SANITAT I SALUT

Sanitat prioritza la meritocràcia en la selecció de metges i infermers i rebaixa el pes del valencià

ROSA PIQUER - 02/07/2024

“Volem que ens cure el millor, el que més sap, el que millor ho fa, més enllà d'altres condicionants com l'idioma”, assegura el conseller durant la presentació del nou decret de selecció de personal

El Consell ha aprovat este matí en el ple el decret de selecció de personal temporal estatutari sanitari específic per a les categories professionals sanitàries corresponents als grups de titulació A1 i A2, això és personal mèdic i d'infermeria.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha assegurat que amb este canvi garantixen que “la selecció s'ajusta a les competències i pot cobrir necessitats específiques que necessitem en cada acció” amb “criteris de qualitat, eficàcia i eficiència”.

“Més enllà de baremar temes aliens a la capacitació i l'experiència, donem especial preponderància a l'experiència i la capacitació científica”, segons ha explicat Gómez.

“Sempre volem que ens cure el millor, el que més sap, el que millor ho fa, més alla d'altres condicionants com l'idioma”, ha continuat el màxim responsable de la sanitat valenciana.

Així mateix, amb el nou decret la conselleria pot agafar professionals mèdics i d'infermeria que no estiguen en la bossa perquè “huímos de l'arbitrarietat i apostem per l'experiència”.

Així, Marciano Gómez ha explicat que es tenen en compte criteris com a experiència mínima, docència mínima, hores treballades o el valencià, però “hem passat a servicis prestats 70 punts, formació específica 50 punts, anys MIR o itineraris formatius en infermeria 7,2 punts, doctorat 10 punts, Màster 7 punts, llengües de la Unió Europea 2 punts o valencià 4 punts, quan abans estava valorat com el doctorat”.

Igualtat, mèrit i capacitat

La incorporació de professionals a les plantilles de les institucions sanitàries ha de respondre, segons el Consell, a un model que proporcione la màxima garantia de compliment dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat per a l'accés al sistema públic sanitari i que, al seu torn, permeta un desenvolupament idoni des de la perspectiva de l'eficàcia i eficiència, amb la finalitat de garantir el dret a la salut de les persones en condicions d'igualtat.

La protecció d'este dret és el que justifica l'establiment d'uns processos de selecció temporal específics i diferents als de la resta de professionals, en els quals es done major importància a aquells aspectes que identifiquen a professionals sanitaris de major nivell de titulació, entre altres, la formació específica, els coneixements aplicats a les tasques a realitzar i l'experiència prèvia, amb la finalitat de permetre la selecció del personal més adequada per a l'exercici de les funcions que s'han d'escometre.

D'esta manera, en l'àmbit assistencial, existixen llocs funcionals amb perfils específics d'alta complexitat o places específiques com poden ser cardiologia hemodinàmica, cirurgia hepatobiliar de càncer i trasplantaments, neonatologia, urgències pediàtriques, radiologia intervencionista, citogenètica, etc. Per a la seua cobertura és necessari dissenyar uns processos selectius que garantisquen l'acompliment de les tasques immediatament o en un breu termini, una vegada s'incorporen als seus llocs de treball. Per a això es podrà seleccionar a personal que ja compte amb l'experiència o formació pràctica necessària i puga exercir les seues funcions amb plenes garanties sense requerir d'una formació prèvia.

Accés temporal general

El Capítol II regula les llistes d'ocupació temporal per a personal estatutari sanitari dels subgrups de titulació A1 i A2 de manera general i establix els torns en els quals estan dividides estes llistes, el procediment d'inscripció i aportació de mèrits, la constitució i gestió de les ofertes d'ocupació, entre altres.

També establix el procediment a seguir per a la selecció de personal temporal estatutari de la categoria professional d'infermeres i infermers, per a la prestació dels seus servicis en àrees d'activitat que precisen una experiència concreta o formació prèvia.

En concret, relaciona cinc àrees que requerixen una experiència o coneixements concrets (quiròfan, pacients crítics, hemodiàlisis, hemodinàmica i intervencionisme). Estes àrees es podran modificar o ampliar segons les necessitats assistencials així ho aconsellen.

El barem d'aplicació a les llistes d'ocupació temporal regulades en este capítol es detalla en l'Annex I. Es potencia la valoració d'aquells aspectes determinants de l'especial necessitat de formació que la societat i l'evolució tecnològica exigix al personal sanitari especialista, com ara els títols oficials universitaris en aspectes relacionats amb la categoria/especialitat (doctorats i màsters) o títols propis universitaris sobre matèries relacionades amb l'especialitat, entre altres.

Accés temporal específic

El Capítol III disposa el procediment específic per a la cobertura de caràcter temporal de places que requerisquen unes especificitats, qualificacions i tècniques pròpies. Així mateix, assenyala que podran ajustar-se a este procediment, de manera excepcional, per a cobrir aquelles places que, no incloent-se en els casos anteriors, requerisquen d'una especial qualificació, coneixements específics o experiència prèvia.

Este procediment, es desenvoluparà en el departament de salut del qual es derive l'oferta de treball i compta amb un barem propi, inclòs en l'Annex II del decret, centrat en els mèrits relacionats amb l'especialitat convocada i en el qual es preval la formació.

En concret, en este barem es puntua sobre un total de 116 punts, fins a 60 punts pels servicis prestats; un màxim de 50 punts per la formació, publicacions, investigació, docència i experiència específica; un màxim de 4 punts pel coneixement del valencià i fins a 2 punts el coneixement d'idiomes comunitaris.

Absències sobrevingudes

El Capítol IV regula el procediment de selecció temporal davant situacions d'absències sobrevingudes per al personal temporal estatutari sanitari dels subgrups de titulació A1 i A2, amb la finalitat de cobrir amb immediatesa el lloc per a un període de tres a cinc dies màxim, per a garantir l'assistència sanitària quan no siga possible a través del procediment previst en l'article 16 de l'Orde 4/2019, de 14 de novembre de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El Capítol V establix la composició i funcions de la Comissió de Seguiment de les llistes d'ocupació temporal del personal estatutari sanitari dels subgrups de titulació A1 i A2.

Finalment, entre les disposicions del decret, cal destacar una addicional que inclou novetats com la possible utilització de les previsions per a la selecció de personal temporal estatutari per a places del subgrup de titulació A1 i A2, amb perfils professionals relacionats amb els avanços científics i tecnològics, com són els relatius a la genètica, robotització, 3D, biotecnologia i big data.