Sara Yousfi (MIR): "Ens utilitzen com una eina per a tapar els defectes que té la sanitat"
Els MIR mantenen la vaga indefinida a l'espera que Sanitat vulga parlar amb ells. Parlem amb Sara per a conéixer què els ha portat fins ací
Es reivindiquen com una de les bases de la sanitat pública i han decidit parar per a fer-se escoltar amb força. Els MIR de la Comunitat Valenciana estan de vaga indefinida des de fa més de quinze dies i no dubten en assegurar que no la desconvocaran fins que tinguen les garanties necessàries per a saber què les seues reclamacions passaran a ser una realitat.
En elperiodic.com parlem amb Sara Yousfi, resident que posa veu al departament de Sagunt, per a conéixer què els ha portat fins ací i quins són els obstacles als quals estan havent de fer front durant aquestes setmanes. “Ens utilitzen com a obra de mà barata, és més barat utilitzar al pobre resident que està en formació que contractar un altre especialista” explica Sara, especialista en família.
Les seues queixes es remunten almenys una dècada arrere – l'última vaga de residents va tindre lloc en 2008 – i des de llavors poc a canviat als hospitals valencians: “Si no renoves ni inverteixes en una sanitat de qualitat, els teus treballadors al final estan abocats a treballar en les condicions en les quals, per exemple, els residents estem treballant”.
“Les condicions que ara mateix denunciem és que ens utilitzen - als residents - com una eina per a tapar els defectes que tenen la sanitat i dir que la sanitat espanyola és la millor del món” afirma Sara en declaracions a aquest digital, i afig: “Ho és fins que estàs dins i veus totes les injustícies i precarietats que existeixen en ella”.
Quan parlen de precarietat, els MIR narren situacions com la prolongació successiva de guàrdies anara de la legalitat o fins i tot l'haver de fer-se càrrec de pacients sense supervisió quan – insisteixen – encara es troben en el període de formació: “Assumim pacients i situacions per a les quals no estem realment preparats, almenys prou preparats que necessita aqueix pacient perquè l'atenguem” apunta Sara.
El detonant i els dies després
Fins a arribar a la decisió de convocar una vaga indefinida que ha omplit els carrers de la ciutat de València de joves residents, ha hagut d'haver-hi un detonant. En preguntar-li a Sara, no dubta la seua resposta: “La forma en la qual ens han utilitzat durant la pandèmia del coronavirus”.
La crisi sanitària viscuda en tot el país ha fet que els joves metges diguen basta i demanen una millora urgent en les seues condicions laborals: “Ens han utilitzat com si fórem metges especialistes, a vegades sense supervisió. Ho han fet en lloc de contractar especialistes, és l'obra de mà barata portada al màxim.”.
“El meu contracte no és d'especialista és de formació, no sóc ací per a traure't el treball brut” insisteix i denúncia: “Hem rebut bastants xantatges i advertiments de les gerències”.
Però quan van començar aquesta vaga no esperaven, potser, el rebuig des de l'inici per part de la conselleria de Sanitat. Expliquen que malgrat haver-se constituït un ‘fòrum de bona fe’ per a tractar el tema, no els permeten estar en la taula de negociació. “Com negociaràs alguna cosa amb els sindicats si no hi ha cap resident implicat? Ens sembla una falta de serietat”.
Malgrat les dificultats els MIR no perden l'esperança i esperen tindre resposta ràpid: “Nosaltres tenim esperança que això vaja bé, no tenen cap sentit descurar a la base de la piràmide. El que volem és que es tornen a reunir amb nosaltres de manera oficial”. Fins llavors, mantenen la vaga és indefinida.