SANTA POLA | CULTURA I ESPECTACLES

La Festa d'Algemesí es trasllada a Santa Pola amb una exposició única

ELPERIODIC.COM - 15/03/2019

El Museu del Mar de Santa Pola presenta el 23 de març una jornada cultural molt interesant, que donarà pas a l’exposició “La Festa d’Algemesí. Patrimoni de la Humanitat”, que estarà fins al 19 de maig en l’Escala Renaixentista.

L’acte comença a les 19:00 hores amb la conferència “8 de setembre: La Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Patrimoni de la Humanitat” al Baluard del Duc, a càrrec de Juli Blasco, director del Museu de la Festa d’Algemesí. Posteriorment, a les 19:30 hores tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’exposició. A més, al voltant de l'exposició es prepararan activitats lúdiques per al xiquets i xiquetes d'entrada lliure durant l'horari del Museu (fins al 19 de maig). Tots dos esdeveniments seran en valencià.

La Festa de la Mare de Déu de la Salut. Patrimoni Cultural immaterial de la Humanitat (UNESCO)

Cada 7 i 8 de setembre els carrers d’Algemesí són l’escenari d’una manifestació cultural i religiosa única: tres desfilades processionals que omplin els carrers de tradició. Una festa on no hi ha espectadors, tots en són protagonistes. És el clar reflex de la força d’un poble compromès amb la seua història i que és, sense dubte, una de les fites més significatives de la cultura popular de tot el món.

És una celebració de gran participació popular d’origen medieval (1.247). Els seus rituals, transmesos d’avis a pares i a fills, cristal·litzen en una sèrie de manifestacions diferents: expressions orals (misteris i martiris), música; 63 composicions interpretades per més de 200 dolçainers. Entre totes les melodies destaca el solemne i cadenciós so de la Muixeranga d’Algemesí, que ha estès la seua càrrega simbòlica més enllà de la ciutat fins a arribar a convertir-se en patrimoni cultural de tots els valencians i des del 2011 de tots els ciutadans del món.

Durant la celebració, Algemesí es transforma en un museu viu de la tradició valenciana i mediterrània amb l’entramat social de fe i cultura que comprenen les celebracions litúrgiques, el paisatge sonor de les campanes i l’entorn monumental del segle XVII on es realitzen les desfilades processionals amb la participació de més de 1.400 figurants.