SAGUNT | SOCIETAT

L'alcalde de Sagunt presenta en Dubrovnik l'experiència de Sagunt com a municipi pilot del projecte Coasting Plus

ELPERIODIC.COM - 20/06/2022

El Projecte Coasting Plus, inclòs en el programa europeu Interreg Mediterranean, realitza hui i demà la seua conferència final a la ciutat croata de Dubrovnik

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha viatjat a Dubrovnik per a participar en la conferència internacional realitzada en esta ciutat croata sobre el projecte europeu Coasting Plus del programa Interreg Mediterreanean, cofinançat pel Fons europeu FEDER. En l'esdeveniment, que es desenvolupa hui i demà, Moreno presentarà demà les accions i iniciatives que es duen a terme a Sagunt, ja que va ser triat per les seues característiques com a municipi pilot valencià on s'implementa Coasting+ per part de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). L'objectiu és aplicar una nova metodologia de governança multinivell que permeta una gestió costanera integrada per al turisme sostenible, ja que a Sagunt ja s'està realitzant mitjançant la signatura del Contracte de Costa i diverses reunions de treball amb diferents associacions amb relació o implicació en el sector turístic.

En eixe sentit, l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que Sagunt es troba en una zona «que és típicament industrial però que, malgrat tindre un patrimoni molt ric, mai s'ha arribat a desenvolupar com a tal el sector turístic. Este ha sigut el gran repte que hem afrontat des de l'última dècada i en la qual hem estat treballant tant agents del sector privat com des del sector públic per a poder desenvolupar-lo i que ens permeta créixer més enllà». Al que ha afegit: «Tenim un turisme estacional que se centra en les nostres platges. Cal continuar treballant i cuidant el nostre patrimoni històric i industrial i cal continuar avançant a tindre una bona proposta, tenint en compte aspectes com la sostenibilitat i el medi ambient».

Coasting Plus és un projecte europeu que es basa en els resultats del projecte Coasting i transferix la metodologia del mateix per a implementar una eina de governança voluntària multinivell amb la finalitat d'afavorir la coordinació de les parts interessades clau amb la condició de potenciar el desenvolupament d'un turisme costaner i marítim sostenible i responsable en l'àrea mediterrània.

Durant la jornada de hui s'ha realitzat la presentació de l'esdeveniment, s'estan realitzat activitats al voltant de l'administració de projectes, s'ha presentat el pla de comunicació i promoció, també diferents tallers d'entrenament de transferència per a receptors i, finalment, un debat. A més d'un tour pel barri antic de la ciutat croata i un sopar amb tots els assistents.

Per a demà, està prevista la presentació del projecte i la metodologia Coasting Plus. En eixe sentit, es posaran en comú les diferents experiències i es presentaran les actuacions que estan duent a terme altres quatre municipis europeus de costa, els quals també estan aplicant les polítiques del projecte Coasting Plus i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, serà l'encarregat d'explicar les metodologies i accions que s'estan executant a la ciutat. A més, es presentaran els projectes i bones pràctiques al Mediterrani per a la governança costanera, el turisme sostenible i la gestió de residus, a més de la presentació i objectius en Governança Costanera.

«És imprescindible que existisca un dialogue obert. Eixe diàleg òbviament ha d'incloure a la ciutadania, ha d'incloure a tots els agents possibles i també el punt de vista públic i sobretot això genera sostenibilitat, que a futur trobem eixa via en la qual ningú ix perdent». També, «és imprescindible que identifiquem els efectes negatius que puga tindre l'activitat turística, també òbviament que detectem les nostres febleses i a partir d'ací que explotem el nostre potencial», ha puntualitzat l'alcalde.

També, es procedirà a la signatura del MoU en Governança Costanera. El MoU és el document formal per a l'adopció de la metodologia del projecte i la promoció de més accions a favor de l'enfocament participatiu en la governança costanera i el desenvolupament sostenible del turisme a nivell mediterrani. Serà signat pel representant legal de les organitzacions de cada soci: la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l'Agència de Desenvolupament Regional DUNEA, l'Oficina del Primer Ministre d'Hercegovina-Govern del Cantó de Neretva, l'Agència de Desenvolupament de les Autoritats Locals de l'Est de Tessalònica (ANATOLIKI S.A.) i la Facultat de Biociències i Medicina Veterinària de la Universitat de Camerino. Finalment, s'estrenarà la pel·lícula promocional del projecte.

