SAGUNT | ECONOMIA I NEGOCI

L'Ajuntament de Sagunt se sumarà al Dia autonòmic del Comerç Local

ELPERIODIC.COM - 01/10/2021

La Generalitat Valenciana impulsa la commemoració d'esta jornada, que serà el 25 d'octubre de cada any, amb la finalitat d'impulsar i promocionar la labor del comerç de proximitat

L'Ajuntament de Sagunt va aprovar per unanimitat este dijous en el Ple ordinari de setembre adherir-se a la commemoració del Dia del Comerç Local que, a nivell autonòmic, impulsa la Generalitat Valenciana a través de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i que se celebrarà cada any el 25 d'octubre.

La proposta, defensada per Asun Moll, del Grup Municipal Compromís, ha tirat avant per unanimitat i perseguix sumar-se a la iniciativa del Consell per a promocionar, impulsar i posar en valor la labor que desenvolupa en els municipis el comerç de proximitat.

Així, s'ha acordat donar suport a la declaració del 25 d'octubre com a Dia Autonòmic del Comerç Local i unir-se a la celebració d'esta efemèride «amb la condició de potenciar la importància que té» el comerç local «dins d'un model econòmic sostenible i inclusiu, i per ser un element essencial per a la qualitat de vida» dels pobles i ciutats.

De la mateixa manera s'ha decidit traslladar l'acord plenari als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i a la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, que és el departament que ha posat en marxa l'acció.

«A la nostra ciutat disposem d'un comerç local i de proximitat de gran qualitat que engloba una gran varietat de productes i sectors», explica la moció, que també definix al comerç local de la Comunitat Valenciana com «un sector clau en el desenvolupament de la societat valenciana» i «una peça fonamental del teixit socioeconòmic valencià».

En este sentit, la moció destaca l'«essencial» paper dels establiments locals dins de l'economia real per a la necessària transició del model econòmic, alguna cosa que s'ha evidenciat durant la pandèmia, i quant al comerç just i solidari és «una manera d'entendre el comerç que potencia les relacions justes i reduix les desigualtats entre països del nord i el sud».

«El comerç local potència els canals de venda de proximitat, així com els de quilòmetre zero i venda sense intermediaris o venda directa», agrega l'argumentari sobre estos canals que «permeten generar experiències de compra més personalitzades i major capacitat per a atendre les diferents necessitats de les poblacions locals», al mateix temps que s'afirma que el comerç de proximitat «té un impacte mediambiental menor» que altres tipus d'activitats comercials en reduir la petjada de carboni de les mercaderies i de la clientela, amb el que «permet reduir els problemes associats al trànsit excessiu i la congestió que patixen alguns nuclis urbans».

En relació a això, s'afig que també permet reduir el plàstic i els envasos no reutilitzables associats al consum en generar un menor volum de residus.

Per tot això, l'acord defensa que «s'ha de continuar potenciant esta manera sostenible de relacionar-se econòmicament enfront d'altres models propis d'economies depredadores, i per això és important començar a donar-li visibilitat amb la creació d'un dia específic en el calendari».