SANITAT I SALUT

Sanitat demana vigilar aquests nou departaments de salut valencians per a avançar en la desescalada

ELPERIODIC.COM - 26/05/2020

Els informes del Ministeri fets públics fa unes hores revelen els punts febles de la sanitat valenciana per a fer front a la pandèmia

La Direcció General de Salut Pública demana que es pare atenció a certes àrees de salut de la Comunitat on es registren major concentració de casos de coronavirus en les últimes setmanes. Així, Sanitat vigila de prop l'evolució de la pandèmia en el departament de la Plana (Castelló), els departaments de la Ribera, Sagunt i València Hospital General (València) i els quatre departaments en els quals coincideixen Alacant i Elx.

Aquestes són les recomanacions que llança el Ministeri de Sanitat en l'informe -a data 15 de maig- que va permetre a la Comunitat Valenciana passar a la fase 1 al complet. Un informe que, després de moltes sol·licituds per part dels mitjans de comunicació, ha sigut publicat aquest dilluns a la nit i el signa Pilar Aparicio, Directora General de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat.

Així, en aquest segon informe en el qual s'autoritza passar de fase, Sanitat constata una reducció en el nombre de casos detectats, una millora en la capacitat per a realitzar PCR, un seguiment dels nous casos que es detecten i una millora en el control de les residències. No obstant això, l'informa llança una sèrie de recomanacions per a millorar en les condicions que ens permeten avançar en la desescalada.

Així, es demana augmentar l'esforç per a assegurar la realització de les proves de diagnòstic per PCR al 100% dels casos sospitosos en un termini de 24-48 hores i el seguiment dels seus contactes estrets. Un treball que, tal com els va comptar elperiodic.com aquest dilluns, s'està duent a terme amb els rastrejadors del coronavirus que ha contractat la Conselleria.

La segona recomanació que es llança és fer un seguiment continu al funcionament del circuit diagnòstic en Atenció Primària posat en marxa recentment; també es demana seguir estretament la situació epidemiològica per a valorar de manera contínua l'impacte de la desescalada en la transmissió del virus, posant “especial atenció en les zones de cada província on es concentren els casos”.

Departaments amb major risc

En aquest punt, la Direcció General de Salut Pública posa l'accent en els departaments anteriorment esmentats però, a més, demana que es pose especial atenció en el departament de la Plana, que presenta “una càrrega hospitalària de pacients covid-19 molt per damunt de la resta d'hospitals (54% de llits d'hospitalització d'aguts i 16% de llits UCI).

Un altre de punts d'atenció que ha de tindre en compte la Conselleria, adverteix el Ministeri, és les residències de majors i els centres sociosanitaris a la Plana, València-La Fe i Alacant-Sant Joan, el percentatge de la qual del total de residències amb casos supera el 15% (el percentatge global de la Comunitat és de 7,8%).

Sanitat també exigeix que es pare atenció al departament de la Ribera, amb un increment de casos: “Els informes preliminars indiquen que un alt percentatge dels nous casos correspon a persones asimptomàtiques diagnosticades en el context de despistajes per a ingrés quirúrgic, persones que van tindre símptomes fa més de 14 dies o personal sanitari. Serà necessari reformar la vigilància en aquest departament, i observar la seua evolució epidemiològica”.

El primer informe suspén a la Comunitat

En aquesta notícia es fa referència al segon informe (data 15 de maig) però hi ha un primer informe, també fet públic aquest dilluns a la nit, que és el que es refereix al que ens va impedir passar de fase a la Comunitat en un primer moment. Cal recordar que el va anunciar va caure com un pitxer d'aigua freda per als valencians i també per a la Generalitat, que va llançar un contundent missatge de rebuig a la decisió, tal com els va avançar elperiodic.com.

Doncs bé, aqueix primer informe deixaria clar que la Comunitat, no sols aprovava amb matrícula d'honor sinó que suspenia per falta de proves PCR així com per la dificultat de seguir la situació epidemiològica a través dels centres d'atenció primària. La situació millora en el segon informa encara que es continuen mantenint aquestes recomanacions.