SAGUNT | SOCIETAT

Sagunt s'adherix a la xarxa de ciutats lliures del trànsit de dones, xiquetes i xiquets destinats a la prostitució

ELPERIODIC.COM - 27/03/2019

Sagunt es posiciona clarament contra la prostitució a través de l'aprovació del Ple d'este dimarts, 26 de març, de la moció presentada per la portaveu del Grup Municipal Esquerra Unida del País Valencià, Mónica Caparrós, per la qual l'Ajuntament acorda adherir-se a la xarxa de ciutats lliures del trànsit de dones, xiquetes i xiquets destinats a la prostitució. Esta proposta va comptar amb el suport del PP i EU i es van abstindre Compromís, PSOE, ADN Morvedre, Ciutadans i Iniciativa Portenya.

L’Ajuntament tambè dissenyarà una campanya periòdica per a sensibilitzar i convéncer la població que la prostitució és igual a violència de gènere, visibilitzarà al denominat “client” i buscarà deslegitimar socialment i públicament als prostituïdores, protagonistes, actors responsables i còmplices actius en esta forma de violència de gènere.

Així mateix, l'Ajuntament exigirà al Govern Central i a la Comunitat Valenciana que s'aplique realment la llei i es perseguisca el tràfic de dones i persones. I, en col·laboració amb l'Administració Central i Autonòmica, centrarà l'acció en l'eradicació de la demanda, a través de la denúncia, persecució i penalització del prostituïdor (client) i del proxeneta, “exigint al Govern Central que establisca de forma urgent una normativa que penalitze, com a Suècia, als hòmens que compren a dones amb finalitats de comerç sexual, amb penes de presó de fins a 6 mesos i multa”, segons s'establix en la proposta.

A més, l’Ajuntament proveirà de fons per a servicis socials integrals que siguen dirigits a qualsevol prostituta que desitge deixar eixa ocupació ajudant les dones que abandonen la prostitució. I exigirà al govern i a les administracions centrals i autonòmiques eradicar la precarietat del mercat laboral i les condicions d'explotació que s’hi viuen, que provoquen que la prostitució siga a vegades l'única alternativa per a poder pagar els deutes o mantindre a la família. “Exigirem al govern que embargue els béns de la “indústria del sexe” i invertir-los en el futur de les dones que estan en la prostitució proporcionant recursos econòmics i alternatives reals”, resa l'escrit de la moció.

Finalment, s'instarà el Govern Central i Autonòmic perquè establisca una normativa que impedisca que els mitjans de comunicació, tant impresos com audiovisuals, es lucren amb l'explotació sexual de les dones oferint servicis sexuals en anuncis o publicitat.

En l'escrit de la moció s'explica que la prostitució és una forma d'explotació que ha de ser abolida i “no una professió que cal reglamentar perquè és una forma de violència de gènere extrema: El que les dones prostituïdes i hòmens han de suportar equival al que en altres contextos correspondria a la definició acceptada d'abús sexual i violació reiterada. El fet que es pague una quantitat de diners pot transformar eixe abús en una “ocupació”, al qual se li vol donar el nom de treball sexual?”

Regular la prostitució legitima implícitament les relacions patriarcals: equival a acceptar un model de relacions asimètriques entre hòmens i dones, establir i organitzar un sistema de subordinació i dominació de les dones, anul·lant la labor de diversos decennis per a millorar la lluita per la igualtat de les dones.

Si reglamentem la prostitució, integrant-la en l'economia de mercat, estem dient que això és una alternativa acceptable per a les dones i, per tant, si és acceptable, no és necessari remoure les causes, ni les condicions socials que possibiliten i determinen les dones a ser prostituïdes. A través d'este procés, es reforça la normalització de la prostitució com una “opció per a les pobres”.

La postura del moviment abolicionista, segons explica el text de la proposta, cerca anar a l'arrel d'un problema que afecta els drets humans. Drets que en tant que essencials estan fora de discussió: els de tota persona a no ser abusada ni utilitzada sexualment, ni de forma gratuïta ni a canvi de cap compensació econòmica. “Per este motiu el focus hàgem de dirigir-lo a les persones que demanden: la clientela i els prostituïdores. Perquè sense demanda, l'oferta desapareix”.

Precisa l'escrit que es pretén seguir l'exemple de Suècia, on es penalitza els “clients” amb penes de presó de fins a 6 mesos o multa. Però, en cap cas, perseguir a les dones prostituïdes, perquè la prostitució és considerada com un aspecte de la violència masculina contra dones, xiquetes i xiquets.

“Tenim el deure d'imaginar un món sense prostitució, igual que hem aprés a imaginar un món sense esclavitud, sense apartheid, sense violència de gènere, sense infanticidi ni mutilació d'òrgans genitals femenins. Només així podrem mantindre una coherència entre els nostres discursos d'igualtat en la societat i en l'educació i les pràctiques reals que mantenim i fomentem”, finalitza l'escrit.