Sanitat vacunarà des de gener a ancians residents i personal sanitari
Aquest és el pla de vacunació que acaba d'anunciar el ministre Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha presentat hui en Consell de Ministres l'"Estratègia de Vacunació COVID-19 a Espanya". En aquest document s'especifica que a causa de la pròxima disponibilitat gradual de dosi de vacunes és necessari establir l'ordre de prioritat dels grups de població a vacunar" sobre la base d'un marc ètic" a partir de qual s'han delimitat tres etapes de priorització. Així, residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones majors i amb discapacitat seran els primers grups que es vacunaran enfront de la COVID-19.
Li seguirà la resta de personal sanitari; i grans dependents no institucionalitzats. Aquests grups seran vacunats en la primera etapa, amb les primeres vacunes. Una vegada es conega la disponibilitat de dosi de l'o les vacunes autoritzades i adquirides pel Ministeri de Sanitat, s'acordarà en el Ple del CISNS, prèvia discussió en la Ponència de Vacunes i Registre de Vacunacions i en la Comissió de Salut Pública, la priorització final de la vacunació a determinats grups de població.
Seguiment i avaluació
L'Estratègia preveu diferents eines i estudis que permetran realitzar seguiment i avaluació de la cobertura, la seguretat i l'efectivitat de les vacunes, ha explicat el Govern en un comunicat. Així, el Sistema Espanyol de Farmacovigilància, coordinat per l'AEMPS, ha desenvolupat un Pla específic de la vigilància de seguretat de les bovines COVID-19 que analitzarà de manera contínua les notificacions de sospita de reaccions adverses realitzades tant pels professionals sanitaris com pels propis ciutadans vacunats, compartint informació amb la resta d'agències europees i amb l'OMS.
En el mateix document s'especifica que "les vacunes que finalment s'empraran per a immunitzar enfront de la COVID-19 disposaran dels mateixos nivells de seguretat que qualsevol de les quals s'empren habitualment. I que els nivells d'eficàcia compliran amb els estàndards exigits perquè el seu ús siga autoritzat".
"En el nostre calendari comú de vacunació al llarg de la vida tenim 14 vacunes. La bovina número 15, l'anticovid, serà igual de segura que les que ja s'està administrant en calendari vacunal amb uns índexs de vacunació molt per damunt de la mitjana europea i que frega el 95% en el cas de la població infantil", ha subratllat Salvador Illa, qui a més ha ressaltat que "serà gratuïta en el Sistema Nacional de Salut, igual que la resta de vacunes del calendari de vacunació actual".
Les tres etapes de priorització en funció de la disponibilitat de dosi a cada moment són:
- Primera etapa. Subministrament inicial i molt limitat de dosi de vacunes.
- Segona etapa. Increment progressiu del nombre de vacunes que permetrà anar augmentant el nombre de persones a vacunar.
- Tercera etapa. Augment en el número de dosi i de vacunes disponibles per a cobrir a tots els grups prioritaris.
Per a establir la priorització dels grups a vacunar en cadascuna de les mateixes s'ha realitzat a més una avaluació en funció de quatre criteris de risc: risc de morbiditat greu i mortalitat, d'exposició, d'impacte socioeconòmic i de transmissió. Amb la participació de les CCAA El document, en el qual s'està treballant des de mitjan setembre, està basat en documents i recomanacions d'organismes internacionals com la Comissió Europea, el ECDC i l'Organització Mundial de la Salut. Serà una única estratègia de vacunació comuna per a tot el país.
Així es va acordar en el Ple del Consell Interterritorial del SNS el passat 9 de setembre. Es tracta d'una estratègia elaborada de manera conjunta tenint en compte l'opinió d'experts en bioètica i de societats científiques, aprovada pel Ple del CISNS.
Així, huit comunitats autònomes (Andalusia, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Madrid, Múrcia i País Basc) han participat en el grup tècnic que ha dissenyat d'aquesta Estratègia de Vacunació enfront del COVID. També associacions de professionals i societats científiques; dos portaveus del comité de bioètica d'Espanya; sociòlegs; Matemàtics; i experts de l'administració general de l'estat, em referisc ací a tècnics del Ministeri de Sanitat, de l'Agència Espanyola del Medicament, i de l'Institut de Salut Carles III. El document de base ha sigut a més treballat i estudiat en la Ponència de Vacunes del Consell Interterritorial en el qual participen totes les CCAA.
L'estratègia de vacunació té dos objectius principals: Ajudar a controlar la morbiditat i mortalitat per COVID19 a Espanya. És a dir, reduir el màxim possible que la població emmalaltisca, ingresse en hospital o muira; i que tot l'operatiu estiga llest per a començar a vacunar des del mateix moment en què la primera vacuna estiga aprovada.
L'Estratègia de Vacunació pretén ser un document viu, àgil i flexible, que s'anirà actualitzant a mesura que vaja augmentant el coneixement dels resultats dels assajos clínics que s'estan realitzant amb les bovines candidates, les característiques de les vacunes pròximes a autorització quant a la logística, emmagatzematge i administració, així com detalls sobre la immunitat generada després de la malaltia.
L'Estratègia compta, finalment, amb el desenvolupament d'una estratègia de comunicació, fonamental per a contribuir al fet que l'accés a la vacunació siga efectiu, equitatiu, complisca amb els principis ètics i es desenvolupe amb ple respecte a la transparència.