Sagunt, Capital Cultural Valenciana 2018-2019
Sagunt ja és Capital Cultural Valenciana, i així ho ha celebrat l'Ajuntament de Sagunt este cap de setmana passat. Per este motiu, la ciutat oferirà una programació molt més extensa de l'habitual durant un any, que va donar començament el passat 25 d'abril i es perllongarà fins al mateix dia de l'any 2019.
Els encarregats d'oferir a la ciutadania i a qui visite la ciutat, un complet programa d'activitats, tallers, conferències, espectacles i altres, seran principalment els departaments de Cultura, Joventut i Alcaldia. Com a inici, este cap de setmana passat, ja va vindre plagat d'actes multitudinaris.
En primer lloc, el dissabte 28 d'abril, a les 20.15 hores va tindre lloc la recepció oficial en l'ajuntament, que va comptar amb la participació de l'alcalde, Quico Fernández, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, així com del Conseller d'Educació, Vicent Marzà.
L'alcalde, Quico Fernández, va començar dient que Sagunt és una ciutat de cultura en tots els sentits i àmbits, tant per la seua llarga i atapeïda història d'esdeveniments, "una ciutat de pedra i de ferro, amb un patrimoni material excepcional", com per "la creació individual i col·lectiva". És una ciutat com totes encara que, "probablement la nostra, amb més història i amb més esdeveniments amb aqueix valor afegit". Va expressar, que com tots els pobles del Camp de Morvedre i del territori espanyol, "respirem cultura i volem fer de la cultura una eina de progrés i de llibertat".
Ximo Puig, el president de la Generalitat Valenciana, també es va manifestar sobre la localitat saguntina, un lloc, que segons ell, visibiliza molt bé el pas de les diferents civilitzacions, el pas de les diferents tradicions, i que "simbolitza molt bé el que ha sigut la modernitat, la qual cosa ha sigut la industrialització" i fins i tot la decadència de la industrialització. A més afig, que "Sagunt assumeix aqueixa capitalitat des de la perspectiva de també ser capaç d'encapçalar d'alguna manera tot el moviment positiu, un moviment a favor de la cultura".
Vicent Marzá, conseller d'Educació, Recerca, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, va afirmar que Sagunt havia de ser capital cultural, "perquè és un projecte ambiciós", que a més parteix de l'estratègia en la qual la ciutat de Sagunt "marca clarament el moment de treballar conjuntament per a arribar a aqueixa Ítaca que és la del patrimoni", referint-se al patrimoni de la humanitat, i que "ens ajudarà evidentment a treballar a llarg termini i açò hauria de ser aquesta capitalitat cultural".
Després, a les 21:30 del mateix dia, vam tindre com a novetat implantada enguany, dins del II Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta, la recreació d'un enterrament iber en la plaça Major. Una altra de les novetats va ser la representació de l'obra Farenheit. Ara Pacis de Xarxa Teatre, que va fer d'acte inaugural de Sagunt com a Capital Cultural Valenciana a les 22.30 hores, en la plaça Cronista Chabret. A més, del 27 al 29 d'abril, el Festival de Recreació Històriques, Saguntum Invicta II, va oferir una àmplia programació amb entrada gratuïta a tots els espectacles com les pompes que es van representar els tres dies i els ludus en el Teatre Romà.
És important recordar que, el projecte de Capital Cultural Valenciana, una iniciativa que parteix del Pla de Democratització Cultural, va ser creat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, seguint el pla "Fes Cultura". El projecte, sota el lema de la seua capitalitat "Civitas amabilis", segons Marzá, aprofitarà este reconeixement per a difondre encara més la riquesa patrimonial i històrica que conserva, doncs es tracta d'una ciutat amb un llegat impressionant i una oferta de programació cultural diversa. A més, Sagunt, és el centre neuràlgic valencià de la empremta romana i capital valenciana de la Romanització.
L'objectiu és fomentar la territorialització de la cultura en la comarca i potenciar-la des del punt de vista social i econòmic, així com visibilizar les iniciatives culturals que es duen a terme en els municipis valencians.
Per a més informació de l'extensa programació es pot consultar la guia 'Pedra i ferro', presentada recentment i distribuïda en versió impresa als veïns i veïnes, així com la seua versió digital a través del següent enllaç: https://online.flipbuilder.com/nxvl/fnjp/mobile/index.html#p=1