SAGUNT | POLÍTICA

Sagunt acorda elevar una protesta a la Conselleria de Medi Ambient per "irregularitats" als projectes de macrocentrals fotovoltaiques

ELPERIODIC.COM - 05/07/2024

La moció aprovada també contempla emetre una queixa al president de la Generalitat Valenciana i donar suport a "les accions de les persones afectades" per la tramitació dels projectes de l'empresa Renovalia

L'Ajuntament de Sagunt ha aprovat en el Ple Ordinari de juliol una moció per a elevar una protesta a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori per "irregularitats" en la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable als projectes de macrocentrals fotovoltaiques.

En l'acord també es contempla elevar una queixa al president de la Generalitat Valenciana per l'actuació de la Conselleria de Medi Ambient: "Que afavorix els interessos particulars d'una empresa privada en contra dels drets de la ciutadania del municipi". Així mateix, l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat donar suport "a les accions de les persones afectades per la tramitació irregular" d'estos projectes de l'empresa Renovalia.

La moció va ser presentada a petició de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre pels següents dos portaveus: Pepe Gil, del grup municipal Compromís per Sagunt; i Roberto Rovira, del grup municipal Esquerra Unida Unides Podem. Esta moció va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE, Compromís i EU-PODEM; l'abstenció d'IP i Vox; i el vot en contra de PP.

Tres projectes de centrals fotovoltaiques que afecten més de 250 hectàrees

Tal com s'especifica en l'exposició de motius de la moció, Renovalia és la promotora de Morvedre 6, 7 i 8, tres projectes de centrals fotovoltaiques en el terme municipal de Sagunt que afecten "més de 250 hectàrees" en la zona del camí Vell de Terol, el camí de Vorajunta, la muntanya de Rúbio i el Povitxol.

Segons consta en el text aprovat, la planta Morvedre 6 no ha iniciat el tràmit d'informació pública, ja que: "Sembla que no ha estat admesa a tràmit (la documentació de l'expedient no està accessible". Respecte a la Declaració d'Impacte Ambiental de Morvedre 7 i 8, el passat 10 de maig el DOGV va publicar la DIA favorable a tots dos projectes "sense haver presentat la documentació reglada del projecte de les línies d'evacuació de més de 10 km. I sense tindre en compte les al·legacions dels afectats ni els informes tècnics desfavorables de l'Ajuntament de Sagunt".

En el document aprovat es fa referència al fet que la DIA favorable s'ha obtingut "de manera individual i diferenciada, quan és evident que es tracta del fraccionament d'un únic projecte amb l'objectiu d'eludir una avaluació ambiental conjunta". Una avaluació que, en superar els 50 megavats, és competència de l'Estat i no de l'administració autonòmica.

D'altra banda, en el text de la moció també s'al·ludix a la falta de "documentació mínima de les infraestructures d'evacuació i l'estudi d'impacte ambiental. De manera que no s'ha respectat el procediment legal establit (art. 40 de la Llei 21/2013, d'Avaluació Ambiental)".

Informes tècnics desfavorables de l'Ajuntament de Sagunt

Així mateix, l'Ajuntament de Sagunt ha emés fins a cinc informes tècnics desfavorables al projecte presentat: "El primer dels quals estava subscrit per l'arquitecta municipal i el funcionari responsable de la Unitat Tècnica d'Urbanisme; el segon i el tercer indicava la falta de compatibilitat urbanística, la ubicació en zones d'elevada capacitat agrològica, l'afecció a àrees de vigilància arqueològica i elements patrimonials, la falta de coordinació amb les línies d'evacuació d'altres projectes, així com l'afecció a zones forestals i sòl no urbanitzable protegit, a corredors territorials i llits de rius".

El quart i quint informe tècnic va ser emés per l'Ajuntament de Sagunt el 22 i 23 de març de 2023 pels següents motius: "La falta de documentació essencial del traçat soterrat de la línia d'evacuació i perquè la suma de totes les plantes projectades triplica el màxim del 3 % regulat en el Decret llei 1/2022".

Tal com s'especifica en l'exposició de motius de la moció, s'incomplixen els criteris ambientals recollits en el Decret llei 14/2020: "Implantació en sòls d'alt valor agrològic, no hi ha estudis d'ubicacions alternatives en zones degradades, afecció per la recàrrega d'aqüífers del sistema Palància-Les Valls, imatges de Google manipulades que demostren que no s'ha fet treball de camp en l'estudi d'impacte, absència d'informe d'afecció al patrimoni cultural, falta de participació pública...".

Finalment, la moció aprovada fa referència a l'evasió de tràmits administratius per a complir els terminis: "L'expedient es va remetre a l'òrgan ambiental sense haver finalitzat el tràmit d'informació pública i els informes preceptius per a accelerar la seua autorització".