Per la seua part, el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, ha explicat que «la costa mediterrània és un dels principals atractius turístics de la Comunitat Valenciana, un actiu que ha de ser objecte de protecció per a desenvolupar un turisme costaner marítim sostenible i responsable. Com a socis receptors del projecte, seleccionem com a municipi pilot a Sagunt, el patrimoni cultural del qual, històric i natural, així com la seua localització privilegiada, fan del municipi un candidat perfecte per a implementar les eines de governança costanera que protegixen i potencien els seus recursos culturals i naturals de manera sostenible».

A més, l'alcalde ha manifestat la importància de la col·laboració públic-privada: «Les administracions públiques tenim un paper que jugar, també al costat de totes aquelles empreses del sector, en el sentit més ampli, com a associacions, entitats mediambientalistes que puguen estar preocupades per l'impacte en el territori i fins i tot la veu de la ciutadania en termes genèrics que també hem d'estar assegurant-nos que palpem quines són les seues necessitats i creguem resposta».

El passat 1 de juny, Sagunt va signar el Contracte de Costa, introduït pel projecte Interreg Med Coasting, és una eina per a la conservació i gestió del patrimoni ambiental, tenint en compte el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible. Este Protocol Local és el resultat d'un procés participatiu desenvolupat entre els actors locals de Sagunt promogut per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l'Ajuntament de Sagunt i que va començar el mes de gener de 2022 dins del projecte Coasting Plus.

El Contracte de Costa és una eina de governança participativa originada a França com a mitjà per a restaurar, millorar o conservar la costa a través d'accions concertades per les Administracions Públiques, el sector privat i els usuaris.

«És cert que tenim moltíssim patrimoni històric i industrial, però el motor cada estiu continua sent les nostres platges. Així que el que estem intentant, d'una banda, és desestacionalizar eixa realitat que viu el nostre municipi. Però, d'altra banda, que la resta d'entitats del nostre municipi es vegen beneficiats de tota eixa activitat que tenim durant els mesos d'estiu. Amb el compromís que hem adquirit gràcies a eixes empreses de treball és que este contracte servisca per a millorar eixa primera línia de platja. S'ha parlat molt de residus, s'ha parlat també de mobilitat, aspectes que considerem essencials i en els quals per descomptat l'ajuntament estarà compromés», ha explicat sobre el Contracte de Costa.

Així mateix, posa de relleu els elements clau per a elaborar el Contracte de Costa (pla d'acció) per a Sagunt, fomentant una coordinació eficient entre els administradors amb projecció turística, mitjançant l'activació d'estratègies i polítiques compartides per a un turisme costaner sostenible i responsable, a través d'una governança integrada multinivell. Mitjançant el Contracte de Costa es llançaran processos participatius en cinc nous territoris objectiu que implicaran responsables polítics, agències mediambientals i de turisme, operadors turístics, associacions i organitzacions i empreses de manera transnacional reforçant les sinergies i la cooperació en favor d'una governança integrada del turisme sostenible en el marc mediterrani.

D'eixa manera, ha destacat que això és l'inici de la implantació d'una estratègia turística que perdurarà a llarg termini: «El repte que tenim ara és seguir amb aqueixa conversa oberta, detectar altres possibles temes en els quals hagem d'avançar i construir aqueixa resposta conjunta. Aquest contracte no ha de ser una cosa puntual si no que ha d'incorporar-se com a part de la nostra estratègia turística i en aqueix sentit continuarem treballant».

Entre els objectius a aconseguir, es troben identificar un camí de treball compartit a activar en la zona costanera de Sagunt que donarà lloc a l'estipulació del Contracte de Costa (Pla d'acció) amb propòsit d'aconseguir els objectius de millora de la conservació i gestió del patrimoni ambiental, juntament amb el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible, tenint com a referent principal els objectius de l'Agenda 2030, l'estratègia turística a Espanya 2030, l'estratègia turística en la Comunitat Valenciana 2025, Pla Director de destinació turística intel·ligent de Sagunt i el Pla Estratègic de Turisme de Sagunt 2022-2026.

Esta nova eina, aplicada ja a Algesires i Motril, ha sigut desenvolupada en una primera etapa per socis de sis països europeus: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, França i Croàcia. A més, el projecte Coasting + és una iniciativa cofinançada al 85% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i integrada en el marc del Programa de Cooperació Transnacional Interreg MED.

En este sentit, els socis europeus de Coasting van realitzar 35 seminaris participatius que involucraven als agents institucionals, empresarials i socials relacionats amb la gestió de costa i el turisme sostenible. Després d'analitzar problemes i solucions, han identificat i sistematitzat un total de dotze bones pràctiques, que han servit de base per al disseny de nou estratègies per a la governança costanera i el desenvolupament turístic sostenible.

MÉS FOTOS