Els sanitaris espanyols, premie Princesa d'Astúries de la Concòrdia
Un reconeixement per la gran labor realitzada durant la crisi sanitària
Els sanitaris espanyols que treballen en primera línia contra la COVID-19 han sigut guardonats amb el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2020, segons ha fet públic hui el jurat encarregat de la seua concessió. Aquesta candidatura ha sigut proposada per Ginés Morata, Pedro Miguel Echenique Landiríbar i Sir Salvador Moncada, Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2007, 1998 i 1990, respectivament.
"Els professionals sanitaris espanyols en contacte directe amb els pacients afectats per la COVID-19 conformen la primera línia en la lluita contra aquesta malaltia al nostre país i han demostrat, des que va començar aquesta emergència sanitària, un encomiable nivell de professionalitat i compromís" expliquen els organitzadors en un comunicat.
En aquest, posen en valor la labor realitzada en aquests mesos durant els quals han estat "exposats a una alta i agressiva càrrega viral, el seu lliurament incondicional, fent front a llargues jornades de treball sense comptar, a vegades, amb l'equipament i els mitjans materials adequats, segons queixes d'organitzacions professionals i sindicals del sector, representa un exercici de vocació de servei i d'exemplaritat ciutadana". "Amb un esperit de sacrifici personal excel·lent en favor de la salut pública i del benestar del conjunt de la societat, s'han convertit ja en un símbol de la lluita contra la major pandèmia global que ha assolat a la humanitat en l'últim segle" destaquen des dels Premis Princesa d'Astúries.
Un reconeixement dedicat als professionals de la medicina, la infermeria, els auxiliars i la resta del personal del sistema sanitari que han atés directament als pacients contagiats i han realitzat la seua labor en els principals focus de lluita contra la malaltia del coronavirus ofereixen, amb l'acompliment del seu treball, un exemple dels valors més estimables de l'ésser humà. Des dels centres d'atenció primària fins als grans complexos hospitalaris, tant públics com privats, aquest ampli grup s'ha col·locat en l'avantguarda d'un combat en el qual estan implicades, de manera intensa, altres organitzacions, empreses i, d'una manera també especial, l'Exèrcit i les forces i cossos de seguretat de l'Estat.
L'esforç dels sanitaris espanyols contra la COVID-19 ha permés atendre un nombre de casos de pacients infectats i víctimes mortals molt elevat, realitzant fins i tot, més enllà de les seues obligacions, una labor de profunda humanitat en acompanyar a malalts ingressats i a persones els familiars de les quals no podien ser presents en les seues últimes hores de vida. Aqueixa responsabilitat ha posat en risc la seua pròpia salut personal, fins al punt de ser el col·lectiu més afectat per la pandèmia al nostre país, aconseguint els més de 50 000 infectats i més de 60 morts, segons dades facilitades pel Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries.
La pròpia OMS ha lloat la labor dels sanitaris espanyols a través del seu director per a Europa, l'alemany Hans Klugge, que va manifestar, sobre la situació d'Espanya, sentir-se “profundament impressionat per l'heroisme dels treballadors en primera línia”. Mitjans internacionals, com el periòdic The New York Times, han destacat també la labor dels sanitaris d'Espanya i han subratllat l'abnegació en l'acompliment de la seua comesa. Aquests elogis s'uneixen al reconeixement del conjunt de la societat espanyola, que els ha oferit innombrables mostres d'agraïment i solidaritat des de l'inici de la crisi.
35 candidatures de 19 països
Els Premis Princesa d'Astúries estan destinats, segons assenyala el seu Reglament, a guardonar “la labor científica, tècnica, cultural, social i humanitària realitzada per persones, institucions, grup de persones o d'institucions en l'àmbit internacional”. Conforme a aquests principis, el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia es concedirà a “la labor de defensa i generalització dels drets humans, del foment i protecció de la pau, de la llibertat, de la solidaritat, del patrimoni mundial i, en general, del progrés de la humanitat”.
En aquesta edició concorria al guardó de la Concòrdia un total d'un total de 35 candidatures procedents de 19 països.
Aquest ha sigut el primer dels huit Premis Princesa d'Astúries que es concedeixen enguany, en què compleixen la seua quarantena edició. Als pròxims dies es fallaran els corresponents a (per ordre) Arts, Comunicació i Humanitats, Ciències Socials, Esports, Lletres, Investigació Científica i Tècnica, i Cooperació Internacional.
Cadascun dels Premis Princesa d'Astúries està dotat amb una escultura de Joan Miró –símbol representatiu del guardó− un diploma, una insígnia i la quantitat en metàl·lic de 50.000 euros.