Passió per Sagunt estrenarà Rodrigo, querido maestro en el festival Sagunt a Escena
L’associació cultural Passió per Sagunt ha presentat en el consistori de la ciutat l’obra de teatre Rodrigo, querido maestro que es representarà el 2, 3 i 4 d’agost a les 22.30 hores en el festival Sagunt a Escena. El text escrit per Amparo Vayá, qui també és la directora de l’obra, conta la vida del mestre Rodrigo des de la seua infantesa a Sagunt fins a la seua maduresa i les diferents etapes de la seua vida a València o París.
La representació comptarà amb 55 persones damunt de l’escenari (50 actors i actrius, quatre músics i una ballarina), a més de la resta de gent de Passió per Sagunt que estarà entre bastidors. De la música en directe s’encarregaran virtuosos artistes locals com ara Omar Vilata al piano, Raúl Arias i Juan Carlos Mingarro al violí o Juan Manuel Verdugo a la guitarra, que interpretaran peces del mestre i que, segons la directora, ajudaran a comprendre la vida de Rodrigo. La part vocal correrà a carrec de la cantant Marta Estal.
Rodrigo, querido maestro és un apassionant recorregut per la vida del músic i compositor saguntí en etapes com la que va passar a València amb els mestres López Chavarri i Gomá o a París amb Paul Dukas i Manuel de Falla i els seus estudis a la prestigiosa École Normale de Musique. L’obra posa l’accent en el moment que coneix la que serà l’amor de la seua vida, la pianista Victoria Kamhi, l’etapa alemanya i l’èxit del Concierto de Aranjuez o a l’any 1954 durant la composició de la música del llibret de La destrucción de Sagunto.
A l’acte de presentació, que s’ha celebrat en el Saló de Plens de l’ajuntament de Sagunt, han assistit l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Cultura, Asun Moll; l’escriptora i directora de l’obra, Amparo Vayá; el director de Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano; i el director de Passió per Sagunt, Juan Antonio Pablos.
Per a l’autora de l’obra, este recorregut per la vida del mestre Rodrigo serà molt interessant de vore per ser una figura tan important per a Sagunt en coincidir amb el 20é aniversari de la seua mort. “Serà molt interessant conéixer la vida d’un personatge tan apassionant que va viure tot el segle XX i la seua cultura i que mostrarem a través de la seua vida”, ha assegurat Vayá. Segons l’autora, per a escriure esta obra es va basar en la biografia de Joaquín Rodrigo i en els textos que el propi músic va deixar escrits com a professor, que li han servit per a comprendre els moment de maduresa del mestre.
Per altra banda, el director de Passió per Sagunt, Juan Antonio Pablos, ha ressaltat la lliçó de supervivència del protagonista de l’obra. “El mestre Rodrigo era una persona que tot i ser invident va tindre un somni que va poder complir”, ha senyalat Pablos qui ha convidat la ciutadania a disfrutar de l’obra.
El director del Sagunt a Escena, Juan Vicente Martínez Luciano, ha declarat que el festival ha de ser cada vegada més de Sagunt i per eixe motiu “cada vegada que Passió per Sagunt ve amb un projecte la resposta és immediata, sí”. Martínez Luciano ha felicitat l’associació i Amparo Vayá pel treball que vorem el cap de setmana al Teatre Romà perquè “estarem davant d’un autèntic espectacle”.
Qui també ha felicitat l’associació ha sigut la regidora de Cultura, Asun Moll. “Passió per Sagunt té tot el suport de l’Ajuntament tant amb esta obra com amb tot el que fa any rere any, perquè ens feu conéixer la nostra història a través del teatre”, ha manifestat la delegada. Moll també ha aprofitat per recordar que encara queden entrades i ha convidat totes aquelles persones interessades a vore l’obra que les adquirisquen ja que tota la gent que hi actua “no són artistes aficionats, sinó són professionals del carrer i cal donar-los el màxim suport”.
Per últim, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat la faena tan gran que Passió per Sagunt fa per posar en valor el patrimoni immaterial amb totes les representacions que posen en escena. “Des de La Destrucción de Sagunto fins a esta última el que feu és pensar en qui som, d’on venim i cap a on anem i sobretot en el sentit de pertinença que crec que és allò essencial i allò que deuríem treballar les administracions”, ha declarat Moreno. També ha agraït al director del festival la incorporació d’esta obra local en la programació del Sagunt a Escena perquè està en la línia de “creure’ns que el festival ha de ser una cosa de la ciutat i que la ciutadania el senta com a propi”. Moreno ha animat tota la ciutadania a disfrutar de l’espectacle perquè “estic segur que pagarà la pena”.
Cal recordar que les entrades, que tenen un preu d’entre 10 i 11 euros, encara es poden comprar a través d’internet o en l’ajuntament de Sagunt de dimecres a dissabte, de 18 a 21 hores i els dies de representació fins al començament de l’espectacle.