EDUCACIÓ

Seco (CSIF): "Esperem treballar amb la nova administració perque l'educació a la Comunitat Valenciana siga de la millor qualitat"

LAURA HERRERAS - 12/08/2023

Entrevista amb el President de CSIF Educació Comunitat Valenciana per parlar del nou curs i de les “assignatures pendents” que plantejaran al nou màxim responsable, José Antonio Rovira

La Conselleria d'Educació és una de les més complexes i complicades de les carteres que hi ha al govern valencià. A més a més del gran pressupost que gestiona, decideix sobre un tema fonamental: l'educació dels nostres fills. Una responsabilitat que assumeix ara el màxim responsable, José Antonio Rovira.

Elperiodic.com ha volgut entrevistar el President de CSIF Educació Comunitat Valenciana, José Seco d'Herrera Torregrosa, per parlar de la 'tornada a l'escola', com el canvi de govern està afectant els preparatius així com els 'deures' que volen plantejar-lo a la nova administració.

Com creieu que serà l'inici de curs? Penseu que es veurà afectat pel canvi de govern?

El que és l'inici de curs no sabem com començarà. Hi ha les instruccions donades però el que passa abans, com és l'adjudicació del professorat, està tenint molts problemes. I això ve heretat de l'anterior administració i CSIF ho ha denunciat molts cursos escolars sense que l'anterior govern li hagi posat cap mena de solució: la quantitat de gestions administratives que requereix una plantilla superior a 75.000 professors fa que sigui molt complicat que amb els efectius i amb els mitjans tècnics que té la Conselleria es puga dur a terme en temps i forma. A més, aquest any s'ha generat un problema afegit pel concurs extraordinari de mèrits i les oposicions dins del pla d'estabilització. Amb això s'ha sobrecarregat a una plantilla que no pot gestionar la quantitat de treball en les hores laborables. Per tant, entenem que això és un element heretat de l'administració anterior, que durant tres o quatre cursos que CSIF ha demanat ampliació de plantilles no s'ha fet i que, per tant, s'ha trobat aquesta administració amb aquesta situació. Ens consta que el personal que està treballant en aquest tema està fent hores extres i treballant fins a altes hores de la nit per intentar donar solució a alguna cosa que ja se sabia que podia passar i que no se li va posar solució a temps. Des de CSIF insistirem sempre a negociar amb l'administració aquesta millora perquè millorar la gestió del professorat i dels docents fa que l'educació vaga millor.

I ja heu tingut aquests primers contactes amb la nova Conselleria d'Educació?

Hem tingut alguns contactes i veiem que hi ha una predisposició per part de l'administració d'escoltar. Crec que la millor prova és la dedicació que està tenint el personal de la Conselleria per solucionar aquests problemes que comentàvem. No és per la professionalitat del personal sinó per la quantitat de feina que tenen i com estan responent, cosa que vull agrair aprofitant aquesta entrevista. Per això creiem que hi pot haver una bona sintonia perquè l'aterratge que ha tingut la nova administració ha estat amb un procediment que cada any passa i s'han adonat del que nosaltres avisàvem durant molts cursos s'han materialitzat en aquests problemes. Entenem que amb això tindrem una bona carta -per dir-ho d'alguna manera- a l'hora de negociar aquestes millores en el sistema públic valencià.

I com creieu que s'acabarà el problema de l'adjudicació del professorat?

Jo crec que se solucionarà per l'afany dels sindicats, i en particular nosaltres, que a qualsevol problema que ens traslladen els nostres afiliats i simpatitzants ho comuniquem a la Conselleria. I la veritat és que hem d'agrair que ens estan escoltant i cercant solucions. I en aquest sentit jo crec que sí que tindrem una solució perquè s'estan fent tots els esforços possibles. Crec que el que ha passat és lamentable i que s'havia d'haver donat la solució per part dels que han tingut la responsabilitat.

El nou Conseller d'Educació apunta a una modificació del decret de plurilingüisme. Quina és la vostra posició sobre això?

Cal recordar que CSIF va ser el primer sindicat a tombar -per dir-ho d'alguna manera- el primer intent de plurilingüisme. Els tribunals ens van donar la raó que era una discriminació que els centres on s'impartís més valencians rebessin més dotació econòmica. S'estava fent una minorització d'una llengua i incentivada a més per un conseller d'Educació. Això es va fer enrere i al final van sortir unes condicions de plurilingüisme i uns assessors lingüístics que en molts casos es podria qualificar d'una altra figura que a més coincidia amb les idees polítiques del Conseller de torn, en aquesta darrera legislatura de Compromís. Nosaltres tenim clar que les llengües deuen servir per entendre'ns i que han de ser un element enriquidor de l'alumnat i de la societat en conjunt. I també els docents deuen traslladar aquesta riquesa que tenim, en aquest cas els valencians, per tenir tant el castellà com el valencià. I per descomptat en el nou programa o el nou pla que es faça de plurilingüisme, el que volem és que no es minoritze cap de les llengües, ni el castellà ni el valencià, i que evidentment es puga impartir de forma correcta tant una com l'altra . I a més no es pot oblidar que en aquest plurilingüisme hem de donar un valor importantíssim a les llengües estrangeres. Sí, el que volem és que tinguen oportunitats de treball els nostres alumnes en el futur, cal fomentar les llengües com l'anglès. El conèixer llengües t'obri les portes.

