Sagunt commemora el XVII Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere
L'esdeveniment va estar organitzat per la regidoria d'Igualtat i va tindre l'objectiu de sensibilitzar en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere davall el lema ‘Què fem?’
Durant la vesprada d'ahir, el Casal Jove del Port de Sagunt va acollir la commemoració del 17é Pacte Ciutadà contra la Violència de Gènere, un esdeveniment organitzat per la regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt que també va poder seguir-se a través de streaming. Davall el lema Què fem? es va procurar sensibilitzar en matèria d'igualtat i prevenció de la violència de gènere així com conscienciar la ciutadania sobre la violència de gènere com a problema estructural de la nostra societat, i que totes les persones som responsables de la seua prevenció i erradicació. Fins ara eren 301 les entitats que estaven adherides al Pacte Ciutadà i enguany s'han sumat 5 més, arribant a les 306.
Durant l'acte, que va estar conduït per Sergi Juesas, de la companyia Camí de Nora, es va projectar l'audiovisual realitzat per Jorge Sánchez, en el qual es recull el sentir de la ciutadania davant la violència cap a les dones, així com les desigualtats que encara patixen. D'altra banda, també va actuar Laura Amanda junt al pianista Luis Sevillano. En l'acte es va lliurar també el premi al cartell guanyador del 25 de Novembre.
L'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno, va ser l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment i, a més, va donar la benvinguda a les noves entitats que enguany s'han adherit al pacte. També van estar presents, per part de l'Equip de Govern, la regidora de Cultura, Asun Moll; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; i el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro i, per part de l'Oposició, els regidors Cosme Herranz i Davinia Bono, així com les treballadores de l'Àrea de la Dona.
Durant el seu discurs, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va assenyalar que este 25 de Novembre recordarem, una vegada més, la violència que patixen les dones pel simple fet de ser-ho: «Recordarem aquelles dones assassinades durant este any que ja són 41, segons dades oficials del Ministeri d'Igualtat. També recordarem i pensarem en aquelles que continuen patint maltractament de tot tipus, tant físic com psicològic, sexual o econòmic».
Moreno va parlar de la necessitat de pensar cada dia en totes estes dones i tornar a dir que n'hi ha prou de violències masclistes «no ens cansarem de repetir fins a l'esgotament que esta pandèmia és imprevisible i injusta. Les mesures de restricció de mobilitat preses per frenar la crisi sanitària de la COVID-19 han intensificat els riscos de patir una situació de violència de gènere. Els estudis i les xifres ho confirmen. Moltes d'elles s'han trobat en una especial situació de vulnerabilitat i d'incertesa». L'alcalde també va destacar que des de l'àrea d'Igualtat, com a departament municipal responsable d'oferir una atenció integral a les dones, s'ha continuat amb el treball dia a dia d'atenció, tant presencial com telefònica, a totes les dones que ho han necessitat.
«Treballem per oferir a les dones, als seus familiars i al seu entorn social i a la ciutadania en general, un espai on informar-se i assessorar-se i poder trobar comprensió, orientació i suport. Continuem amb el disseny de campanyes d'informació i sensibilització dirigides a la ciutadania en general per acabar amb este virus, entre altres programes i actuacions però igualment no hi ha una vareta màgica», va destacar el primer edil i regidor d'Igualtat.
Moreno va assenyalar que les institucions han de donar suport a les associacions del teixit feminista així com incloure l'òptica dels hòmens i treballar des de les noves masculinitats: «Cal creure també i sens dubte en la coeducació amb els més xicotets i xicotetes, canviant pautes transmeses, trencant estereotips i evitant comportaments violents que continuen sent una amenaça per a les dones».
«Cal aplicar polítiques públiques d'igualtat, perquè la igualtat de gènere és una cosa d'hòmens i dones, aconseguir la igualtat és aconseguir una societat més justa on totes les persones tinguen una millor qualitat de vida i benestar i hem de ser capaços de transmetre a la ciutat que, per a avançar en esta desitjada qualitat de vida, hem d'apostar per una societat més igualitària i lliure de violència», va manifestar Moreno
Segons l'alcalde, a Sagunt tenim un Pacte Ciutadà contra la violència de gènere on 306 entitats han assumit el compromís de lluitar contra este virus que és la violència masclista. «Esta no és una crisi sanitària però sí social i de perill per a la vida, particularment de les dones. Únicament amb el treball col·lectiu a gran escala podrem donar-li fi. Enguany li hem preguntat a hòmens, dones i criatures del nostre municipi què podem fer amb este virus. Estic convençut que, basant-nos en les seues respostes, entre totes i tots també acabarem amb esta pandèmia», va finalitzar l'alcalde.