SAGUNT | POLÍTICA

L'Ajuntament de Sagunt sol·licita al Govern de l'Estat un nou model de finançament autonòmic

ELPERIODIC.COM - 07/10/2024

La moció aprovada també requerix la creació d'un fons d'anivellament i la condonació del deute històric

El Ple Ordinari d'octubre de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat una moció en la qual sol·liciten un "nou model de finançament, la creació d'un fons d'anivellament autonòmic i la condonació del deute històric del País Valencià".

La moció va ser presentada pel portaveu del grup municipal Compromís per Sagunt, Pepe Gil. El text ha sigut aprovat amb els vots a favor de PSOE, IP, Compromís per Sagunt i EU-Podem. Per la seua banda, el PP i Vox han votat en contra.

En el document es reclama al Govern de l'Estat un nou sistema de finançament autonòmic que garantisca l'accés en condicions d'igualtat als servicis públics en totes les comunitats autònomes. Un model que comporte "un finançament just per al País Valencià" basat en els principis d'igualtat, equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional; i que "corregisca l'infrafinançament" en les comunitats autònomes que, com la valenciana, patixen les conseqüències.

A més, demanen al govern de l'Estat que, mentre la reforma del finançament autonòmic no s'aplique, en els Pressupostos Generals de l'Estat es garantisquen transferències "per al País Valencià i la resta de les comunitats autònomes infrafinançades" destinades a la prestació dels servicis públics al mateix nivell que en la resta de l'Estat.

Així mateix, exigixen al Govern de l'Estat, que s'implanten mecanismes de compensació, previstos en la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes), pels dèficits de finançament “suportats de manera recurrent” per les comunitats autònomes infrafinançades, amb l'objectiu de "condonar el deute públic del País Valencià".

Tal com s'explica en l’exposició de motius del document, això té grans implicacions en la prestació de servicis públics que són competència de les comunitats autònomes, com la sanitat, l'educació o l'atenció social: "Per a aconseguir pal·liar aquesta situació de desigualtat d'oportunitats i d'accés a recursos, es fa necessari i urgent implementar mesures transitòries de compensació que garantisquen a les comunitats autònomes que estem per davall de la mitjana un finançament percàpita equivalent a aquesta mitjana. Els fons necessaris per a l'anivellament són d'aproximadament 2.300 milions d'euros a l'any".

Cal esmentar també que la comissió d'experts, davant les Corts Valencianes el setembre de 2020, va plantejar una correcció transitòria amb l'objectiu de reduir parcialment les desigualtats en matèria de finançament per unitat de necessitat mentre es reforma l'actual model de finançament autonòmic.

Per eixa qüestió, la moció proposa incorporar transitòriament, però de manera immediata, una transferència addicional d'anivellament horitzontal (TANH) que permeta igualar al finançament homogeni mitjà per habitant els recursos d'aquelles comunitats autònomes que se situen per davall de l'esmentada mitjana.

MÉS FOTOS