SANTA POLA | POLÍTICA

Més Santa Pola proposa la instal·lació massiva de plaques solars als edificis municipals per a rebaixar la factura de la llum de la població

ELPERIODIC.COM - 29/03/2023

La confluència formada per Compromís, Podem i Esquerra Unida crearà una Comunitat Energètica Local amb l’energia generada als sostres dels edificis municipals

Més Santa Pola, la confluència formada per Compromís, Podem i Esquerra Unida, ha anunciat en el dia de hui que, una vegada arribe al govern després de les eleccions municipals del 28 de maig, instal·larà panells solars en tots els edificis municipals on siga tècnicament possible, i utilitzarà tota l’energia sobrant per a repartir-la entre les veïnes i veïns de Santa Pola mitjançant la creació d’una Comunitat Energètica Local.

En un vídeo compartit a les xarxes socials de Més Santa Pola, el número 2 de la candidatura, Esteve Ruiz, ha explicat com pretenen dur a terme esta proposta. Ruiz anuncia que serà el col·legi Virgen de Loreto el primer edifici en rebre una instal·lació solar fotovoltaica, i que col·locaran “molts més panells dels que necessita el centre per a poder generar tota l’energia possible”. Els motius per a començar per este edifici, afirmen, són “la seua extensa coberta que permet una instal·lació de majors dimensions”, i la situació del col·legi, “enclavat en una zona de població densa on proliferen els blocs de pisos, una tipologia de vivenda en la que hi ha més dificultats per a poder comptar amb sistemes d’autoconsum energètic”.

La confluència assegura que “no es quedaran ahí”, sinó que després del col·legi Virgen de Loreto actuaran en més edificis municipals situats en diferents punts de Santa Pola “perquè l’energia arribe a totes i tots”. Cal destacar que el passat 27 de desembre, el govern de l’Estat va aprovar el Reial Decret-llei 20/2022 per a impulsar l’autoconsum compartit que, entre altres mesures, amplia a 2 km la distància màxima entre la instal·lació de producció solar i els punts de consum connectats a ella, “la qual cosa fa que augmenten molt les possibilitats que tenen les Comunitats Energètiques Locals”, destaquen des de Més Santa Pola.

Per a Esteve Ruiz, “l’Ajuntament de Santa Pola ha de servir per a protegir i millorar la vida de les persones que vivim al municipi, i esta proposta és un exemple molt clar de com fer-ho, facilitant un dret bàsic com és l’accés a l’energia”.