Un taller sobre formigues posa fi a les activitats primaverals de La Casa Penya
Amb este taller es va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient en el centre mediambiental de la marjal de Almardà-Almenara
Durant els mesos d'abril, maig i juny, centenars de visitants han passat per la Casa Penya, el centre d'educació i voluntariat ambiental de la marjal de Almardà-Almenara. El motiu ha sigut conéixer els tresors naturals d'este aiguamoll Ramsar amb les activitats programades per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt. L'última, un taller sobre formigues amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.
Diumenge passat 2 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, La Casa Penya va congregar a un bon nombre de persones per a assistir a un taller sobre formigues, impartit per Tomás Orero i Lluís Cerdà. Amb ells van descobrir la gran quantitat d'espècies autòctones d'estos himenòpters que habiten en la marjal. Gràcies als dos experts van conéixer alguns dels aspectes etològics que els caracteritzen, com el bel·licisme i l'agrupació d'individus segons tasques a realitzar. I també van aprendre a diferenciar les espècies autòctones de les exòtiques invasores, com són les formigues argentines (Linepithema humile).
El diumenge 28 d'abril va arrancar la programació d'activitats primaverals de La Casa Penya amb la presentació d'un nou contacontes infantil. Eixe dia, sota el títol El viatge de l'aigua i de la mà de Ninya Cristall, els més xicotets i les més xicotetes van aprendre amb esta història el cicle i els camins que recorre l'aigua abans d'arribar a la marjal de Almardà-Almenara.
La segona activitat especial de la primavera, que va consistir en una jornada d'anellament d'aus en família, va tindre lloc el diumenge 12 de maig. Eixe dia les persones participants van descobrir amb el Grup Au d'Ornitologia, entitat encarregada d'executar esta tasca en la marjal d'Almenara, en què consistix i per a què servix este mètode científic d'estudi de l'avifauna.
Esta jornada es va emmarcar en una campanya estatal d'activitats d'anellament per a celebrar el 75 aniversari de la fundació de l'oficina d'anellament més antiga d'Espanya, la de l'oficina de la Societat de Ciències Aranzadi, que es va fundar en 1949 a Sant Sebastià.
Més endavant, el dissabte 18 de maig, La Casa Penya va albergar la presentació d'accions i resultats del curs 2023-2024 del projecte AliATS d'Acció Ecologista-Agró, abans denominat Mosquiters. Esta cita va comptar amb les intervencions per part de AE-Agró de Rafa Armengot, Jesús Castelló i José Vicente Aparicio, coordinadors del projecte AliATS. També van participar l'ambientòleg Toni Rubio (La Granja de Bitxos) i Ángel Bereje, educador ambiental de l'Ajuntament de Sagunt.
A totes estes activitats desenvolupades durant la primavera cal sumar les visites guiades dels diumenges a la Casa Penya, a més de les dels col·legis i instituts entre setmana i els dilluns de voluntariat sènior en el centre d'educació i voluntariat ambiental de la marjal de Almardá.