El mosaic romà com a protagonista en la ‘Jornada de Patrimonio para Niños’
ELPERIODIC.COM - 20/06/2022L'activitat va tindre lloc dissabte passat en la Domus Baebia, on es va donar a conéixer este antic art i es va posar en pràctica amb la realització d'un xicotet mosaic compost d'irregulars tessel·les
Dissabte passat, 18 de juny, va tindre lloc la Jornada de Patrimonio para Niños en la Domus Baebia de Sagunt. La jornada va estar composta per un esmorzar i el taller Mosaic Romà, on es va donar a conéixer este antic art i es va posar en pràctica amb la realització d'un xicotet mosaic compost d'irregulars tessel·les. L'activitat la va organitzar el departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt i el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de València (CAATIEValència).
El taller de mosaics romans se centra en la difusió i protecció d'este patrimoni mil·lenari a través de recreacions o reproduccions de mosaics. En este sentit, es va realitzar la preparació de l'argila, motles, assecat i col·locació de tessel·les. Cada participant va realitzar un fragment de mosaic amb la tècnica tradicional de manera individual. Estes jornades van estar dirigides a fills i nets de col·legiats amb edats compreses entre els 5 i 12 anys d'edat aproximadament.
La iniciació a l'arquitectura i el patrimoni permet fer comprendre als xiquets i xiquetes les pautes i períodes que s'han succeït a través de la història de la ciutat, i el perquè de la seua forma, els seus edificis i monuments. El descobriment de l'espai construït i de les tradicions, abordat al llarg d'estes activitats, tenia l'objectiu d'estimular les i els menuts a obrir-se a la cultura de l'arquitectura compartida, permetent-los comprendre millor el marc de la seua vida.
El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha indicat que «certament, aquesta activitat ha sigut molt enriquidora en tots els sentits. És un alegria veure com no parem com a Ciutat Educadora en l'àmbit de les disciplines clàssiques». A més, ha agraït al Col·legi d'Arquitectura Tècnica de València i a la Domus per la «implicació i la coordinació». També «des de l'Ajuntament s'ha convidat xiquets i xiquetes ucraïneses per a fer l'activitat. Tots junts, hem passat un bon matí de dissabte. Som una ciutat educadora, som una Civitas Amabilis».
D'altra banda, Tarazona ha assenyalat que «els xiquets i xiquetes i famílies que van vindre per part del Col·legi d'Arquitectura Tècnica s'ho van passar genial». També ha agraït al seu secretari, Federico Esteve, que «va estar al corrent de tot i va gaudir de la nostra ciutat».