SANT JOAN D'ALACANT | CULTURA I ESPECTACLES

Cultura reconeix la col·lecció museogràfica permanent de Sant Joan d’Alacant - Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant

ELPERIODIC.COM - 23/03/2022

Recull el patrimoni material i immaterial relacionat amb els oficis relacionats amb l’agricultura i la ramaderia

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha reconegut la col·lecció museogràfica permanent de Sant Joan d’Alacant – Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant, que recull el patrimoni material i immaterial relacionat amb els oficis relacionats amb l’agricultura i la ramaderia pròpies d’aquesta zona.

La col·lecció disposa d’un total de 276 peces representatives del cultiu i la sembra, elements de cavalleria, de la verema i l’elaboració de vi, moltes d’aquestes compreses en l’interval entre mitjan segle XIX i la primera meitat del XX. A més, hi ha altres elements de la vida quotidiana referida als treballs de la dona a casa, la infància i l’oci que ajuden a explicar la quotidianitat a l’Horta durant el segle XX.

La recopilació d’elements i dades que conformen aquesta col·lecció està ineludiblement associada a la figura del cronista de Sant Joan, Isidro Buades Ripoll (1928-2019), que va ocupar aquest càrrec des de 1992 fins a la seua recent defunció. Buades, gran coneixedor i divulgador de l’Horta d’Alacant, va aconseguir contagiar als seus veïns la necessitat de dotar Sant Joan d’un museu etnològic en el qual plasmar les tradicions culturals de l’Horta d’Alacant.

Està ubicada a la Torre Ansaldo, un bé d’interés cultural compost de dos elements diferenciats: la torre defensiva i l’edificació residencial, de dues altures amb planta rectangular.

L’espai en què s’ubica la museïtzació és el que compon la planta baixa de la residència, que correspon al celler-magatzem, veí de la torre, ubicat en la zona est de l’immoble. Els altres elements de senyalística es distribueixen per la resta de l’espai visitable, com són els diferents grafits (en el vestíbul, la cuina i el celler), la cuina de la residència, el cup i l’ermita. Les parts de l’edifici que no formen part de l’espai visitable són l’interior de la torre i la planta superior de la residència. L’accés al conjunt i zona de recepció de visitants és a través del pati, on comença el discurs expositiu i s’inicia un recorregut de lliure circulació.

El projecte museogràfic desenvolupa, principalment, la posada en valor de la Finca Ansaldo en el seu context geogràfic, que fa de Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant. L’Horta, que històricament comprenia un territori al nord de la ciutat d’Alacant, estava conformada fonamentalment pels municipis d’Alacant, Sant Joan d’Alacant, Mutxamel i el Campello.