L'alcalde afirma que disposa d'un estudi de la UPV sobre els efectes dels espigons del sud de Castelló
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha contestat a les declaracions del regidor del PP Sergio Muniesa sobre la posició de l'Equip de Govern davant la construcció d'espigons en la costa de Castelló que planteja el Ministeri de Medi Ambient.
Segons el primer edil, "les declaracions del senyor Muniesa, i sembla que del PP, responen evidentment a un intent de justificar l'injustificable, que és l'actuació del Ministeri de Medi Ambient en la nostra costa, i sobretot les obres que es van a executar en el terme municipal d'Almenara - La Llosa".
Segons Fernández, "d'una banda, seria difícil d'assumir que el propi estudi del Ministeri, d'una manera clara, manifestara que anava a perjudicar a la costa de Sagunt i que, a més, no s'anara a fer res. D'altra banda, el senyor Muniesa és molt atrevit i falta a la veritat quan diu que no disposem d'estudis alternatius".
"Nosaltres disposem d'un estudi alternatiu elaborat per un catedràtic de la Universitat Politècnica de València, especialista precisament en els efectes d'este tipus d'obres en el litoral, que ens diu que el que està dient el Ministeri no és cert", afirma Fernández.
Segons este estudi, és bastant probable que estes obres tinguen un efecte de retrocés del nostre litoral en la platja de la Malvarrosa, en la platja de Corinto i en la platja d'Almardà. "Per tant, les mesures de correcció que s'han d'aplicar han de ser molt més clares, perquè també és cert que el propi estudi del Ministeri planteja moltes incerteses. Fins i tot arriba a dir que eixe efecte serà incert", afirma Fernández.
L'alcalde insisteix que intentar transmetre a la població la idea de que les obres que es van a fer en la costa de Castelló van a beneficiar en la platja d'Almardà "és temerari perquè a més seria un cas únic i singular. Ací tots sabem el que passa quan es fan obres al nord: el que fan és perjudicar el sud. Per tant, o bé en el sud s'apliquen les mateixes mesures que al nord i, per tant, fins a la platja de Canet es va funcionant d'esta manera o, si no, és molt probable, per no dir segur, que va a haver-hi un retrocés".
L'estudi alternatiu encarregat a la Universitat Politècnica de València posa en dubte que no es vagen a traspassar graves, perquè precisament critica que part de la tipologia dels espigons de la Gola de Queralt permetrà el pas de graves. "És a dir, hi haurà graves i recessió. I posa en dubte que puguen passar arenes o que es puguen estabilitzar les arenes", explica Quico Fernández.
El primer edil aclareix que no es tracta de ser alarmista, "que jo no ho he sigut, en absolut", sinó de conscienciar la població, "que està molt sensibilitzada", que hi ha un projecte que pot perjudicar al nostre litoral i que, per tant, "tots hem de presentar al·legacions. I del que sí que no es tracta és de fer seguidisme partidista com fa el senyor Muniesa per a justificar el que el seu partit està fent per a beneficiar en una platja i perjudicar a una altra".
"En qualsevol cas, en les al·legacions ens podrem reconèixer tots i situar els que estem per defensar la nostra costa i els que prefereixen mirar cap a un altre costat o, simplement, seguir el dictat polític injustificat de les actuacions del seu partit", defensa Fernández.
L'alcalde recorda a Sergio Muniesa que "el dia que tots els portaveus anàrem a Madrid per a entrevistar-nos amb la directora general i se'ns va plantejar ja una solució com esta, la veritat és que tots eixirem molt decebuts d'aquella reunió. Perquè l'única alternativa que s'està plantejant per a minimitzar els efectes dels espigons a Almenara és el transvasament d'arena".
Sobre esta solució, Fernández ha volgut recordar-li a Muniesa que "s'està plantejant el pitjor dels transvasaments, que és el de pedrera, que seria l'última opció", perquè a més dels efectes paisatgístics, són uns transvasaments que no tenen durabilitat. "Qualsevol temporal fort pot deixar-nos les platges no solament nues sinó a més en regressió".
Fernández ha dit que demà es mantindrà una reunió i "serem el més objectius possible, però també els més prudents en el sentit que ací cal pensar que s'ha de prevenir abans de curar, perquè sembla que el Ministeri el que pretén és ferir i després curar". Davant esta situació, l'alcalde assegura que "anem a evitar que es produïsca la ferida, que no hagen de posar la bena i anem a veure quines són les mesures que s'han de prendre abans perquè eixos efectes es puguen evitar".