La manifestació del 8M pinta de violeta els carrers del Port de Sagunt
Convocada per la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre, la marxa va congregar més de 500 persones de la comarca
Diumenge 8 de Març, els carrers del Port de Sagunt es van pintar de violeta en acollir la manifestació del Dia de la Dona convocada per la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre. Més de 500 persones de la comarca van participar en els actes festius i reivindicatius que durant el matí es van celebrar per a commemorar este dia internacional davall el lema ‘Feminisme per canviar el món’, com a part del programa amb motiu del 8 de Març coordinat per l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt.
La jornada va començar a les 12 hores quan, en la plaça de la Concòrdia, va tindre lloc el Cercle del Silenci ‘Caminem ajuntes per canviar el món’ a càrrec de Morvedre Acull i que va congregar al voltant de 350 persones. Seguidament, es va iniciar la marxa convocada per la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre en la qual van participar més de 500 persones entre anònimes i de col·lectius com ara Amigues Supervivents, Dones de Gilet, la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Gilet d’en Berenguer, o Iai@sflautas. En la manifestació també van marxar membres de la Corporació Municipal, encapçalats per l'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno.
La manifestació, en la qual es van poder llegir i escoltar diferents lemes reivindicatius, va recórrer les avingudes Mediterrani, Camp de Morvedre i Hispanitat fins a arribar a la rotonda Ramón de la Sota on les manifestants, la majoria dones, van interpretar l'himne feminista El violador eres tu. La marxa va finalitzar en l'amfiteatre del Triangle Umbral on es va llegir el manifest del 8 de Març.
Seguidament, i com a punt final a la jornada reivindicativa del 8 de Març, Eva Bertomeu Compañía de Danza va posar en escena l'espectacle U en el Triangle Umbral, un autoretrat actual d'una jove en base en la seua vella vida on Eva Bertomeu coreografia i interpreta ella sola la cerca de la perspectiva que li permeta veure com va arribar fins allí. Esta representació va tancar l'edició de 2020 del Festival Fem(me) Dansa organitzat per l'Àrea d'Igualtat i que va posar en escena un total de 7 espectacles de dansa en diferents punts de la ciutat oberts al públic.
En finalitzar la manifestació es va llegir el següent text:
Manifest del 8 de Març
El moviment feminista ha eixit de nou als carrers per a clamar contra totes les discriminacions i violències que patim les dones cada dia a tot arreu! I totes juntes, les que estem ací i les que no poden estar, diem no a aquest tipus de societat masclista, racista, capitalista i colonialista.
Entenem que el 8 de Març és important, però més important és encara el procés que duem a terme diàriament per a teixir xarxes feministes. Un procés en el qual reconéixer i defensar els nostres drets desenvolupant llaços de suport i solidaritat entre totes. Som un crit global de diferents pensaments, estem unides contra el patriarcat i disposades a donar la batalla per a construir unes vides millors. Volem una vida amb drets tots els dies de l'any; volem canviar-lo tot, volem estar totes, entenem les diferents realitats que ens travessen a cadascuna.
Sabem que queda molt per canviar i per això diem:
- Prou de violència cap a les dones. Prou d'assassinats. Exigim lleis que contemplen totes les formes de violència contra les dones. Exigim que es consideren les violències masclistes com una qüestió que concernix l'Estat i tota la societat. Són 22 les dones assassinades aquest 2020, amb 32 denúncies al dia a Espanya per agressions i abusos sexuals.
Assenyalem i denunciem la violència sexual que ens afecta de manera encara que més marcada a dones en situació de vulnerabilitat, com són les dones migrants, les treballadores domèstiques, les dones amb diversitat o les tutelades. Denunciem la justícia patriarcal que no ens considera persones de ple dret i que ens vol dòcils, submises i callades.
Lluitem perquè les dones siguem propietàries dels nostres cossos diversos, allunyats o no de la normalitat, propietàries dels nostres desitjos i de les nostres decisions, perquè les persones dissidents sexuals, especialment les dones transsexuals, deixen de patir agressions i múltiples violències, i per una societat que respecte i valore la diversitat funcional, al diversitat sexual, i la diversitat d'identitat i/o expressió de gènere. Els nostres cossos no són mercaderia ni objectes per a ser cosificats i utilitzats com a reclam, i els nostres processos de vida no són malalties.
