SANITAT I SALUT

Sanitat i sindicats signen un acord "històric" per millorar l'atenció primària a la Comunitat Valenciana

LAURA HERRERAS - 20/03/2023

Un acord que no ha signat el sindicat mèdic, que manté la convocatòria de vaga

“Històric”. Així qualifiquen els sindicats i la Conselleria de Sanitat l'acord signat aquest dilluns al matí per millorar l'atenció primària a la Comunitat Valenciana. Tal com els avançava elperiodic.com, l'acord que se signa ara es va pactar a principis de març i millora substancialment les condicions de metges, infermers i altres sanitaris a la Comunitat Valenciana.

Entre les mesures més importants que s'han acordat hi ha la de reduir el nombre de pacients que atén cada metge a la meitat del que ho fa actualment. Es passa dels 60 o 70 cites diàries a unes 35 en medicina familiar i 28 com a topall en pediatria.

També s'ha acordat reduir les hores que es treballa i anar implantant la jornada de 35 hores d'ací al 2025, una mesura que ja és vigent en 11 comunitats autònomes més. A més, s'establirà una espècie de “triatge” com a les Urgències hospitalàries perquè una persona a cada centre de salut atengui els pacients i els derive d'acord amb el motiu de consulta.

L'acord ha estat signat pel conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez i els sindicats de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical. Tant el conseller com els representants sindicals han comparegut per explicar el grau de transcendència que té ara mateix i que tindrà a llarg termini aquest acord per al sistema públic sanitari.

“Fa uns 40 anys que treballo a la sanitat pública de la Comunitat Valenciana. Doncs bé, podria dir que l'acord que hem rubricat avui juntament amb els representants dels treballadors i les treballadores és un dels més rellevants i de més transcendència des de la transferència de les competències sanitàries, a finals dels anys 80 del segle passat”, ha dit el Conseller.

Els sindicats signants també coincideixen en aquesta afirmació i insisteixen que "comença a establir les bases de la millora i l'enfortiment del sistema a l'era post pandèmia", ha declarat Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO -PV. Reconeixen que aquestes mesures s'han demanat dècades i que, amb la pandèmia, s'havien evidenciat les mancances del sistema de salut valencià, per la qual cosa era important accelerar aquests acords.

Els sindicats han agraït el “tarannà conciliador” de la direcció de la conselleria encara que no es conformen amb allò aconseguit, sinó que cal continuar treballant i negociant per implementar millors mesures per al sector sanitari”, ha declarat Pedro Rovira, d'Intersindical Valenciana.

Es tracta "d'un pacte d'una rellevància enorme i que, estem convençuts, millorarà, en primer lloc, l'atenció sanitària que reben els valencians i les valencianes, així com les condicions laborals dels treballadors”, ha conclòs el conseller de Sanitat.

El Sindicat Mèdic no signa i continuarà amb la vaga

L'únic sindicat absent, que no ha signat l'acord és el sindicat mèdic CESMCV, convocant de les manifestacions dels metges de fa unes setmanes, ja que consideren que són “electoralistes”, “inconcretes” i que cal llegir-se la lletra petita, tal com ha explicat Jesús Gil, vicesecretari general del Sindicat Mèdic, a elperiodic.com.

Des del sindicat lamenten que les mesures són “ambigües” el que els fan desconfiar. També exigeixen que es topen definitivament les guàrdies que fa cada metge: “Utilitzen el comodí de 'necessitat' del servei quan no troben metges i al final hi ha metges que estan fent set guàrdies presencials al mes, nosaltres exigim que com a màxim siguin tres presencials o sis localitzades”.

En aquesta mateixa línia, exigeixen que els metges a partir dels 55 anys puguin decidir si volen continuar fent guàrdies o no.

Els metges aniran a la vaga

Davant d'aquesta situació, el sindicat ha convocat mobilitzacions a les portes dels centres de salut el proper 29 de març i segueix convocada la vaga del 3 d'abril: “Esperem que la Conselleria ens telefone per negociar perquè és la nostra voluntat, arribar a un acord ”.

MÉS FOTOS