La primera jornada d'agricultura ‘¿Nuevos cultivos? Romper esquemas para ganar mercados’ va congregar més de 90 assistents
Es va remarcar la importància de conjuminar esforços amb la creació de cooperatives, SATs i organitzacions de productors, per crear fórmules que permeten una organització i una aposta en comú per cultius o estratègies determinades
La primera ponència ¿Nuevos cultivos? Romper esquemas para ganar mercados del cicle de les tres jornades d'agricultura, va tindre lloc ahir de la mà del responsable de agrosostenibilitat en el Centre d'experiències Cajamar, Carlos Baixauli Soria, amb més de 90 assistents. Les jornades pretenen donar una visió d'estratègia, alternatives, posada en valor i comercialització dels productes de l'agricultura des d'un punt de vista tècnic, innovador i realista, segons destaquen des del Consell Agrari de Sagunt.
La jornada, que va ser presentada per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, amb la regidora d'Agricultura i presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada, va comptar amb 65 participants que la van seguir en la Sala d'actes del Consell Local Agrari de manera presencial, dels quals el 90 % era de Sagunt i la resta d'altres localitats com Canet d'en Berenguer, Alcalá de Xivert, Lliria i Faura, entre d’altres. A més, la jornada es va retransmetre en streaming i es van connectar 27 participants de localitats molt diverses com Alzira, Borriol, Cartagena, Meliana, Algemesí, Gandia, i Albatera, entre d’altres.
Les jornades estaran publicades en la pàgina web de l'Ajuntament així com en Youtube, i es facilitarà als assistents els enllaços de publicacions i articles d'interés, així com aplicacions útils de maneig de cultiu (calendari de reg, tècniques de fertilització, peculiaritats de cultius alternatius, etc).
La jornada es va iniciar a les 16.00 fins a les 19.30 hores amb un descans per a prendre café i productes típics valencians, que va permetre intercanviar opinions i experiències entre els participants i el conferenciant. Com a conclusió i després d'obrir debat en finalitzar la ponència es va remarcar, tenint en compte el minifundisme del municipi, la importància de conjuminar esforços amb la creació de cooperatives, SATs i organitzacions de productors, entre d’altres, per crear fórmules que permeten una organització i una aposta en comú per cultius o estratègies determinats. També es va destacar la importància de la posada en valor del producte amb la finalitat de proporcionar al mercat el que este sol·licita a cada moment per peculiar que semble la demanda.
Ana María Quesada, ha indicat que «amb estes jornades hem volgut complir amb el compromís que teníem d'ampliar i oferir formació i coneixements en el món agrícola i també respondre a les demandes d'associacions d'agricultors». Els tres temes de les ponències «estan consensuats amb ells», ha explicat.
Darío Moreno ha explicat que les persones que es dediquen a l'agricultura han d'estar obertes a altres cultius que no substituïsquen, però complementen l'oferta citrícola que ja existix. També ha agraït a l'organització de les jornades el treball realitzat i la formació que s'oferix a través d'elles.
A més, Quesada ha assenyalat que «per part del Consell ha sigut un esforç important poder dur a terme estes jornades, però és satisfactori veure que hi ha resposta i que els assistents comentaren que els havia resultat interessant i que havien agafat idees». Així mateix, ha destacat que la presencialitat «ha sigut gran, molt més de la que esperàvem, i estem encantats que el treball haja donat resultat». En este sentit, ha agraït al Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant «este nivell que ens donen a estes xarrades perquè és el que necessitem per a donar resposta a totes les necessitats».
El cicle de les tres jornades està organitzat per l'Ajuntament de Sagunt i el Consell Agrari juntament amb el Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Llevant. La pròxima serà la jornada Alerta! ¿Qué puedo hacer para luchar contra el ‘cotonet’? el 5 de maig i com a ponents assistiran el cap de servici de Sanitat Vegetal, Vicente Dalmau Sorlí; l'investigador del IAM-UPV, Vicente Navarro Llopis i, finalment, l'investigador de l'IVIA, Alejandro Tena Barreda.
A més, tindrà lloc el 2 de juny l'última jornada davall el títol Figuras de calidad, ¿Qué alternativas tengo? i com a ponents assistiran la cap de servici de Qualitat Agroalimentària, Mª Carmen Montoro Cavero, i el director creatiu de Filmac, Kike Correcher.