SANT JOAN D'ALACANT | SANITAT I SALUT

La ‘Hospital Week Play’ fomenta la cooperació entre xiquets hospitalitzats i estudiants de centres europeus

ELPERIODIC.COM - 20/05/2019

L’Hospital de Sant Joan acull la jornada inaugural d’aquesta setmana, que s’emmarca en el projecte ‘Dr. Play’, dissenyat per l’aula hospitalària

L’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant ha celebrat la jornada inaugural de la ‘Hospital Week Play’, una cita organitzada per la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) del centre alacantí, en el marc del projecte ‘Dr. Play’.

‘Dr. Play’, dissenyat per la UPH, va ser seleccionat en 2017 com a projecte Erasmus+ pel Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Es tracta d’una iniciativa de col·laboració entre aules hospitalàries i escoles de Primària i Secundària a escala europea, que té l’objectiu de fomentar el desenvolupament d’accions clau de cooperació per a la innovació, l’intercanvi de bones pràctiques entre centres escolars i la solidaritat cap als xiquets hospitalitzats.

Aquesta jornada ha donat inici a tota una setmana d’activitats en què participaran estudiants dels tres països participants en el projecte: Polònia, Portugal i Espanya. Els centres socis d’aquest programa són el centre educatiu de Primària i Secundària Zespol Szkool Nr 111W Poznaniu de la ciutat de Poznan (Polònia); l’Agrupació d’Escoles Dr. Carlos Pinto Ferreira de Portugal i, per part d’Espanya, el CEIP La Almadraba i l’IES Radio Exterior, els dos d’Alacant, tots aquests sota la coordinació de la UPH de l’Hospital de Sant Joan.

Així, en la inauguració d’aquesta jornada han estat presents el director general de Política Educativa, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Jaume Fullana; la directora territorial de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a Alacant, Encarna Llinares; la gerent del Departament de Salut Alacant - Sant Joan d’Alacant, Beatriu Massa; i Ruth Pérez, responsable de la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) de l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant i coordinadora del projecte ‘Dr. Play’.

En primer lloc, Ruth Pérez ha recordat que “una de les funcions de les aules hospitalàries és minimitzar en la mesura que siga possible l’impacte de l’hospitalització en els xiquets i les seues famílies, cosa que sol generar ansietat i estrés. En aquesta línia naix el projecte ‘Dr. Play’, amb l’objectiu de millorar la vida de xiquets i xiquetes que són al mateix temps pacients i alumnes”.

Com ha apuntat la gerent, Beatriz Massa, “el IV Pla de salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública fa un pas més enllà en la humanització i, sens dubte, aquest projecte contribueix a la humanització de la sanitat, a través de la millora de la qualitat educativa en l’aula hospitalària”.

Per la seua banda, la directora territorial de Sanitat a Alacant, Encarna Llinares, ha subratllat que “programes com aquest posen de manifest el compromís de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, mitjançant convenis de col·laboració amb la Conselleria d’Educació, de garantir als xiquets hospitalitzats les seues necessitats educatives”.

Llinares ha parlat de la “importància de la inclusió, la cooperació entre administracions i, sobretot, la humanització, perquè els menuts puguen tindre una estada hospitalària com més agradable millor”.

El director general de Política Educativa, Jaume Fullana, s’ha referit a la “necessitat d’oferir una atenció integral a l’alumnat hospitalitzat”. En aquest sentit, estem davant d’un “projecte europeu ambiciós, que requereix la participació activa dels alumnes i els permet viatjar per l’espai europeu. És, a més, una bona ocasió per a obrir espais de reflexió, que constitueixen una oportunitat de millorar la qualitat de vida dels alumnes hospitalitzats i facilitar la seua inclusió en tots els àmbits”.

Fullana s’ha referit a una enquesta recent, segons la qual en el territori valencià hi ha prop de 24.000 alumnes amb malaltia crònica i, cada any, se n’atenen més de 7.000 en les aules hospitalàries. “És una obligació per a les administracions promoure condicions d’igualtat perquè tots es desenvolupen com a individus feliços”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha destacat que “és un orgull ser referents a escala nacional, atés que el territori valencià disposa d’una nova normativa, el Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d’equitat i d’inclusió en el sistema educatiu valencià. Precisament, aquest decret posa el focus d’atenció en l’alumnat que es troba en situació de més vulnerabilitat i en risc d’exclusió educativa i social.

Estada normalitzada a través del joc

El projecte ‘Dr. Play’ incideix en la qualitat del temps d’hospitalització i el rendiment escolar dels menuts ingressats des d’una perspectiva psicopedagògica i emocional. Pretén “normalitzar la seua estada i trencar amb l’aïllament que podria derivar-se de l’hospitalització a través del joc, una de les poques activitats humanes que transcendeix les barreres socials, culturals, lingüístiques, polítiques i geogràfiques i, sens dubte, també les barreres de la malaltia”.

Així mateix, com a novetat, el programa introdueix continguts pertanyents a l’àrea d’Educació Física en el pla d’acció de les aules hospitalàries.

Sota aquesta perspectiva lúdica, el projecte desenvolupa també la creativitat, la participació i la socialització mitjançant l’ús de noves tecnologies, i integra les TIC com una eina per a trencar l’aïllament; per exemple, mitjançant videoconferències realitzades entre alumnes dels tres països participants i xiquets hospitalitzats.

A través d’aquesta interrelació es fomenta la cooperació internacional i la inclusió social dels xiquets hospitalitzats, així com una visió positiva del cos humà i de la malaltia, que afavoreix la recuperació física, afectiva i social del xiquet.

A més, aquest projecte ha permés la mobilitat de l’alumnat de les aules hospitalàries. “L’any passat, per primera vegada, estudiants de l’aula hospitalària van viatjar a Polònia per a reunir-se amb els alumnes dels tres socis participants”.

Després de la inauguració de la ‘Hospital Week Play’, els xiquets i xiquetes ingressats, junt amb els alumnes dels centres col·laboradors, han tingut l’oportunitat de dur a terme activitats d’esport inclusiu, a càrrec dels professors Raúl Reina i Alba Roldán, de la Càtedra Francisco Carreño Entorn Inclusiu de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. Finalment, han comptat amb l’actuació ‘La magia de curarse’, a càrrec del Mago Dálux.

Els alumnes tindran una setmana repleta d’activitats, que inclouen visites culturals, gastronòmiques i activitats d’esport marítim.

MÉS FOTOS