SANITAT I SALUT

Sanitat busca estudiants d'últim any de medicina per a cobrir les vacances en Atenció Primària

ROSA PIQUER - 01/06/2023

El sindicat mèdic assenyala que la búsqueda de metges sense especialitat és una “anomenada a la desesperada de l'administració” i la conselleria respon: “Cal garantir el servei”

El sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana CESM-CV ha denunciat que la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública estiga buscant a estudiants de medicina que acaben enguany la carrera però que no han fet el MIR per a realitzar substitucions i cobrir les vacances d'estiu en Atenció Primària.

Així, el sindicat mèdic ha assenyalat que la conselleria està buscant als estudiants d'últim any de carrera de medicina i contacta amb ells via telefònica o per mail. Com es pot observar en la imatge, facilitada pel sindicat CESM-CV, Sanitat informa que “perquè el que estiga interessat a treballar aquest estiu, des del Departament de Salut de Castelló us oferim treball en Atenció Primària. Aquest treball consisteix en substitucions d'estiu en els Centres de Salut del Departament” i afigen el correu electrònic al qual poden dirigir-se els estudiants interessats.

Encara que aquest correu correspon al Departament de Salut de Castelló, des de CESM-CV assenyalen que aquesta situació s'està produint en tota la Comunitat Valenciana.

Alejandro Calvente, president del sindicat, ha assenyalat que aquesta situació es produeix perquè “no hi ha metges amb titulació de metge de família”, de fet, la conselleria de Sanitat reconeix que “es fa quan no ha gent en la bossa” i que es fa “extraordinàriament” amb professionals que sí que són mèdics perquè han finalitzat la carrera però que encara no tenen especialitat.

Dede la conselleria de Sanitat asseguren que aquesta pràctica “no és il·legal” i es fa per a “garantir el servei. Entra dins de la normalitat”.

“Tornem 30 anys arrere”

Per a Calvente es tracta de “una anomenada a la desesperada de l'administració” i suposa tornar 30 anys arrere quan no era obligatori el MIR per a exercir en la sanitat pública valenciana.

Davant aquesta situació, Alejandro Calvente ha explicat que “tornem 30 anys arrere” perquè en 1995 es va implantar que per a treballar en el sistema de salut públic valencià era necessària tindre l'especialitat. També assenyalen des del sindicat que estiguen treballant en la sanitat pública valenciana metges estrangers “per a suplir el dèficit que hi ha” però, lamenta que “venen d'altres països sense les pertinents homologacions”.

Per a Calvente, la falta de metges per a Atenció Primària en bossa es deu al fet que molts facultatius prefereixen marxar-se fora de la Comunitat Valenciana a altres autonomies, o a altres zones de la Unió Europea, on els paguen més, tenen límits de guàrdies i topall d'agenda.