en marxa d’un decàleg de bones pràctiques, que servirà de guia per a millorar l’atenció psicosocial dels treballadors humanitaris i cooperants.

En este sentit, el director general d’Inclusió i Cooperació al Desenrotllament ha manifestat que, a partir de la celebració d’este I simposi, “hi haurà un treball de continuació i durem a terme la creació d’un decàleg per a implementar i treballar contínuament amb les entitats per a poder establir estratègies d’atencions dins del personal cooperant, per a anar cultivant a poc a poc esta cultura de les cures”.

L’acte ha reunit més de 140 professionals del sector cooperant i de la salut, inclosos experts internacionals en benestar psicosocial, amb l’objectiu d’abordar els reptes emocionals, psicològics i socials als quals s’enfronten els treballadors humanitaris.

Durant la jornada, s’han compartit experiències i estratègies sobre com previndre i mitigar l’impacte de l’estrés en el personal humanitari, així com la importància de desenrotllar mecanismes de suport i recuperació. Entre els ponents, han participat representants d’organitzacions com el Comité Internacional de la Creu Roja, l’Organització Mundial de la Salut i ACNUR, els quals han subratllat la necessitat de crear un entorn segur i saludable per als cooperants.

MÉS FOTOS