SAGUNT | SOCIETAT

Sagunt presenta el Programa Itineraris d'Inclusió Social denominat ‘Caminem per la inclusió’

ELPERIODIC.COM - 17/01/2023

Este programa pretén desenvolupar les prestacions inherents a la Renda Valenciana d'Inclusió amb l'objectiu de millorar la capacitació i les habilitats socials de les persones titulars i beneficiàries de Renda Valenciana

Este matí s'ha presentat el nou Programa Itineraris d'Inclusió Social, que des del departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt han denominat “Caminem per la inclusió”. El programa pretén desenvolupar les prestacions inherents a la Renda Valenciana d'Inclusió amb l'objectiu de millorar la capacitació i les habilitats socials de les persones titulars i beneficiàries de Renda Valenciana, així com per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat i/o exclusió social que precisen d'un itinerari d'inclusió.

A la presentació ha assistit el regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, qui ha manifestat que este programa «es tracta d'un instrument per a la integració adaptat als diferents perfils de vulnerabilitat de les persones i unitats de convivència que es troben en situacions amb dificultat d'ocupabilitat, amb dificultats d'inclusió que poden derivar en aïllament, situacions de vulnerabilitat derivades de qüestions culturals o de crisis derivades de causes diverses i que poden comprometre la seua inclusió social o deteriorar la seua qualitat de vida».

La unitat d'Itineraris d'inclusió s'integra en els Serveis Socials d'Atenció Primària Bàsica de l'Ajuntament i és finançada pel Fons Social Europeu. Entre les seues funcions, destaca, en primer lloc, abordar els factors i dificultats de caràcter psicològic i social que dificulten a la persona o família la seua inclusió social, entesa com un estil de vida adaptatiu i autònom. També atendre i orientar les persones participants amb mancances socials manifestes i activar els seus recursos personals, fomentant així la seua autonomia personal. D'altra banda, acompanyar a fi de potenciar un apoderament de la persona participant, de manera que s'implique activament en el disseny i l'avaluació de les diferents fases de l'itinerari. Finalment, una altra de les funcions és la de facilitar tots els recursos possibles que siguen profitosos per al desenvolupament de l'itinerari i proporcionar la informació que necessiten, facilitant-los els recursos oportuns perquè adquirisquen els coneixements i destreses necessàries per a la seua evolució personal i social.

Totes estes funcions del programa estan encaminades a promoure la inclusió social real i efectiva de les persones i grups en la comunitat, com un dels seus principals objectius.

Els professionals que integren l'equip d'itineraris són tot personal amb un perfil professional en el camp social com a treballadores socials, educadores socials i integradores socials. En concret la plantilla compta amb tres treballadores socials, una d'elles amb funcions de coordinació, dos educadores socials i tres integradores socials.

S'han establit 3 zones i 3 equips d'atenció, 1 en el nucli de Sagunt i 2 en el nucli del Port de Sagunt, per a atendre la població que necessite estos servicis en el municipi.

Així mateix, Sotoca ha conclòs que «en Caminem per la Inclusió, la tutorització i l'acompanyament de l'Equip de professionals en tot el procés és considerada clau per al desenvolupament de l'itinerari, la consecució dels objectius i la millora de la qualitat de vida de les persones participants en el programa així com els seus nuclis de convivència».

MÉS FOTOS