SAGUNT | CULTURA I ESPECTACLES

L’alcalde exposa als col·lectius i associacions el procés d’inclusió de Sagunt en la Red de Juderías de España

ELPERIODIC.COM - 29/03/2019

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha exposat aquest matí als col·lectius i associacions relacionades amb la defensa del patrimoni històric de la ciutat el procés que ha tingut com a resultat la inclusió de Sagunt en la Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad, una xarxa constituïda per municipis que compten amb un patrimoni jueu que promou projectes culturals, turístics i acadèmics.

Esta decisió, adoptada per l'assemblea de la citada xarxa que es va fer pública ahir, té implicacions importants per a Sagunt a causa de la repercussió internacional de la ruta en l'àmbit turístic, cultural, de difusió del patrimoni jueu i també de la resta de recursos turístics de la ciutat de diferents èpoques, així com a l'efecte d'ampliar les actuacions de rehabilitació del patrimoni jueu de la ciutat.

Recordar que, després de l'assalt de la jueria de València en 1391, l’aljama saguntina va prendre el relleu de la valenciana i va passar a ser la més important del regne, segons l'estudiós José Hinojosa Montalvo. De fet, segons explicava l'alcalde de Sagunt en el seu moment en la carta de sol·licitud d'adhesió a la xarxa, els historiadors reconeixen que la jueria de Sagunt és la més important del País Valencià, ja que conserva perfectament la seua configuració urbanística medieval i conté elements singulars que la doten de personalitat pròpia: una torre de defensa, portals d'entrada, aljama, micvé, restes de la sinagoga, una extensa necròpoli d'hipogeus i enterraments, conjurs o defixions del segle I (la qual cosa demostraria la presència sefardita a la ciutat des de l'època romana), casa de les confraries i escuts nobiliaris de famílies d'origen jueu, entre altres elements.

És important destacar que la jueria ha mantingut intacta l'estructura urbana original, així com l'accés al recinte que també conserva el portal de la Jueria amb arc de mig punt situat en la pujada cap al Castell. En els últims anys el municipi ha rehabilitat per a la seua conservació i ús turístic el cementeri, la necròpoli jueva i la Casa dels Berenguer, on es conserven elements del patrimoni hebreu.

En l'acte d'este matí, celebrat en el Saló de Plens de l'ajuntament, l'alcalde ha estat acompanyat pel delegat de Patrimoni Cultural, Pablo Abelleira; la regidora delegada de Turisme, Natalia Antonino; el primer tinent d'alcalde, Pepe Gil; i el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona.

A més d'explicar les diferents fases del procés d'admissió a la xarxa i el seu resultat, s'ha projectat el vídeo elaborat pel Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt sobre la jueria, el qual va ser inclòs en la documentació de l'ampli dossier presentat per a defensar la candidatura de Sagunt a la xarxa.

MÉS FOTOS