SAGUNT | SOCIETAT

Organitzen una jornada de portes obertes a la nau que albergarà el Museu Industrial i de la Memòria Obrera de Port de Sagunt

ELPERIODIC.COM - 29/11/2022

El projecte de rehabilitació de l'antiga nau d'efectes i recanvis d'Alts Forns del Mediterrani (AHM) executat per l'Ajuntament de Sagunt ha finalitzat recentment

Este dimecres 30 de novembre, en horari de 18 a 19 hores, la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt, organitza un esdeveniment de portes obertes en la nau que albergarà el Museu Industrial i de la Memòria Obrera del Port de Sagunt (c/ Fundición nº80).

Durant la jornada el públic assistent podrà conéixer les instal·lacions de l'antiga Nau-Magatzem d'Efectes i Recanvis, construïda en 1927 per la Companyia Siderúrgica del Mediterrani per a emmagatzemar matrius i recanvis. Este edifici va ser salvat de l'enderrocament, després del tancament de Altos Hornos del Mediterráneo en 1984, amb el propòsit de crear un museu que relatara l'origen i desenvolupament de la ciutat factoria del Port de Sagunt.

El projecte de rehabilitació de l'antiga nau d'efectes i recanvis de Altos Hornos del Mediterráneo (AHM) data de 2009, sent adjudicada l'obra principal en 2011. Després d'11 anys es dona per conclosa la rehabilitació de la nau en la qual demà se celebrarà l'acte de portes obertes i el destí de les quals és albergar el Museu Industrial i de la Memòria Obrera del Port de Sagunt.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha declarat que «finalitzada la rehabilitació de l'antiga nau d'efectes i recanvis de Altos Hornos, ens trobem amb un gran contenidor cultural i ja estem treballant en eixe projecte museístic que permetrà conéixer moltes de les peces i documents clau de la nostra història industrial, així com també del moviment obrer, però fins que arribe eixa proposta museística volem que siga un lloc viu i obert a la ciutadania. Comencem amb este dia de portes obertes perquè tothom es puga acostar i conéixer de primera mà tant l'edifici com la rehabilitació que s'ha fet. A partir d'ací es donaran esdeveniments d'associacions».

Per la seua part, el regidor delegat de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro, ha explicat que «després de més d'una dècada que es van iniciar les obres, i sobretot huit anys parats els treballs, per fi podem posar ja el punt final a l'obra, i podem començar a usar el museu que farem ja esta setmana amb la jornada de portes obertes i amb les visites que iniciarem al desembre».

Les obres de rehabilitació de l'antiga nau d'efectes i recanvis de Altos Hornos del Mediterrani (AHM) en el Port de Sagunt per a la seua adequació i conversió en Museu Industrial i de la Memòria Obrera finalitzen per a donar pas pròximament a la fase de museïtzació.

El projecte de rehabilitació de l'antiga nau d'efectes i recanvis d’AHM en el Port de Sagunt per a la seua adequació i conversió en Museu Industrial i de la Memòria Obrera és una iniciativa en la qual han treballat diverses regidories de l'Ajuntament de Sagunt, entre les quals destaquen el departament Contractació –que és l'àrea que ha gestionat la licitació i els contractes per a reiniciar i ultimar les obres–, de Patrimoni Cultural i Industrial, i de Manteniment, entre altres. L'última intervenció va ser adjudicada per prop de 247.000 euros.

L'alcalde ha insistit que «volem mantindre este edifici viu i obert a tothom i, per descomptat, a visites que es puguen programar per a gent que vulga conéixer més de prop un edifici que sens dubte resumix molt del que és el nostre passat industrial i del que som hui dia». D'eixa manera, anima a la ciutadania «a acostar-se, a conéixer-lo, bé en esta primera jornada o al llarg dels següents mesos perquè mantenint viu el patrimoni és la millor forma que el coneguem, el preservem i que el posem en valor».

El projecte de rehabilitació i museïtzació manté l'estructura de la nau i part del mobiliari del seu interior, com les prestatgeries i especialment l'antiga via fèrria per la qual s'endinsaven en el complex els trens per a carregar i descarregar des de l'interior de l'estructura les peces de recanvi que es transportaven i que està coberta amb vidre reforçat, de manera que els visitants poden caminar per damunt.

El Museu Industrial i de la Memòria Obrera tindrà quatre espais expositius dividits en tres plantes en l'ala nord i en la primera planta de l'ala sud. També compta amb àrea de recepció, biblioteca, arxiu, aules, sala d'actes, cafeteria, banys, oficines, magatzem i taller de restauració de peces.

«Encara queda molt camí, falta alguna cosa importantíssim com és la pròpia museïtzació de l'espai per a convertir-lo en museu de la memòria obrera, que reflectisca tot el nostre passat industrial. Però sí que és veritat que mentrestant podrem utilitzar-ho com a contenidor cultural, o també per a celebrar esdeveniments i activitats del propi Ajuntament o teixit associatiu del municipi, i sobretot serà la seu de la Fundació de Patrimoni Industrial», ha afegit Sampedro.

A més, este espai museístic albergarà en la seua interior maquinària, eines i utensilis, motles de fusta, maquetes de la fàbrica, la seua àrea i voltants, documents, tot tipus de material divulgatiu i il·lustratiu així com elements d'antics trens i vagons amb tremuja i el mineral que servia de matèria primera per a la fosa dels Altos Hornos de Sagunt.

El museu repassarà la tradició siderúrgica del municipi i la formació del nucli del Port de Sagunt lligada a l'auge d'esta indústria entre finals del segle XIX i bona part del segle XX, també té instal·lats elements i mesures d'accessibilitat, ascensors, etcètera.