SAGUNT | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Hui s'han inaugurat les jornades ‘Connecta amb la ciència’ de l'UJI

ELPERIODIC.COM - 08/11/2021

Es tracta d'un programa de la Universitat Jaume I amb la col·laboració municipal per a acostar la ciència a l'alumnat d'ESO amb xarrades, tallers, concursos, exposicions i activitats

Este matí s'han inaugurat en el Casal Jove del Port de Sagunt les jornades ‘Connecta amb la ciència’ que organitza la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló en col·laboració amb la regidoria d'Educació i amb la coordinació de la regidoria de la Universitat Popular de l'Ajuntament de Sagunt. En l'acte han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; la directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), Amèlia Simó; i el director del programa ‘Cultura Científica i Ciència Ciutadana’ de l'UJI, Lluís Martínez.

Les jornades es desenvoluparan durant una setmana, des de hui fins al dia 12, amb la participació de 6 centres del Camp de Morvedre. El coordinador tècnic de les jornades i impulsor del projecte de ‘Cultura Científica i Ciència Ciutadana’ de l'UJI, Lluís Martínez ha donat la benvinguda a les jornades, mostrant també el seu agraïment a l'Ajuntament de Sagunt pel seu suport institucional, així com a la universitat i els centres que hi participen. Durant estes jornades, que pretenen acostar la ciència a l'alumnat amb xarrades, tallers, concursos, exposicions i activitats, relacionats amb temàtiques com les energies renovables, la psicologia, el canvi climàtic, les matemàtiques i els videojocs, s'ensenyarà que la ciència és molt necessària, però a més amb les jornades es veurà que és interessant i divertida, en paraules de la directora de l’ESTCE, Amèlia Simó, «la nostra idea és despertar en vosaltres -dirigint-se a l'alumnat assistent- la vocació de la ciència i la tecnologia».

La finalitat d’este tipus d'activitats és, d'una banda, estimular la cultura científica de tota la població, així com les vocacions científiques de l'alumnat de secundària, especialment per a trencar la bretxa de gènere de les disciplines STEM. D'altra banda, que el personal científic universitari explique i mostre la seua labor investigadora fora del seu laboratori en diferents punts del territori, per a il·lustrar com la seua recerca ajuda a diferents reptes socials.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat la importància d'estes jornades fent una reflexió «Acabem de passar una pandèmia molt greu i encara que han sigut uns mesos molt difícils per a tots i totes, al final hem pogut eixir relativament ràpid d’esta situació. Gràcies a la ciència, hem desenvolupat una vacuna en temps rècord i continuem invertint en investigació precisament per a poder viure amb este virus de la millor manera possible, i poder tindre oci i vida més enllà de tot això». Per a Moreno «hi ha mil àmbits en els quals la ciència pot donar la clau per al nostre futur, però eixa ciència només es pot fer si gent com vosaltres aposteu per carreres científiques i investigació. Sempre trobareu a l'Ajuntament de Sagunt com un referent per a poder tirar avant tots aquests projectes».

Per la seua banda, el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha agraït a totes aquelles persones que fan possible que estes jornades siguen realitat «Portem 12 anys de conveni amb l'UJI; les universitats tenen entre els seus principis bàsics arribar a la societat i difondre el material científic i la investigació, i aquesta és una manera de fer-ho». Al que ha afegit «d'una banda, és molt important ara, esteu en quart de l'ESO, en funció del que valoreu, per això aquestes jornades també, agafar un itinerari formatiu de cara al futur». Així mateix, ha destacat també la igualtat i treballar en estos valors.

La jornada ha continuat amb una xarrada a càrrec del professor del Grau de Videojocs i coordinador del programa Planeta Debug, Emilio Sáez Soro, sobre com a través dels videojocs es pot lluitar contra el canvi climàtic i l’escalfament global.

En concret, durant la jornada de hui ha assistit l'estudiantat dels IES Jaume I i del FEC María Inmaculada, participant en tallers en els quals l'estudiantat ha pogut conéixer com les mostres d'aigua oferixen una valuosa informació sobre la salut i hàbits de la població, han descobert de manera pràctica algunes de les propietats de la llum, han aprés matemàtiques gràcies a les sèries televisives i les pel·lícules, i també han controlat fàcilment dispositius de la Internet de les Coses. Estos i altres tallers, sobre videojocs, la màgia de la química, les energies renovables, els fenòmens ultraràpids dels fluids, o la investigació científica sobre les emocions o les addicions als jocs d'atzar, seran realitzats amb estudiantat de diferents centres del Camp de Morvedre al llarg de la setmana.

El programa Connecta amb la Ciència, en marxa des de l'any 2012, està organitzat pel projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d'Investigació i Transferència i el programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de professorat de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i de la Facultat de Ciències de la Salut.