La sanitat valenciana demana precaució a l'aigua: onze persones han mort al juny
Durant aquest mes de juny han perdut la vida 11 persones en accidents aquàtics succeïts entre les tres províncies
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), recorda la conveniència de prendre precaucions durant l'estiu per poder gaudir del bany i dels esports aquàtics, per tal d'evitar possibles ofegaments.
Les recomanacions que realitzen els professionals en emergències sanitàries a qualsevol banyista i esportista del medi aquàtic se centren en l'elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb serveis de socorrisme i seguir sempre les indicacions que s'efectuen en cada moment.
Respectar el significat de les banderes a la platja i evitar el bany a soles o si s'ha consumit alcohol, són altres consells a tenir en compte.
Aquest any, com ja va passar l'estiu passat, cal seguir a més de les recomanacions habituals, les que es determinen derivades de la pandèmia per COVID-19.
La directora del SES, Begoña Arcs ha ressaltat la importància "d'evitar el bany en solitari, ja que, en cas de presentar un problema de salut, el temps de demora en alertar els serveis d'emergències pot ser vital".
A més, és aconsellable que l'exercici durant el bany s'adapte a la pròpia condició física i a l'edat. D'aquesta manera s'evita un excés d'esforç, una cosa a tenir molt en compte en adults d'edat avançada, fonamentalment.
Especial èmfasi fa la directora del SES sobre els nens, com un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments. Per això, ha insistit que "cal vigilar sempre i no deixar-los mai sols, especialment a les piscines, on un descuit pot ser fatal".
Begoña Arcs recorda també que no cal banyar-se immediatament després dels àpats. "Un dels factors que pot influir en el fet que es done amb més facilitat la pèrdua de consciència o un mareig, és la digestió com a conseqüència del propi procés, el que pot desencadenar en un ofegament", ha afirmat.
Cal recordar que, en cas de presenciar un accident aquàtic, cal avisar immediatament al 112. Tot seguit, si es coneix com realitzar un massatge cardíac, és fonamental per a la supervivència iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l'arribada dels serveis sanitaris.
En cas de desconèixer la tècnica, aquesta pot ser explicada telefònicament per un dels metges coordinadors del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències), després d'haver cridat al 112.
Onze persones ofegades aquest mes
Entre l'1 de juny i el 31 d'agost de 2020, van morir un total de 42 persones per ofegament en platges, piscines o espais naturals de la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra va suposar el 42% de l'total d'accidents aquàtics atesos durant aquest període pels serveis sanitaris d'emergència de la Generalitat Valenciana. Durant aquest mes de juny han perdut la vida 11 persones en accidents aquàtics succeïts entre les tres províncies.
Els experts insisteixen que es pot prevenir aquests accidents i disminuir les seues conseqüències, seguint unes mínimes normes de seguretat com les que s'han descrit. Cal recordar que un ofegament pot produir la mort, però també seqüeles greus com lesions pulmonars o danys cerebrals irreversibles.