SANITAT I SALUT

Els sanitaris creuen que encara és prompte per a retirar la màscara en interiors

ROSA PIQUER - 07/04/2022

Els professionals valencians asseguren que “estem en pandèmia” pels quals apel·len a la responsabilitat i a la prudència de la societat

Ja hi ha data perquè la màscara no siga obligatòria en interiors. El pròxim 19 d'abril, després de les vacances de Pasqua, s'aprovarà en el Consell de Ministres i entrarà en vigor el dimecres 20 una vegada es publique en el Boletín Oficial del Estado.

El que per a la majoria és una bona notícia, molt esperada també, per als professionals de la sanitat, els que han viscut en primera línia la duresa de la pandèmia, demanen prudència a la població.

Des del Col·legi d'Infermeria de VALÈNCIA (COENV) i des del Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) han valorat la decisió adoptada pel Govern i les comunitats autònomes, i encara que insisteixen en la prudència, “des del punt de vista epidemiològic és una mica prompte parell prendre aquesta decisió”, afirma el vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de València, Pedro Ibor.

“Demanem prudència”

El doctor Ibor ha fet una crida a la prudència entre la població perquè “la pandèmia no ha finalitzat, continuen havent-hi defuncions i ingressos en UCI”. I afirma que “encara hi ha risc d'infecció, hi ha persones vulnerables per als quals és greu el covid, perquè encara continua sent mortal”.

Per al vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de València els interiors continuen sent “perillosos” perquè el virus es transmet per l'aire i a major proximitat, “més risc tindrem”.

En el mateix sentit s'ha referit la presidenta del Col·legi d'Infermeria de València (COENV), Laura Almudéver, que si bé és partidària d'anar eliminant-la gradualment i en funció de cada situació, “si hi ha molta concentració de persones el lògic és mantindre la protecció respiratòria”.

A més insisteix en la necessitat de “no baixar la guàrdia i apel·la a la responsabilitat per a evitar un altre augment dels contagis vinculat a una possible massificació de l'estiu, als nous ceps del virus i les seues possibles mutacions. La relaxació de les mesures ha de ser moderada i coordinada amb el nivell de vacunació i d'immunitat de ramat”, reitera.

Durant els últims dos anys “el COENV ha anat alertant del perill de la transmissió de virus abans de cada ona de contagis, com va ocórrer durant el Nadal o durant l'inici de l'estiu, però no se'ns va escoltar i finalment va acabar arribant amb el major número d'infectats i morts”. 

La presidenta dels infermers valencians considera que “les professionals disposen del millor indicador per a detectar la incidència de la transmissió del virus, pel seu contacte directe amb els malalts” però apel·la a la “postura de compromís social i individual de la població per a evitar que augmenten els contagis i les morts”. 

Més freqüències en el transport

La presidenta del COENV insta les administracions que “augmenten la freqüència d'horaris del transport públic al màxim per a evitar les aglomeracions, garantint una adequada ventilació, així com el compliment per part de la població de les mesures preventives”.

Recorda a més que la màscara ha evitat moltes infeccions respiratòries i hi ha perill que altres virus com el de la grip proliferen. 

Per això aconsella regular les restriccions als actes “en funció de la saturació hospitalària i en Atenció Primària. Tenint molt en compte l'índex d'ocupació de les Unitats de Vigilància intensiva (UCI) de cadascun els hospitals de la Comunitat Valenciana i la disponibilitat de mitjans humans i materials amb els quals es comptaria per a fer front a una altra ona”. 

“Si tornem a relaxar-nos, a més dels despietats efectes sobre la salut pública, augmentaran les catastròfiques conseqüències econòmiques en els sectors més afectats per la crisi del coronavirus”, redunda la presidenta del col·lectiu d'Infermeria.