Sagunt prorroga el Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius fins a desembre de 2022
Durant 2021 s'ha realitzat l'avaluació de l'actual pla i s'ha iniciat un estudi de les necessitats del municipi per a elaborar el futur pla, que s'ha retardat per la pandèmia
El Ple Municipal de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat hui, en la sessió ordinària corresponent al mes de desembre, la pròrroga del vigent IX Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius fins al 31 de desembre de 2022.
El pla vigent ha sigut sotmés a una exhaustiva avaluació durant 2021, al mateix temps que s'iniciava un estudi-avaluació de necessitats del municipi per a elaborar el futur pla. Tant l'estudi de necessitats com el disseny del nou pla s'estan desenvolupant amb una metodologia comunitària participativa i els condicionants imposats per les restriccions motivades per la pandèmia de la COVID 19 han retardat les últimes fases del disseny i per este motiu és necessari prorrogar-lo un any més, a fi de finalitzar el procés participatiu.
Esta proposta del departament de Serveis Socials, el delegat del qual és Alejandro Sotoca, ha sigut aprovada per unanimitat.
El Pla Municipal de Prevenció de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius és l'instrument bàsic per a la planificació i actuacions que, en l'àmbit de la prevenció d'addiccions, es desenvolupen en l'àmbit municipal amb l'objectiu de previndre l'aparició de trastorns addictius i promoure hàbits de vida saludables i de rebuig del consum de drogues.
Este Pla va ser aprovat el mes de desembre de 2015 i el mes d'abril de 2019 va ser prorrogat dos anys més a fi de realitzar l'avaluació i nova programació. El Pla s'estructura en quatre eixos: sensibilització de la població cap a un canvi d'intervenció social; intervenció preventiva amb població en situació de risc; qualitat de la intervenció preventiva; i, finalment, estudi i innovació.
Tal com recull el text argumentatiu de l'expedient com a motius per a prorrogar-lo, des de l'inici del Pla s'han desenvolupat accions d'«enorme complexitat» en les quals han participat activament diferents sectors de la població del municipi. Això ha motivat que l'avaluació de procés i resultats requerisca d'una detinguda anàlisi, tant quantitativa com qualitativa de les dades recollides en el sistema d'indicadors previst en el Pla. «En esta avaluació han de participar tots els sectors implicats en el desenvolupament de les activitats i s'ha de realitzar davall els criteris tècnics acreditats per la Conselleria de Sanitat». Així mateix, el procés participatiu d'avaluació i nova programació «s'ha vist dificultat per la pandèmia de COVID 19». A més a més, el procés iniciat és «l'únic que garantix l'efectiva participació de la població en un programa de base comunitària i que ha de finalitzar-se realitzant el disseny d'activitats amb els agents socials que han estat participant en ell», recull la part expositiva de l'expedient.