Salari mínim interprofessional a Espanya: Quant pujarà aquest 2022?
Arranca una negociació important per als treballadors espanyols i la Comunitat Valenciana advoca per aplicar aquestes millores al mercat laboral
Aquest dimarts arranca una negociació crucial per a 1,5 milions de treballadors espanyols: la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz ha convocat els sindicats i la patronal per abordar la nova pujada del salari base.
Quant està previst que puge el salari mínim?
Des del mes de setembre passat el SMI està en 965 euros al mes dividit 14 pagues i els sindicats demanen que puge fins als 1.000 euros al mes. El comitè d'experts va traslladar a l'Executiu que la pujada hauria de ser entre 989 i 1.005 euros.
En qualsevol cas encara és aviat per parlar de xifres exactes ja que la mesa de negociació serà qui ho determine. La CEOE ja va dir que rebutjava qualsevol mena d'alça alertant de les conseqüències que això tindria per a les empreses i l'ocupació.
Quan pujarà el salari mínim?
Un altre dels temes sobre la taula és la data en què es posaria en marxa. Sindicats demanen que siga amb caràcter retroactiu i s'aplique a partir de l'1 de gener d'aquest any, encara que això pot generar problemes de gestió per a les empreses i les complicacions jurídiques. Tot està per veure.
La Comunitat Valenciana, a favor de la pujada
Des de la Generalitat Valenciana aposten per mesures com aquesta que serien molt beneficioses per al mercat laboral: "Això genera economia, si tenim una classe mínima potent no tindrem problemes per sostenir el servei públic i dinamitzar la nostra economia", afirmava el Conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, aquest dilluns en declaracions als mitjans de comunicació.
Climent recorda que la reforma laboral és producte del diàleg social i per això cal asseure's per valorar la pujada del salari mínim interprofessional: “Si analitzem totes les pujades que hi ha hagut i recordem que s'augurava pèrdues de llocs de treball i més atur, resulta que això ha estat una fal·làcia perquè tenim més gent treballant, més gent afiliada a la seguretat social i menys persones aturades”.