Sagunt renova el projecte d'atenció a persones amb malaltia mental crònica a través de les arts escèniques
El treball de llenguatge teatral amb este col·lectiu fa que propicie el creixement personal i com a grup centrat en l'expressió, la consciència corporal i la sensorialitat
La regidoria de Serveis Socials renova el projecte de benestar social a través de les arts escèniques d’atenció a les persones amb malaltia mental crònica. Esta iniciativa la duen a terme Vicent Ortolà i Mariola Ponce, de la companyia Teatres de la Llum, que tenen una llarga experiència en projectes d'àmbit social a partir del treball en les arts escèniques, i que està inclòs en el programa del servici d’atenció i seguiment per a les persones amb problemes de salut mental greu (SASEM).
El treball de llenguatge teatral amb este col·lectiu fa que propicie el creixement personal i creixement com a grup centrat en l'expressió, la consciència corporal i la sensorialitat. Tots estos principis es treballen de manera diversa i sempre s'adapten a les diferents realitats de les persones que formen el grup de treball.
Les arts escèniques són una pràctica que genera transformació social. Tota persona és essencialment creativa i només cal crear un marc i donar l'oportunitat perquè esta faceta es desenvolupe. Una de les facultats més mutilades quan anem creixent és la capacitat de jugar i la capacitat creadora, per tant, oferir un marc on facilitar la possibilitat per desenvolupar-les és un autèntic motor de transformació, que està demostrat que genera beneficis en les persones i en els grups als quals es pertany, propiciant la cohesió social. Estem parlant de fer servir l'art escènic per a potenciar i enfortir la personalitat, sobretot l'autoestima, extrapolant el treball fet als àmbits socials i diaris, com expliquen des del departament i la companyia.
El regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha dit que «en este cas hem renovat el projecte que tenim de les arts escèniques contra les conseqüències de la malaltia mental crònica, creiem que és un projecte important que ha donat bons resultats este any passat i, com no podia ser d'una altra manera, s'ha renovat. Des de Serveis Socials continuem treballant i esperem anar traient més projectes en este àmbit».
Tal com afirmen Vicent Ortolà i Mariola Ponce, de la companyia Teatres de la Llum responsables del projecte: «S'ha demostrat que amb els col·lectius socials amb els quals hem treballat, gràcies al teatre es poden canviar ambients de rutines, aprendre altres coses, conéixer i respectar altres valors i millorar l'entorn familiar i comunitari, sobretot quan es tracta de col·lectius amb risc d'exclusió social».
A partir del treball i els processos creatius que s'han fet al centre Voramar on se situa el programa SASEM, amb este grup hem presentat dos propostes teatrals. La primera va ser a partir del llibre d’El petit príncep realitzant tot un treball d'escriptura creativa, prenent com a punt de partida el planeta individual on cada un vivim, en referència al personatge del llibre, i des del nostre planeta relacionar-nos amb els personatges d'altres planetes, i que es va presentar a la I Jornada sobre salut mental que va organitzar la Regidoria de Benestar Social, amb el titol. "Asteroide B-612. Mi mapa estelar". La segona és "Mirades", un treball que està en procés de creació, que es va presentar en la XIX Jornada de la Diversitat Funcional a la plaça Cronista Chabret, tot un repte per tractar-se d'un espai obert, i que es el projecte que s'està treballant actualment. En esta última proposta s'està treballant igualment amb un procés d'escriptura i amb teatre de titelles i d'ombres, amb la mirada i les mirades com a eix central.
Existixen diferents disciplines teatrals que quasi mai es treballen i que justament amb els grups en risc d'exclusió social són ferramentes pedagògiques molt útils per desenvolupar la creativitat i l'autoestima. Per això té un pes important el treball amb el teatre d'ombres i amb el teatre de titelles.
Segons la descripció del projecte, un dels objectius principals és conquistar un espai de llibertat personal i creativa dins de la seua comunitat per mitjà del teatre, amb la complicitat d'altres arts vives, amb objectius com: L'adquisició d'hàbits d'expressió, oral, corporal. Ferramentes que possibiliten una millor relació amb l'entorn, familiar, educatiu, social, etc. Però també treballar amb diferents tècniques teatrals per a posar en valor la pertinença al grup i proporcionar una experiència artística compartida. Afavorir els processos d'inclusió social de manera positiva i des d'una perspectiva lúdica i artística per dotar als participants i al grup de ferramentes bàsiques que afavorisquen el seu creixement personal, fomentant el desenvolupament de capacitats d'autonomia personal i de maneig comunitari per evitar situacions de deterioració, abandó i exclusió social. En definitiva promoure la creativitat en un espai compartit entre persones que millore les relacions i el procés de recuperació i d'inclusió comunitària de cada persona, amb l'objectiu de desenvolupar una vida independent més enllà de la protecció familiar o institucional.