Un tema en què des de CSIF heu insistit molt és el de la infermera escolar. Com veieu la seua evolució?

Nosaltres el que volem és que es complixquen les promeses electorals. És important recordar que CSIF fa molt de temps que demana la infermera escolar i no és una petició fútil, ja que moltes vegades tenim alumnes que tenen autèntics problemes de salut i, evidentment, un docent no està capacitat en molts casos. I dit això, també és important recordar que s'havia produït un incompliment i esperem que el nou govern no caiga en aquest error. Mónica Oltra, al seu dia quan era a l'oposició, portava per bandera la infermera escolar i en cap dels dos governs del Botànic es va materialitzar. No era una prioritat. Per tant, en aquest sentit, esperem que el Partit Popular, que és el titular de la Conselleria, faça aquests avenços i ens telefone a una reunió específica sobre aquest tema. Crec que és el millor servei que es pot donar a l'alumnat però també a les famílies.

Parlem ara d'un assumpte d'actualitat com és el de la Formació Professional. Com veieu la situació a la Comunitat Valenciana davant la creixent demanda, que moltes vegades s'està veient desbordada?

La formació professional en els darrers quatre anys ha tingut un canvi de paradigma que ha estat també social. La ciutadania, a dia d'avui, té clar que la FP és una formació de qualitat, sobretot a l'educació pública valenciana. Sap que és una porta directa al món laboral, enrere queda la FP per a “aquells que no volien estudiar”. Què ha fet l'Administració? Bé, l'Administració ha fet alguns moviments els darrers quatre anys, però és cert que han estat més burocràtics que pràctics. Burocràtics en el sentit que una formació professional és fonamental que tinga uns assessors que coneguen la realitat empresarial però no hem pogut veure la selecció pública d'aquestes figures. Estem segurs que ho hauran fet bé, però no en tenim informes. I, d'altra banda, s'han fet grups de treball per comarques on hi ha presents figures del món empresarial, local, etcètera. però només dos sindicats presents que a més no són els majoritaris. CSIF ha demanat en reiterades ocasions formar part d'aquests consells comarcals, però no ho hem aconseguit.

Entenem també que la formació professional deu comptar amb millors professionals i en tenim, que són els docents. Però ells també necessiten tenir tres aspectes fonamentals: d'una banda les millors instal·lacions. Necessitem un Pla Edificant específic per a la FP i que es milloren les instal·lacions per assemblar-se el màxim possible a les empreses i poder així tenir una formació de millor qualitat. Necessitem també unes dotacions, una maquinària i uns equips de millor qualitat. A la FP de mecànica, per exemple, estem treballant amb vehicles que pràcticament no existeixen als tallers actuals, que poden tenir més de 15 anys i no tenim els híbrids o els elèctrics, per la qual cosa es fa molt difícil formar aquests futurs mecànics en una tecnologia de què no disposen els centres educatius. Això se li va demanar a l'anterior administració i no es va aconseguir. És cert que s'han obert molts centres educatius, noves línies o nous grups de FP, però entenem que s'han de dotar de material, s'han de dotar d'instal·lacions.

I després tenim una tercera pota importantíssima que és la formació del professorat, que ha de ser molt més àmplia i ambiciosa perquè realment tots els docents de qualsevol nivell però també de FP es puguen anar formant a les últimes tecnologies per donar la millor qualitat i la més actualitzada al nostre alumnat. I el més important és que compte amb el sindicat CSIF, ja que qualsevol mesura que es prenga implica que nosaltres la coneixem de primera mà, perquè a tots els centres tenim docents, tant assistents com simpatitzants, treballant avui dia i traslladant-nos la informació. Som un element essencial i catalitzador del sistema públic valencià.

Al llarg de l'entrevista ha posat força “deures” a la nova administració. Creieu que tindreu la porta oberta per part dels responsables? Quina predisposició veieu?

Doncs mira, l'escolta l'hem tingut tant amb l'administració anterior com aquesta. A l'anterior administració sí que ens escoltaven, però feien poc cas, per dir-ho d'alguna manera. Esperem que la nova administració, almenys el que fins ara els hem pogut traslladar i hem pogut parlar amb ells, aquesta escolta activa veiem que és molt bona. Esperem que vagi acompanyada d'accions que vagin en la línia de millorar el sistema públic valencià. Entenem que com a sindicat no tot el que demanarem ens ho donaran en una primera reunió. Però bé, entenem també que, almenys de moment, l'experiència que tenim en aquests pocs dies que hi ha els nous responsables polítics és d'una escolta activa i d'anar intentant canviar coses que nosaltres ja els hem traslladat i que calia millorar perquè realment l'educació a la Comunitat Valenciana sigui de la millor qualitat.