L'exposició ‘Descubre Sefarad’ arriba a Sagunt
La mostra, amb una selecció de 23 imatges de gran format de les ciutats que conformen la Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad, serà visitable de manera gratuïta fins al 28 de novembre
L'exposició Descubre Sefarad de la Xarxa de Jueries d'Espanya - Camins de Sefarad arriba a la Casa dels Berenguer de Sagunt de la mà de la delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt. La mostra, amb una selecció de 23 imatges de gran format de cadascuna de les ciutats que conformen esta unió, s'ha inaugurat este dimarts per la vesprada i serà visitable de manera gratuïta en este espai fins el 28 de novembre.
L'encarregada d'inaugurar l'exposició ha sigut la regidora, Ana María Quesada, qui ha explicat: «Esta vesprada he tingut l'honor i el plaer de poder inaugurar l'exposició Descubre Sefarad i convide a tothom que vinga a visitar-la perquè veuran ací reflectides totes les ciutats que formen part de la Xarxa de Jueries amb algunes de les seues estampes més emblemàtiques».
Esta exposició conté una imatge de portada, 21 instantànies de cadascuna de les ciutats que componen la xarxa i una fotografia dedicada a l'important paper de la gastronomia en la cultura sefardita. Cadascuna d'estes làmines, de gran format, incorpora un text que les vincula a cada ciutat, i a estes amb el seu llegat jueu i les seues dimensions de les làmines són d'un metre en el seu costat llarg i 80 centímetres en el seu costat més curt.
La iniciativa Descubre Sefarad naix en 2018 fruit d'un acord de col·laboració entre la Xarxa de Jueries d'Espanya i l'Institut Cervantes per a incloure dins de la programació dels centres de l'Institut a l'estranger una jornada de divulgació de la cultura jueva espanyola amb contingut específic sobre la influència i llegat jueu a Espanya. Així, l'exposició reflectix racons on la petjada jueva a Espanya a les ciutats de la xarxa és encara palesa.
«Estem molt orgullosos que Sagunt forme també part d'esta Xarxa de Jueries perquè és part de la nostra història, de la història del nostre municipi i tenim el reflex d'esta història en la nostra jueria, que és una de les més completes i més boniques que existixen en la península ibèrica i, fins i tot, d'Europa», ha afegit la regidora.
La selecció d'imatges es va exposar per primera vegada a Berlín al maig de 2018 i ha recorregut diversos destins internacionals com Cracòvia (Polònia), Lió (França), Tòquio (el Japó), Albuquerque i Nova York (els Estats Units), Buenos Aires (l'Argentina), Skopje (República de Macedònia del Nord), Belgrad (Sèrbia), Siena (Itàlia), Bucarest i Timisoara (Romania) i està pendent de poder continuar, quan la situació sanitària ho permeta, a Israel, Grècia, Portugal, el Regne Unit o Mèxic.
A Espanya la mostra s'ha pogut visitar a Sevilla, en la Fundación Tres Culturas del Mediterráneo, i en Lucena, Tarassona, Càceres, Lorca, Monforte de Lemos o Tui, de manera que aquesta iniciativa col·loca a les ciutats de la Xarxa de Jueries d'Espanya en l'objectiu de visita del públic nacional i internacional.
D'altra banda, l'exposició es pot contemplar de manera virtual a través de la pàgina web de la Fundación Tres Culturas fent clic en l'enllaç.