El Ministeri comunica a l'Ajuntament de Sagunt que la DIA d'extracció d'arenes per a Almardà entra en la seua fase final
L'Ajuntament de Sagunt confirma que la DG de Qualitat Ambiental ja té tots els informes que li permetran emetre la DIA
El projecte d'extracció d'arenes en aigües profundes de València i transport per a l'alimentació de platges, del qual es beneficiaran les d’Almardà, Corinto i Malva-rosa, ja compta amb tots els informes necessaris per a la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), últim pas abans de començar els treballs. L'Ajuntament de Sagunt, en contacte continu amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, ha confirmat que la iniciativa seguix el seu curs, "una bona notícia, ja que l'aportació d'arenes és indispensable per a poder executar el posterior projecte de regeneració".
"El mes passat vam mantindre una reunió amb la Direcció General de la Costa i la Mar per a traslladar-los la necessitat d'agilitzar el procés administratiu, ja que sense l'aportació d'arenes a les nostres platges, no es pot començar amb el projecte de regeneració", ha explicat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno. El primer edil ha assegurat que, des del Ministeri, "van comunicar que encara estaven pendents de rebre informes de diversos organismes oficials, alguns dels quals de la Generalitat, per a poder començar amb la tramitació de la DIA". L'Ajuntament de Sagunt ha estat fent seguiment durant estes setmanes i ara, per fi, el Govern central ha confirmat que els documents ja havien sigut rebuts i que, per tant, s'entra en la fase final.
El següent pas, d'acord amb allò traslladat per part del Ministeri per a la Transició Ecològica, és "procedir a l'anàlisi tècnica dels informes, per a, posteriorment, formular la resolució pertinent". S'espera que la DIA siga favorable, però que incloga condicionants. Això suposa que, després de la seua emissió per part de la Direcció General de Qualitat Ambiental, tota la informació es remetrà a la Direcció General de la Costa i la Mar, organisme que haurà de modificar el projecte d'acord amb el que indique la DIA. Una vegada fetes les modificacions, ja es podrà procedir a la licitació d'este.
Els treballs a licitar inclouran els dos vessants: d'una banda, l'extracció d'arena del jaciment submarí situat enfront de la platja de Cullera, amb destinació a les platges d’Almardà, Corinto i Malva-rosa; per una altra, la utilització d'eixa arena per a la necessària regeneració de la costa nord de la ciutat, que inclourà la retirada de graves, l'aportació d'arena i la restauració del cordó dunar. "Hem vist una major atenció del Ministeri, amb més comunicació, cosa que sens dubte agraïm. No obstant això, seguirem molt vigilants amb tot el procés, per a assegurar-nos que no es demora més del que es preveu i que les licitacions comencen el més prompte possible. Les nostres platges necessiten una solució definitiva que frene la seua degradació", ha conclòs Moreno.