Sagunt posa en marxa un programa de suport socioeducatiu de competències lingüístiques per a previndre el fracàs escolar entre l'alumnat acollit
S'organitza en nou grups en funció de l'edat i la zona geogràfica i l'objectiu és reforçar els coneixements i les competències en les llengües oficials de la Comunitat Valenciana de l'estudiantat nouvingut
Durant el primer trimestre d'este curs s'ha posat en marxa el programa pilot d'Inclusió Socioeducativa de Suport Educatiu en Competències Lingüístiques per a la Prevenció de l'Absentisme i el Fracàs Escolar d'alumnat sobrevingut. Esta iniciativa està organitzada i gestionada pel departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt de manera coordinada amb els instituts de secundària del municipi, compta amb un pressupost de 12.000 euros i la imparteix l'Associació Projecte TALIS.
Al llarg del curs hi ha hagut un fort increment respecte a altres anys de població escolar sobrevinguda, una vegada iniciat el curs acadèmic 2021/2022. Per això, s'ha considerat per part del personal tècnic i del grup d'acció socioeducativa posar en marxa estos cursos de suport a l'aprenentatge i domini de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana (valencià i castellà) amb l'objectiu de millorar el procés d'acolliment i la integració dins l'àmbit socioeducatiu, i social en general, i introducció en la cultura del país d'acolliment així com minorar el problema d'absentisme que el desconeixement de la llengua podria causar.
«Esta iniciativa que vol reforçar que els joves, xiquets i xiquetes nouvingudes adquirisquen coneixements en les nostres llengües i milloren les seues competències lingüístiques, l'hem considerada necessària donada la gran quantitat de xiquets i xiquetes que estan venint a la nostra població. Hui dia ja són centenars de molts països del món els que des del mes de setembre han arribat amb desconeixement de la llengua i la nostra cultura i tenim un compromís per a millorar la seua integració per part de les administracions públiques. També hem fet un esforç per a ampliar este programa als xiquets i xiquetes refugiades ucraïneses, dins del nostre programa d'acolliment», ha explicat el regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona.
S'han organitzat en huit grups diferents en funció de l'edat i zona geogràfica, distribuïts entre els nuclis de Sagunt (Centre Cultural Mario Monreal) i el Port de Sagunt (Casal Jove), a la vesprada en horari de 17.00 a 20.00 hores, a més d'un grup més d'acolliment a l'alumnat ucraïnés que es desenvolupa el divendres a la vesprada de 17.30 a 19.30 hores en el Centre Cívic dels Vents fins a juny d'este 2022. Actualment, estan participant en este programa 115 alumnes.
L'Associació Projecte TALIS està impulsada per un equip de docents i investigadors de la Universitat de València, professionals de la gestió de projectes socials i persones relacionades amb els objectius de l'associació. La metodologia aplicada en este projecte formatiu es basa en tres pilars: l'aprenentatge significatiu, l'enfocament comunicatiu i la perspectiva globalitzada. Per este motiu es treballa amb els elements més pròxims a la realitat de l'alumnat, aquells tenen significat en la realitat diària, la que viuen. L'enfocament tracta de millorar la competència comunicativa per a ampliar eixe coneixement també de manera significativa.
Cal destacar, així mateix, que es tracta de mostrar la llengua com un instrument necessari per a qualsevol àmbit de la vida i no estudiar-la com una fi en si mateixa. Per la qual cosa, no hi ha un èmfasi excessiu en qüestions gramaticals sinó en l'aprenentatge efectiu de la llengua.
A això s'afig un treball conscient sobre la interculturalitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de manera que els cursos de programa del Projecte TALIS afigen a l'aprenentatge de llengües una dimensió social que des del departament d'Educació es considera imprescindible, especialment quan es dirigeix a col·lectius d'estes característiques.
«Es tracta d'una iniciativa innovadora que té com a finalitat promoure l'educació intercultural i els Drets Humans, utilitzant la literatura com a instrument, la formació en valors, l'educació per a la ciutadania global i l'ensenyament d'idiomes de forma integrada, a través de projectes d'innovació educativa destinats a persones de totes les edats i de totes les cultures», manifesten des de la regidoria.
La iniciativa s'emmarca en el projecte subvencionat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport concedit el passat 3 de desembre de 2021 a l'Ajuntament de Sagunt dins de les ajudes per a la realització d'activitats extraescolars, complementàries, culturals i esportives dirigides a la població escolar d'entre 3 i 18 anys convocades per la citada àrea de la Generalitat Valenciana.