- Volem trencar la divisió sexual del treball que ens condemna a la precarietat, la discriminació laboral i els treballs pitjor pagats, no remunerats, invisibles i il·legals. Reivindiquem que la nostra situació laboral ens permeta desenvolupar un projecte vital amb dignitat i autonomia; i que l'ocupació s'adapte a les necessitats de la vida perquè l'embaràs o les cures no poden ser objecte d'acomiadament ni de marginació laboral.
Exigim alternatives per a les treballadores migrants en situació administrativa irregular. Exigim les pensions que ens facen guanyar, no més pensions de misèria que ens obliguen a patir pobresa en la vellesa. Fem un esment especial a les dones majors, a la seua saviesa i sosteniment, que mereix el seu dret a aconseguir un envelliment digne i amb efectes i reconeixements.
Lluitem per la ratificació del Conveni 189 de l'OIT que regula el treball domèstic. Volem que es visibilitze i reconega el valor i dignitat del treball domèstic i de cures com un bé social de primer ordre.
- Ens oposem al neoliberalisme que s'imposa com un pensament únic a nivell mundial i que destrossa el nostre planeta i les nostres vides. Tenim un paper primordial en la lluita contra el canvi climàtic i en la preservació de la biodiversitat, per això, apostem per la sobirania alimentària dels pobles, exigim que la defensa de la vida se situe en el centre de l'economia i de la política, i fem costat a les lluites que protagonitzen dones que defensen les seues terres, fins a arriscar les seues vides, amenaçades per l'extractivisme, les empreses transnacionals, i els seus tractes de lliure comerç.
- Estem en contra de la guerres, que són producte i extensió del patriarcat i del capitalisme pel control dels territoris i de les persones, i perquè la conseqüència directa de les guerres són milions de dones refugiades per tot el món, dones que estem sent victimitzades, oblidades i violentades. Estem en contra dels estats autoritaris i repressors que imposen lleis mordassa i criminalitzen la protesta i la resistència feminista.
- Formem part d'una societat diversa, multicultural, amb una trajectòria de convivència de diferents persones i cultures des de fa segles. Per això denunciem la Llei d'Estrangeria, les fronteres, el racisme i la xenofòbia que travessa i recorre tota la societat. Exigim l'acolliment de totes les persones migrants i refugiades, siga per motiu que siga, perquè som dones lliures en territoris lliures. Volem un món sense morts en la mar, sense murs, ni concertines, ni CIEs, ni batudes racistes, perquè cap ésser humà és il·legal.
- Necessitem societats on l'educació siga la clau. Exigim que la perspectiva feminista siga transversal a totes les disciplines i a tots els nivells; una educació lliure de valors heteropatriarcals, així com que l'educació afectivo-sexual estiga contemplada en el currículum escolar i siga integral, lliure d'estereotips sexista, capacitista, racista i LGTBIfòbics.
La memòria feminista té el poder i la responsabilitat de connectar-nos amb les genealogies de les lluites de les quals ens precedixen, visibilitzant el que històricament ha estat invisibilitzat des d'una mirada patriarcal. Perquè no s'esperava que sobrevisquérem, perquè els silencis no ens van a protegir i no ens protegiran.
Des de Rojava a Xile, Mèxic, Bolívia, el Perú, l'Equador, l'Argentina, el Brasil, Nicaragua, Palestina, l'Índia, Sud-àfrica, Nigèria… els batecs de les dones que lluiten a tot el món són els nostres batecs.
Proposem una altra manera de viure, d'estar en el món i de relacionar-nos.
Sabem que fa falta continuar avançant. Ens sabem fortes i continuem lluitant.
El camí és llarg i les mobilitzacions continuen, ajuntem-nos; lluitem i cuidem-nos.
Juntes som IMPARABLES!
Visca, visca, visca, la lluita feminista!