SAGUNT | SANITAT I SALUT

Sagunt experimentarà un nou insecticida amb una eficàcia superior al 80% contra les panderoles americanes

ELPERIODIC.COM - 30/10/2019

L'innovador producte es provarà mitjançant un assaig d'eficàcia que s'aplicarà en la xarxa de clavegueram sense cap efecte mediambiental negatiu

Sagunt ha sigut la ciutat triada per a la prova pilot d'un tractament insecticida contra les panderoles americanes en la qual col·labora l'Ajuntament de Sagunt. Es tracta d'un producte innovador en el mètode i procediment de la mà de les empreses GMB Internacional S.A. i CTL S.L. amb el qual preveuen una reducció com a mínim del 80% de la població de panderoles americanes, ja que en menjar-se el producte moren i, en ser insectes necròfags, té un efecte multiplicador.

Este matí s'ha presentat este assaig a l'Ajuntament de Sagunt i ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; del regidor de Sanitat, Javier Timón; de responsables de GMB Internacional, Teresa Lisarde i Elena Soria; del gerent de CTL, Joaquín Bernabeu; i del director tècnic de CTL, Daniel Bravo.

GMB Internacional, empresa fabricadora del producte, i CTL han presentat Crawblock, un esquer insecticida en format de bloc sòlid parafinat específicament dissenyat per al control d'infestacions per panderoles de clavegueram. L'objectiu d’este assaig de camp és determinar l'eficàcia d’este producte insecticida en condicions reals d'ús i de seguretat en la xarxa de clavegueram públic enfront de la panderola americana (periplaneta americana), tot açò basat en càlculs matemàtics, amb formulacions millorades i respectuós amb el medi ambient.

A causa de la inexistència de mètodes oficials publicats i/o guies per a esta mena d'assaig, GMB Internacional ha dissenyat el seu propi mètode d'assaig de camp. En primer lloc, s'han seleccionat 5 zones d'actuació allunyades entre si i un total de 25 trapes d'embornal per a tractar. A continuació, s'ha realitzat un pre-test amb una estimació de la grandària inicial de població de la plaga per a posteriorment procedir a la col·locació dels esquers insecticides en les zones triades, que són entre els carrers María Zambrano i C/ María Pérez Lacruz; C/ Villanueva de los Infantes i C/ Cózar; C/ Estany, C/ Plom, C/ Zinc i C/ Mercuri; Plaça de la Independència; i C/ Sant Doménech i C/ Calvari Vell.

Crawblock es col·locarà a l'interior d'un portaesquers situat en els diferents punts triats de la xarxa de clavegueram per a iniciar la fase de tractament, que tindrà una duració de 8 setmanes i que està previst que l'empresa CTL la inicie el pròxim 6 de novembre. A més, cada setmana es procedirà a la revisió dels portaesquers per a comprovar els efectes de la temperatura i la humitat, l'estat de consum de l'esquer, la renovació de paranys si fóra necessari, la comptabilització d'exemplars vius i morts, així com documentar tot el procés amb fotografies. Una vegada transcorregudes les 8 setmanes, que es calcula serà entre gener i febrer de 2020, es procedirà a l'avaluació del descens de la població i, si ha sigut igual o major al 80% el producte es considera eficaç, segons un criteri europeu; i per a obtindre una eficàcia global, almenys en 3 de cada 5 zones ha hagut de ser eficaç.

Per a regular tots estos mètodes existix el Registre Oficial de Biocides Europeu, el qual autoritza l'ús dels insecticides vetlant pel respecte al medi ambient, entre altres factors. Segons han explicat, en un termini de dos anys no hi haurà cap insecticida en el mercat que estiga registrat per al seu ús en el clavegueram. És per este motiu, que mitjançant este assaig d'eficàcia, que consistix en un estudi científic, innovador i rigorós, estes empreses presentaran al Registre un dossier explicatiu amb tots els passos seguits i els resultats obtinguts per a, així, obtindre la certificació pertinent i poder procedir al seu ús completament autoritzat a partir d'un termini de dos anys des de la seua presentació, ja que és el temps que tarda Europa a donar l'aprovació per al seu ús. Al marge que finalment es registre el producte o no, per a poder procedir a este assaig de camp, les empreses han sol·licitat expressament al Ministeri de Sanitat i Consum i Benestar social l'autorització corresponent per al desenvolupament de proves d'eficàcia de producte no registrat.

El regidor de Sanitat, Javier Timón, en primer lloc, ha agraït «l'elecció de la nostra ciutat, com una aposta de l'empresa CTL, actualment contractada per al control de plagues, donades les característiques de la nostra ciutat per nucli urbà i amb una zona de port i platja que permeten que prolifere este tipus de plaga». A més, Timón ha destacat les característiques d’este nou tractament que està «en equilibri entre l'eficàcia i la protecció mediambiental, una cosa molt important, ja que no es permet l'ús d'altres tractaments per qüestions mediambientals».