SAGUNT | TURISME

Sagunt signa el Contracte de Costa emmarcat dins del projecte Coasting Plus

ELPERIODIC.COM - 01/06/2022

El projecte pretén aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió integrada per al turisme costaner sostenible i responsable

Sagunt serà el municipi pilot valencià on s'implementarà Coasting+, un projecte europeu liderat per la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP) i en el qual participa la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l'objectiu de les quals és aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible.

En eixe sentit, esta vesprada s'ha procedit a realitzar la Signatura del protocol denominat ‘Contracte de Costa’. Este Protocol Local té la finalitat d'orientar el desenvolupament d'un Contracte de Costa (pla d'acció) mitjançant la difusió dels procediments metodològics relacionats amb les accions participatives que es duran a terme prèviament a Sagunt. D'eixa manera, el Protocol Local tindrà una duració de dos anys. A l'acte han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari general de la FVMP, Vicent Gil Olmedo i les empreses, associacions i departaments que van participar en les taules de participació.

El Contracte de Costa, introduït pel projecte Interreg Med Coasting, és una eina per a la conservació i gestió del patrimoni ambiental, tenint en compte el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible.

Este Protocol Local és el resultat d'un procés participatiu desenvolupat entre els actors locals de Sagunt promogut per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l'Ajuntament de Sagunt i que va començar el mes de gener de 2022 dins del projecte Coasting Plus.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que «Sagunt, per descomptat, té unes característiques que són idònies, però a més d'això és que ja comptàvem amb determinades plataformes de conversa al voltant del que és el món del turisme i del medi ambient que permeten que no partim de zero, que tinguem ja un nivell a partir del qual treballar i poder explicar quina és la nostra experiència passada».

Així mateix, posa en relleu els elements clau per a elaborar el Contracte de Costa (pla d'acció) per a Sagunt, fomentant una coordinació eficient entre els administradors amb projecció turística, mitjançant l'activació d'estratègies i polítiques compartides per a un turisme costaner sostenible i responsable, a través d'una governança integrada multinivell.

Entre els objectius a aconseguir, es troben identificar un camí de treball compartit a activar en la zona costanera de Sagunt que donarà lloc a l'estipulació del Contracte de Costa (Pla d'acció) amb propòsit d'aconseguir els objectius de millora de la conservació i gestió del patrimoni ambiental, juntament amb el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible, tenint com a referent principal els objectius de l'Agenda 2030, l'estratègia turística a Espanya 2030, l'estratègia turística en la Comunitat Valenciana 2025, Pla Director de destinació turística intel·ligent de Sagunt i el Pla Estratègic de Turisme de Sagunt 2022-2026.

A més, l'alcalde ha revelat que «anirem a Dubrovnik específicament a comptar l'experiència del nostre municipi, que això ens ajuda també a vendre'ns davant d'Europa com un municipi referent en esta mena de bones pràctiques, la qual cosa ens ajuda a posicionar-nos i a ser una destinació de qualitat turística, que al final és el que volem construir entre tots i totes. Continuarem treballant en eixa línia per a poder distingir-nos, diferenciar-nos, per a generar una imatge de qualitat que ens permeta continuar desenvolupant el nostre sector turístic».

Esta nova eina, aplicada ja a Algesires i Motril, ha sigut desenvolupada en una primera etapa per socis de sis països europeus: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, França i Croàcia. A més, el projecte Coasting + és una iniciativa cofinançada al 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i integrada en el marc del Programa de Cooperació Transnacional Interreg MED.

El Contracte de Costa es una eina de governança participativa originada a França com a mitjà per a restaurar, millorar o conservar la costa a través d'accions concertades per les Administracions Públiques, el sector privat i els usuaris.

En este sentit, els socis europeus de Coasting van realitzar 35 seminaris participatius que involucraven als agents institucionals, empresarials i socials relacionats amb la gestió de costa i el turisme sostenible. Després d'analitzar problemes i solucions, han identificat i sistematitzat un total de dotze bones pràctiques, que han servit de base per al disseny de nou estratègies per a la governança costanera i el desenvolupament turístic sostenible.

D'altra banda, el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, ha comentat que «és un plaer estar hui a Sagunt» i ha indicat que «immediatament vam pensar en Sagunt perquè reunia totes les característiques: costaner, un turisme creixent, amb unes platges pròpies i confrontants molt boniques… Canviarem moltes coses, però és que estem per a canviar i per a millorar tot el que puguem». Així mateix, ha agraït «el compromís i la implicació» dels participants, «perquè esteu compromesos amb la causa. Això no hauria d'acabar ací. Hem de ser els pioners i hem de traslladar i transmetre estes experiències per a actuar en favor de la sostenibilitat, del futur, de les bones pràctiques, de la participació, la responsabilitat i el turisme costaner sostenible, perquè és cap a on hem d'anar, a fer-ho tot sostenible, sobretot per a les generacions futures».

Coasting Plus és un projecte europeu que es basa en els resultats del projecte Coasting i transfereix la metodologia del mateix per a implementar una eina de governança voluntària multinivell amb la finalitat d'afavorir la coordinació de les parts interessades clau amb la condició de potenciar el desenvolupament d'un turisme costaner i marítim sostenible i responsable en l'àrea mediterrània. Mitjançant el Contracte de Costa es llançaran processos participatius en cinc nous territoris objectiu que implicaran responsables polítics, agències mediambientals i de turisme, operadors turístics, associacions i organitzacions i empreses de manera transnacional reforçant les sinergies i la cooperació en favor d'una governança integrada del turisme sostenible en el marc mediterrani.

La FVMP participa en Coasting Plus amb la idea de millorar el desenvolupament del turisme costaner marítim responsable en l'àrea mediterrània i, com a entitat sòcia receptora del projecte, va seleccionar al municipi de Sagunt com a àrea pilot per a desenvolupar les accions pròpies del mateix pel seu extens patrimoni històric, cultural i natural, així com per la seua localització privilegiada.

Sagunt, municipi pilot valencià on s'implementarà Coasting Plus

Sagunt és un municipi que té 132,36 quilòmetres quadrats, una població de 65.669 habitants, 13 quilòmetres de costa i diverses platges. La platja del Port Sagunt, Almardà i Corint, compta amb tres banderes blaves, un tret distintiu que se suma a uns altres que tradicionalment s'han comptat, com per exemple la bandera Q de Qualitur, la bandera de gestió de la qualitat ISO 9001, la bandera ambiental ISO 14.001., les banderes Q de qualitat turística o les banderes d'accessibilitat universal UNEIX 170.001.

La ciutat es troba en 25 km de València, el centre històric de la qual es troba en 5 quilòmetres de la costa i compta amb un altre nucli urbà amb més població al litoral, el Port de Sagunt. Se situa el port comercial, el segon en importància de la comarca, després de la capital, quant a trànsit de mercaderies. Té una rica tradició comercial i un important desenvolupament industrial, donada la seua privilegiada posició estratègica al Mediterrani i les seues connexions amb l'interior de la península. A més d'un important teixit associatiu, destaquen les tradicions culturals i històriques de la ciutat. L'allotjament hoteler és insuficient en temporada alta i els apartaments turístics continuen creixent. Hi ha un gran nombre de segones residències.

Les potencialitats de Sagunt són evidents, però també uns certs aspectes negatius que comporta el turisme massiu i que fa necessari obrir un procés participatiu i de governança.