Serveis Socials organitza el Preven-Fest per a sensibilitzar i educar a través del teatre
La programació està formada per tres experiències teatrals dissenyades amb continguts que s'ajusten a la intervenció dins del IX Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius
En el marc del desenvolupament del IX Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, subvencionat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut pública, la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives del Departament de Serveis Socials ha organitzat el festival Preven-Fest com una proposta de teatre educatiu.
La programació està formada per tres experiències teatrals dissenyades amb continguts que s'ajusten a la intervenció preventiva que es pretén desenvolupar i que es dirigixen cap a tres vèrtexs de població objectiu diferents (infantil, adolescent i adulta), incrementant la cobertura i l'impacte de l'acció sensibilitzadora.
El regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca ha explicat que «dins del nostre pla municipal de prevenció de drogodependències i altres trastorns addictius, es desenvoluparan unes obres de teatre que van destinades als més jóvens, xiquets i xiquetes entre 4 i 9 anys, per a la sensibilització sobre problemes greus i complexos com són les addiccions i la salut mental».
Quant a l'obra de teatre dirigida a la població adulta, Vesania és un espectacle que utilitza la salut mental com a vector per a fer una crítica a la demència de la societat en la qual vivim. Esta obra es representarà el pròxim dia 5 de desembre en el Centre Cultural Mario Monreal a Sagunt. L'entrada serà lliure i gratuïta, les portes s'obriran a les 19.00 i l'obra està prevista que comence a les 19.30.
L'obra teatral La nova història de Caperutxeta Vermella dirigida a la població infantil està destinada a xiquets i xiquetes de 4 a 9 anys, i naix del conte clàssic de Charles Perrault del qual Tramant Teatre ha fet una versió totalment lliure del clàssic per a actualitzar els problemes d'una Caputxeta de hui dia. L'obra permet treballar valors com: el respecte i cura als majors, la diversitat i que les pocions màgiques no són el camí per a anar a cap lloc. Esta obra es representarà a la Casa de Cultura del Port de Sagunt el 15 de desembre.
Respecte a la representació teatral dirigida als i les adolescents de 16 a 18 anys, tindrà lloc la funció El gat negre, un monòleg teatral dissenyat per a la prevenció d'addiccions en general, però específicament per a l'addicció al joc. El monòleg creat per La Niña de Cristal, es desenvolupa directament en els centres de secundària i permet una breu intervenció educativa post-representació amb un grup reduït d'alumnat. Així mateix, d'esta obra es faran huit representacions en diferents centres d'educació secundària de la nostra localitat al llarg del mes de desembre.
«Des de Serveis Socials creiem que és molt important donar-ho a conéixer, i que la gent més jove conega la problemàtica que tenen este tipus de qüestions, i per a fer-lo de fàcil visibilització s'han fet diverses obres de teatre amb esta finalitat», ha puntualitzat Sotoca.
Tal com s'explica des de l'organització del festival: «De vegades la tasca de sensibilitzar la població sobre problemes tan greus i complexos com les addiccions i la salut mental requerix d'un canvi en el codi i el canal de la comunicació. En este sentit l'expressió artística i concretament el teatre, es convertix en una ferramenta d'educació i sensibilització, que utilitza un llenguatge diferent, però complementari, al dels espais educatius formals».