SAGUNT | POLÍTICA

Sagunt pretén desaprobar l'acord provisional sobre el subministrament d'aigua de la dessaladora presentat per Acuamed

ELPERIODIC.COM - 13/03/2019

Segons la proposta d'alcaldia que es presentarà en la sessió extraordinària del pròxim divendres, 15 de març, el ple no aprovarà l'acord provisional sobre el subministrament d'aigua dessalada a l'Ajuntament de Sagunt des de la dessaladora de Sagunt presentat per Acuamed el mes de febrer passat.

L'alcalde ha assegurat que s'ha estat negociant la proposta d'Acuamed tractant d'ajustar-la al màxim, però que, finalment, no ha sigut possible per diversos motius. Segons recull la proposta d'acord de l'alcaldia, els motius pels quals es pretén prendre esta decisió són varis. El primer d'ells és que continua sense acreditar-se la condició de solar de la parcel·la en la qual se situa la dessaladora, sense que s'haja procedit a realitzar a favor de l'ajuntament la cessió gratuïta del sòl qualificat de dotacional públic.

Així mateix, un altre motiu és que Acuamed no ha justificat documentalment la inversió que diu haver finalitzat el 31 de desembre de 2017, i que ascendix a la quantitat de 43,5 milions d'euros, quantitat que l'ajuntament no ha tingut ocasió de revisar ni mostrar la seua conformitat. Per tant, segons apunta la proposta, l'ajuntament no coneix la desviació entre els 27 milions d'inversió previstos inicialment i la inversió final que Acuamed diu haver executat. És important recordar que esta actuació va ser finançada per la Unió Europea per un import de 18, 9 milions. En este sentit, Quico Fernández manifesta que "si mai s'ha justificat este desfasament pressupostari entre el conveni i la construcció definitiva, nosaltres no l'acceptarem".

D'altra banda, continua detallant la proposta, tampoc apareixen justificats en document jurídic econòmic al qual haja tingut accés l'ajuntament els costos que s'han tingut en compte per a la determinació de les tarifes transitòries que figuren en l'esborrany de l'acord, de la mateixa manera que no es concreten les bases per a l'establiment de les tarifes, de la liquidació i abonament d'estes, ni les bases per a la determinació de la tarifa d'amortització, ni les bases per a la determinació de la tarifa d'explotació en el supòsit general o l'abonament dels costos fixos de l'actuació.

Tal com ha explicat l'alcalde, Quico Fernández, s'ha convocat este ple per a resoldre una qüestió que "portem abordant des del principi de la legislatura, ja que l'ajuntament va signar un conveni en el seu moment que, després d'analitzar-lo i de diferents converses, hem arribat a la conclusió que és inacceptable per part del mateix ajuntament; és un conveni abusiu que imposa a l'Ajuntament de Sagunt el fet d'amortitzar la construcció d'una dessaladora que beneficia el conjunt de la conca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer".

"Hem negociat políticament diverses possibilitats que van des de l'assumpció, per part del Ministeri, de la construcció de la dessaladora, que és el que hauria d'haver fet i el que demanen també les altres dessaladores valencianes que estan pendents de posar-se en marxa. Però, malgrat els compromisos adquirits fins i tot pel president de la Generalitat i per diferents representants polítics, i malgrat el canvi de govern, ni el Partit Popular ni el PSOE han assumit eixa obligació de pagar les dessaladores com es paguen altres instal·lacions", manifesta l'alcalde.

A més, Fernández ha assegurat que "parlant amb l'Ajuntament de València i amb els responsables de l'àrea metropolitana, també he intentat que la dessaladora fóra un recurs de l'àrea metropolitana per a proveir-se de la mateixa en períodes de sequera. De fet, han estat a punt d'assumir esta proposta quan l'any passat vam estar pràcticament en decret de sequera i també la CHX ho va entendre, però ningú ha pres la solució".

Per tot això, l'alcalde conclou que, donat l'informe desfavorable dels tècnics, "Sagunt no accepta la proposta d'Acuamed, i per tant del Ministeri, de posar en funcionament la dessaladora i obligar-nos a un consum d'aigua dessalada, ni tan sols de manera transitòria perquè existixen tota una sèrie de factors que no han sigut aclarits i, per tant, seria una irresponsabilitat per part nostra assumir la posada en marxa d'esta dessaladora".

Tot l'exposat anteriorment ve motivat per la proposta d'acord provisional per a iniciar el subministrament d'aigua des de la dessaladora a l'Ajuntament de Sagunt, datat el 31 de gener de 2019, i signat pel president d'Acuamed. Esta proposta d'acord és la continuació a un procés de negociació que ja es va iniciar el juny de 2018, quan per part del president d'Acuamed es va sol·licitar a alcaldia la subscripció d'un acord provisional d'inici del funcionament de la dessaladora amb la finalitat de no perdre les aportacions de 18,9 milions d'euros que la Unió Europea va destinar a la seua construcció.

Per part de l'alcaldia, com a resposta a eixe procés de negociació, es va mostrar la total disposició a col·laborar en les solucions del sistema Xúquer i a no posar en risc els fons europeus assignats al finançament de la dessaladora. S'entén sistemàticament Xúquer que l'aigua subministrada no fóra únicament per a Sagunt, sinó que s'estenguera a altres poblacions de l'àrea metropolitana de València, inclosa la capital.

Destacar que tots estos fets partixen d'un conveni signat l'11 de gener de 2007 entre l'Ajuntament de Sagunt i Acuamed que va ser aprovat pel ple el 28 de desembre de 2006, i que va comptar amb els vots a favor de PSOE, EU i BLOC-EV, el vot en contra del PP i els centristes de SCP i l'abstenció de SP. En este conveni, entre altres qüestions, la clàusula setena recull que "l'Ajuntament abonarà a Acuamed unes tarifes d'amortització i explotació durant els 25 anys de vigència del present conveni a partir de l'inici de l'explotació".