SAGUNT | CULTURA I ESPECTACLES

Els millors grups didàctics de teatre clàssic del curs 2021/2022 es van coronar divendres passat en el Teatre Romà de Sagunt

ELPERIODIC.COM - 19/09/2022

El monument va acollir la fase final del XV Concurs Nacional de Grups de Teatre Grecollatí, organitzat pel Ministeri d'Educació, en la qual van participar companyies estudiantils vingudes des d'Alacant, Màlaga, Sevilla i la Corunya

El Teatre Romà de Sagunt va ser l'escenari on es van coronar divendres passat els millors grups estudiantils de teatre grecollatí del curs 2021/2022. El monument va acollir la fase final de la XV edició del Concurs Nacional de Grups de Teatre Grecollatí, organitzat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament de Sagunt.

En la jornada van participar companyies estudiantils vingudes des d'Alacant, Màlaga, Sevilla i la Corunya les quals al llarg de tot el dia van interpretar davant el jurat i la resta de participants obres com las Troyanas d'Eurípides, Electra de Sòfocles, Miles Gloriosus i Mostellaria de Plaute, Hedera Helix, sobre textos d'Eurípides i Ovidi, o ¡Por una huella de vaca! Una aproximación didáctica a 'Los sabuesos' de Sófocles.

L'esdeveniment va comptar amb la presència de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i del regidor delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, així com d'altres autoritats del Ministeri i la Conselleria, i representants del Festival de Teatre Grecollatí i de les associacions del municipi dedicades al foment de la cultura clàssica.

El primer edil va donar l'enhorabona als i les estudiants per vindre, participar i «haver arribat a un dia tan important», i va donar les gràcies també al Ministeri per haver triat Sagunt com a seu d'esta fase final.

«Sagunt és una ciutat que vincula tot el seu passat i tot el seu present al fet que vivim la cultura grecollatina d'una forma diferent. Vam jugar un paper determinant. La II Guerra Púnica va començar just ací, a Sagunt, i això ha portat a que tinguem uns instituts que estan molt implicats i que creuen en la cultura clàssica, però també que la Generalitat tinga un programa únic d'ensenyament didàctic de cultura clàssica de la forma més innovadora, que tinguem grups de recreació històrica que també es prenen amb molta cura explicar-ho i reviure-ho. Al cap i a la fi la ciutat respira cultura grecollatina», va manifestar Moreno.

L'alcalde va elogiar el projecte perquè es basa en la cultura grecollatina, la història i el teatre en les seues diferents variants. «Però, a més, hi ha un altre extra: pujar-se'n a un escenari no és tan senzill, i poder parlar en públic menys encara; és una cosa que haureu experimentat al llarg de totes les representacions que heu fet. Al llarg de tot este viatge estic segur que haureu aprés moltíssim», es va dirigir als i les participants.

Per la seua part, l'edil d'Educació, José Manuel Tarazona, va destacar «la qualitat interpretativa i també humana dels xics i de les xiques que formen part d'estos grups de teatre». El regidor va donar la seua enhorabona als grups i estudiants premiats. «Van brillar amb llum pròpia», va expressar. «Sens dubte, Sagunt és una ciutat educadora de la cultura clàssica», concloïa el regidor.

Els grups La Nave Argo i Noite Bohemia van obtindre el premi ex aequo en la modalitat de Tragèdia per las Troyanas d'Eurípides i Electra de Sòfocles respectivament. El primer premi en la modalitat de Comèdia va ser per a Noite Bohemia pel Miles Gloriosus de Plaute, mentre que el segon se'l va emportar Alezeia Teatro per Mostellaria, també de Plaute. I en la categoria de Promoció de la Cultura Clàssica i el Teatre Clàssic per a alumnat de l'ESO el primer lloc es va atorgar a In Albis Teatro per ¡Por una huella de vaca! Una aproximación didáctica a 'Los sabuesos' de Sófocles; la segona posició la va aconseguir Alezeia Teatro per Hedera Helix, sobre textos d'Eurípides i Ovidi.

MÉS FOTOS