SAGUNT | SOCIETAT

Els tallers d'Habilitats Socials i Autoestima es posen en marxa en el Programa d’Aula Compartida i de Qualificació Bàsica

ELPERIODIC.COM - 15/03/2022

Estan emmarcats dins dels programes d'Acció Educativa i Compensació del departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt

Els tallers d'Habilitats Socials i Autoestima en el Programa Aula Compartida (PAC) i el Programa Formatiu Qualificació Bàsica (PFQB) es desenvolupen amb l’objectiu de combatre l’absentisme i ajudar a l'alumnat a mamprendre o continuar amb itineraris formatius o professionals que li siguen de profit. Estos tallers formen part del conjunt de programes d'Acció Educativa i Compensació que el departament d'Educació fa servir este curs 2021-2022.

Els tallers de potenciació d'Habilitats Socials, on s'inclou la intel·ligència emocional, i el reforç de l'Autoestima en adolescents s'ha implementat dins del bloc de programes per a evitar i reduir l'absentisme com a segon programa d'un total de sis dels quals compta este apartat.

El regidor d'Educació, Jose Manuel Tarazona, ha manifestat que: «Enguany hem redoblat els nostres esforços en crear un equip en el departament que desenvolupe els nous programes d'Acció Educativa i Compensació que té diferents línies de treball dirigides a potenciar un aprenentatge compensatori, amb la finalitat d'afavorir la inclusió socioeducativa, reduir l'absentisme escolar, afavorir la igualtat d'oportunitats i que els xiquets i xiquetes del nostre poble, adquirisquen un aprenentatge significatiu de l'entorn on viuen, dins del projecte de Sagunt, Cuitat Educadora».

La temporalitat del taller d'este programa és de febrer a juny de 2022. Està impartit per especialistes en psicopedagogia, amb el suport del Gabinet Psicopedagògic de l'Ajuntament de Sagunt i l'equip d'acció educativa del departament. Entre els seus objectius i característiques, destaca que el taller d'entrenament en Habilitats Socials s'impartiran 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat tant del PQPI com del PAC. L'objectiu en estes sessions serà desenvolupar habilitats socials i competències que els permeten afrontar el seu procés de socialització de forma més eficient. Per altra banda, també té com a finalitat millorar la socialització de l'alumnat de secundària amb problemes d'aprenentatge i hàbits. Tot això, propiciant una reducció de l'absentisme i estudi-detecció d'assetjament escolar que puga haver-hi.

Així mateix, els objectius i característiques del programa en el taller d'Autoestima, on també s'impartiran 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat, tant del PQPI com del PAC, té com a objectius previstos millorar l'autoconeixement i la percepció d'un mateix i dels altres, l'autoimatge, la valoració del nostre autoconcepte i el respecte i la confiança en les nostres possibilitats.

Tarazona ha indicat que: «Cal dir que hem aprofitat les subvencions de la Conselleria d'Educació per poder implantar-les. A més a més, estem treballant junt amb associacions en aquests projectes i volem que incrementen la seua participació. I per descomptat, tenint en compte les necessitats de centres que necessiten una major atenció com són determinats instituts o col·legis com els de Pinaeta o Baladre, en els quals mai hem parat d'invertir tant des de l'Ajuntament com des de Conselleria per aconseguir una educació igualitària, sense discriminació i coeducadora en tots els sentits».

En este sentit, el departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, a través del grup d'Acció Educativa, està posant en marxa diferents línies i programes d'actuació que abasten diverses àrees d'intervenció. Per una banda, s’han dut a terme diversos programes per a combatre l'absentisme escolar, que consta de 6 projectes, dels quals 4 ja estan posant-se en marxa. Per altra banda, programes d’inclusió socioeducativa i integració orientada cap a l'alumnat que necessita un suport compensatori per raons de vulnerabilitat o per necessitats educatives especials. A més, porta endavant programes d'implementació del projecte: "Sagunt, Ciutat Educadora", amb la finalitat que les i els xiquets assolisquen un aprenentatge significatiu del nostre entorn. Tanmateix també estan els programes educatius de desenvolupament personal a través de l'expressió creativa: Escola Municipal de Teatre.

El Programa d'Aules Compartides (PAC) que es realitza de manera conjunta amb la Conselleria d'educació, Cultura i Esport, està dividit en 2 grups, un d'Imatge personal" i un altre d'Instal·lacions elèctriques i manteniment", amb alumnat pertanyent a 1r i 2n de l'ESO dels IES Camp de Morvedre i Jorge Juan. Els seus objectius són prevenir i reduir l'absentisme escolar i l'abandó prematur i aconseguir que aquest alumnat continue per itineraris formatius o d'inserció sociolaboral.

El Programa Formatiu de Qualificació Bàsica (PFQB) d'Activitats Auxiliars de Comerç que està subvencionat per la Conselleria d'educació, Cultura i Esport, està compost per joves amb edats compreses entre 16 i 21 anys i que no hagen obtingut el títol de l'ESO. Té com a finalitat que adquirisquen competències i capacitats dins de l'àmbit professional de l'àmbit del comerç i puguen continuar formant-se a través de cicles d'FP o alternatius.

MÉS FOTOS