Sagunt i la Fundació General de l'UJI signen un conveni per a impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre universitat i empresa
Este conveni actuarà de fil conductor entre la universitat i les empreses del municipi per a conéixer quines són les seues necessitats i problemes i poder aportar solucions vàlides i reals per al mercat laboral
L'Ajuntament de Sagunt i la Fundació General de la Universitat Jaume I (UJI) han signat un conveni de col·laboració per a posar en marxa a Sagunt un programa de difusió de resultats d'investigació per a millorar la transferència de coneixements i programes innovadors a les empreses. Sagunt comptarà amb personal que vetlarà per la bona comunicació entre les empreses i la universitat. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la rectora de l'UJI, Eva Alcón, i la directora general de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Júlia Company, així com la regidora de Promoció Econòmica i Primera Tinent d'alcalde, Mª José Carrera, entre d’altres.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que es tracta d'un conveni “molt important perquè va en la línia d'assegurar-se que les universitats estan en contacte amb la realitat, ja que moltes vegades obtenim crítiques que les universitats es distancien un poc del que és la realitat del mercat laboral”. Per este motiu, l'alcalde destaca l'objectiu d'este conveni, que és “aconseguir que la universitat entenga quines són les necessitats de les empreses i puga aportar solucions a eixos problemes que troben les empreses en el seu dia a dia”.
A més, el primer edil ha remarcat la idea que, “si per part de la Universitat es durà a terme una tesi, esta hauria de respondre a un problema que realment tinga una empresa i que està a la recerca d'una solució”. Finalment, Moreno ha mostrat el seu agraïment perquè “Sagunt és la seu d'una de les ‘antenes’, que així es diran estes persones que s'asseguraran que hi haja una bona comunicació i connexió entre l'UJI i les empreses del nostre municipi i, en este sentit, donem suport absolutament programes d’este tipus per al nostre municipi”.
D’altra banda, Alcón ha destacat que “la transferència a la societat del coneixement generat a la Universitat és un dels objectius estratègics de l’UJI” i ha remarcat la importància de dur a terme iniciatives com esta que «permeten apropar la investigació universitària a les empreses que, geogràficament, estant més allunyades del campus amb un doble objectiu: captar els seus reptes, per tal de poder orientar la recerca cap a la seua superació; i fer arribar a les empreses les últimes innovacions derivades dels resultats d’investigació, per tal que puguen incorporar-les i beneficiar-se”.
La directora general del’IVACE ha subratllat la importància d’este conveni destinat a millorar l’impacte de la difusió de les investigacions de les universitats i els seus parcs científics. “És clau intensificar la col·laboració dels diferents agents d’interfície que promoguen l’intercanvi d’experiències entre investigadors, empreses i societat en el seu conjunt amb un objectiu que defenem des de l’IVACE i la Conselleria d’Economia Sostenible: incrementar la inversió privada en R+D, afavorir l’evolució dels sectors productius i la creació d’ocupació estable i de qualitat en las empreses valencianes”.
Este projecte, que compta amb la col·laboració de l'Oficina de Cooperació en Recerca i desenvolupament Tecnològic de l'UJI (OCIT), està emmarcat en les activitats del conveni que es va signar el juliol passat entre la Fundació General de l'UJI i l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a impulsar la transferència de coneixement i tecnologia entre Universitat-Empresa i donar suport a l'emprenedoria innovadora.
Dins d'este conveni, s’emmarca el desenvolupament d'un programa pilot de reforç a l'activitat de difusió consistent en la posada en marxa d'una antena de difusió de resultats a Sagunt, on l'UJI té seu.
Les activitats previstes per a esta antena de difusió són l'elaboració de materials per a afavorir la difusió de resultats, la realització de jornades i trobades entre grups d'investigació de la Universitat i grups d'empreses i la programació de visites a empreses per a detectar necessitats en tecnologia o processos organitzatius de les empreses i donar a conéixer els avanços que en estos camps s'estan realitzant des dels grups d'investigació de la Universitat.
Amb la finalitat d'afavorir la generació d'ocupació i de la inserció laboral de la ciutadania i per tant augmentar el benestar ciutadà, l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant el departament de Promoció Econòmica, ha posat en marxa una estratègia de desenvolupament que busca millorar les accions en matèria d'ocupació i formació, de foment de l'esperit empresarial per a afegir més dinamisme social i econòmic en el territori i de difusió de la innovació en tots els vessants de l'activitat econòmica per a modernitzar l'economia local.
Així mateix, la Fundació General de la Universitat Jaume I promou els seus objectius fixats en el conveni a través de la cooperació en el compliment de les funcions pròpies de la Universitat, complementant i millorant aquelles activitats realitzades per l'estructura de la Universitat o les entitats que depenen ja existents; gestionar diverses infraestructures de la Universitat Jaume I i els servicis vinculats, així com fomentar la innovació, el desenvolupament tecnològic i la utilització de les noves tecnologies en la investigació, la docència i en la gestió.