SAGUNT | SOCIETAT

Sagunt ha acollit la Jornada d'educació per al desenvolupament sostenible ‘Som Comunitat Diversa’

ELPERIODIC.COM - 10/02/2020

Es tracta d'una iniciativa de la regidoria de Cooperació Internacional a través de la qual els migrants van poder narrar les seues experiències i les associacions del municipi van donar visibilitat al treball que realitzen

Este cap de setmana ha tingut lloc la Jornada d'educació per al desenvolupament sostenible ‘Som Comunitat Diversa’ organitzada per la regidoria de Cooperació Internacional, a través del Consell de Pau i Solidaritat. Esta jornada, que es va celebrar dissabte passat, 8 de febrer, ha tractat sobre els migrants i el treball que realitzen diferents associacions del municipi, dirigida a la ciutadania en general, associacions, entitats socials, centres educatius i les ONG.

La regidora de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano, s'ha mostrat molt satisfeta per esta iniciativa a través de la qual es va poder mostrar el treball de les associacions i les experiències directes de molts migrants que van assistir a l'acte per a contar les seues històries en primera persona, així com per la participació de la ciutadania i l'assistència de públic. A més, la regidora explica que este acte ha sigut el primer de les diferents activitats que es volen desenvolupar durant tot l'any per part de la regidoria de Cooperació Internacional. Tal com explica Maria Josep Soriano «esperem que este siga un primer pas per a obrir noves propostes, crear més relacions, enllaços i per a millorar i ser una vertadera comunitat diversa, solidària i tolerant, que és el que volem que siga Sagunt».

D'altra banda, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, destaca la importància d'esta tipus d'iniciatives, ja que ajuden a visibilitzar la comunitat migrant, «un aspecte que encara tenim pendent», assegura l'alcalde, qui a més explica que amb esta jornada s'enriquix la societat i se sensibilitza sobre la importància de la solidaritat, ja que «ens permet reivindicar els drets dels migrants, aprendre sobre les experiències de les diferents associacions i ser més sensibles amb el que ocorre en el nostre entorn, que moltes vegades no veiem o no volem veure. Com indica el títol de la jornada, som una ciutat diversa i això ens convertix en una ciutat millor, perquè la diversitat cultural ha de ser vista com un aspecte positiu que afig valor a la societat».

Així mateix, Darío Moreno, va donar l'enhorabona a les associacions implicades pel treball solidari que realitzen, «sou els artífexs de millorar la vida de centenars de persones. Des de l'Ajuntament moltes vegades parlem de com les associacions sou precisament eixos canals que arribeu on les administracions públiques no podem arribar, i per això estem molt agraïts».

L'acte va començar a les 9.30 hores amb la recepció de participants i les visites als expositors de les ONG. També va actuar la cantant ucraïnesa Daniela Khomiha, donant pas a l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que va obrir l'acte. A continuació, es va projectar En la piel del otro, un curt de Morvedre Acull. Els assistents també van poder gaudir de la ponència de Javier de Lucas ‘Cooperación i migració. Situació actual i reptes de futur’, a més de la taula redona ‘Experiències de les associacions saguntines que treballen amb migrants’, en la qual van participar ADRA, Morvedre Acull, Creu Roja Camp de Morvedre i Open Arms. La regidora Maria Josep Soriano va ser l'encarregada de clausurar l'acte i donar pas al grup de música africana Shasa que va oferir una actuació musical.

En la jornada va estar present l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano; el regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca; el regidor de Manteniment, Pepe Gil; el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona; i el regidor d'Urbanisme, Quico Fernández, així com membres de diferents associacions i col·lectius del municipi.

Les ONG que han col·laborat en esta jornada són la Fundació ADRA, que des del centre d'atenció a immigrants ajuden a aprendre espanyol, oferixen cursos de formació i orientació en les seues noves vides; La-tenda de tot el món, que promociona i difon el comerç just i solidari des del consum responsable; Manos Amigas, que du a terme accions humanitàries principalment a Llatinoamèrica; Creu Roja Camp de Morvedre, que visibilitza la població refugiada en el municipi i l'evolució dins de la societat; Morvedre Acull, que realitzen un acolliment integral als immigrants i cada mes un cercle de silenci enfront de la mar, i Open Arms, que dóna visibilitat al que està passant en la mar Mediterrània i a les vides que s'estan perdent.

MÉS FOTOS