Hui s'ha presentat en la Via del Pòrtic la quarta anualitat del Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre
Per a este any 2021 es preveu una inversió total de 150.000 euros
La presentació del Pla de Dinamització i Governança Turística del Camp de Morvedre 2021 ha tingut lloc este matí a les 11 hores en l'espai museístic Via del Pòrtic de Sagunt. A l'acte han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i la regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino; han estat acompanyats, també, d'alcaldes i alcaldesses de totes les localitats que componen la comarca. Este pla reunix totes les accions que es duran a terme per millorar el turisme i l'economia de la comarca. Per a enguany, es preveu una inversió total de 150.000 euros.
El Camp de Morvedre, format per 16 municipis, i la columna vertebral dels quals és el riu Palància, és una zona amb atractius i recursos propis del litoral amb extenses platges, així com d'interior, amb turons, miradors i marjals que són la llar de centenars d'espècies de flora i fauna mediterrània. A més, compta amb una identitat cultural mil·lenària que es manifesta en vestigis arqueològics i arquitectura religiosa i civil dels seus pobles; les seues festes tradicionals i gastronomia caracteritzada per productes quilòmetre 0 de les seues hortes, com a tarongers i arrossars.
La capital comarcal és la ciutat de Sagunt, una localitat que destaca pel seu conjunt historicoartístic poblat de vestigis de segles passats i de monuments nacionals; una de les últimes ciutats-factoria d'Espanya; tretze quilòmetres de costa, centenars de senderes de muntanya, una riquíssima oferta cultural i gastronòmica.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha assegurat que per a afermar la marca Camp de Morvedre, l'essencial és treballar conjuntament: «Per això proposem esta quarta anualitat del Pla de Dinamització Turístic, per continuar creant producte entre tots i totes. És clar que tots els municipis tenen les seues fortaleses i les seues febleses, però és importantíssim que entre els uns i els altres entenguem les diferents característiques que ens fan únics per a aconseguir, d'alguna forma, diferenciar-nos com una regió que compagina molts aspectes interessants per a l'àrea turística i que treballa sempre des d'un punt de vista únic, des d'un punt de vista de treball en conjunt. Així aconseguirem millorar el posicionament que tenim a nivell turístic i que la marca del Camp de Morvedre siga una marca reconeguda per tots els turistes que volen triar un destí a Espanya».
Entre els objectius d'este pla podem destacar l'interés per restaurar i conservar el patrimoni natural i cultural del Camp de Morvedre, dotant-lo d'elements interpretatius, lúdics i promocionals que posen en valor estos recursos per a incrementar la demanda turística; enfortir i diversificar l'oferta turística a través de la promoció i comercialització els productes turístics de la comarca, qualificant al sector empresarial per mitjà d'eines que difonguen de manera adequada els seus serveis i promocionar i posicionar tant la marca com l'oferta turística del Camp de Morvedre en els principals mercats emissors.
Per part seua, la regidora de Turisme, Natalia Antonino, ha manifestat la importància de la realització d'este pla estratègic turístic per a la comarca: «És el quart any que el portem avant. Jo crec que estos plans de dinamització han sigut importants per ajudar a generar economia dins de la comarca, ja que hem posat totes les eines per a convertir eixos recursos i potencial que té la comarca per a fer-los productes turístics, acompanyats d'una bona gastronomia, naturalesa i un passeig per qualsevol poble del nostre territori».
Entre les dotze actuacions que es pretenen dur a terme trobem la senyalització interpretativa i promocional per al posicionament de marca del Camp de Morvedre i la valorització dels seus recursos turístics; el desenvolupament d'una gymcana virtual a la comarca pels principals punts d'interés turístic; la senyalització de la ruta dels llocs desapareguts; l'elaboració de projectes per a la senyalització de l'últim tram de la Via Verda Port de Sagunt-Ulls Negres; gerència del Pla de Dinamització i Governança i l'assessoria, l'elaboració i l'execució del projecte Camp de Morvedre Gastronòmic, entre altres.
A causa de la gran riquesa natural i cultural de la comarca, des de 2017 l'Ajuntament de Sagunt ha vingut gestionant els Plans de Dinamització i Gestió Turística per al Camp de Morvedre, recaient esta responsabilitat en el Departament de Turisme, que s'ha dut a terme gràcies al conveni general de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana, el Patronat Provincial de Turisme i l'Ajuntament de Sagunt. Per a este any 2021, es preveu una inversió total de 150.000 euros, que es dividiran a parts iguals per les tres entitats anteriorment citades.
En eixe sentit, el secretari autonòmic, Francesc Colomer, ha volgut destacar la constància i l'esforç que duen a terme tots els ajuntaments de la comarca del Camp de Morvedre per a impulsar la seua economia i el seu turisme: «En este sector esteu fent una aportació constant d'idees i de propostes, que són absolutament valuoses. Jo hui vull parlar de la constància. Este no és un sector on es regale res, les coses es treballen, es barallen, se suen, es juguen en metodologia, en estratègia, en disciplina… Diuen que sense disciplina no hi ha pianista, això val per a tot en la vida. Sense disciplina no hi ha sector turístic, ni territori rellevant en termes turístics en el món amb el qual es puga competir. Només hi ha una manera d'intentar tindre oportunitats valuoses, i això és treballant conjuntament i sumant. Un pot ser molt brillant en un sector, però si no té la visió col·lectiva de ser un equip, de seguir una causa que ens puga ajuntar, no aconseguirà res. Este pla de governança es va articular amb esta idea, i el balanç, per descomptat, és molt positiu».