L'Ajuntament de Sagunt presenta el Centre d'Interpretació de la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros i la Ruta Urban Art com a novetats en la Fira Internacional de Turisme
A més a més, la Delegació de Turisme continuarà promocionant els diversos atractius turístics de la ciutat i el seu entorn natural
Sagunt torna a estar present en la Fira Internacional de Turisme (FITUR), donant el tret d'eixida a una temporada turística repleta d'esperança, en un estiu molt millor que l'anterior gràcies a l'avanç de la vacunació. En esta ocasió, a més dels estands en la fira, també tindrà un important component digital, on grans pantalles proporcionaran la informació amb l'assessorament de personal especialitzat.
La delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt presentarà com a novetats la Ruta Urban Art, que segueix els murals i grafits creats per al Festival Més que Murs, i el Centre d'Interpretació de la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros, situat en l'oficina de Turisme de Port de Sagunt. A més d'estes novetats, el municipi ofereix un ampli conjunt monumental i patrimoni històric i industrial, així com les seues platges i medi natural, on destaca la Marjal dels Moros, la Marjal d'Almardà-Almenara i les seues muntanyes més pròximes.
El mes de maig és el mes Urban Art a Sagunt. Es pot visitar en qualsevol moment de l'any, però durant este mes es realitzen visites especials, tallers, degustacions, descomptes… La Ruta té com a base el Festival Més que Murs, organitzat pel departament de Joventut i Infància, un certamen en què artistes locals, nacionals i internacionals deixen la seua empremta en les parets i façanes de Sagunt i Port de Sagunt. Esta ruta, oberta 24 hores els 365 dies de l'any, mostra l'art realista, l'abstracció, la il·lustració i el grafit tradicional que embelleix els carrers del municipi.
Una altra de les novetats d'enguany és el Centre d'Interpretació de la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros, un espai únic per a conéixer l'origen de Port de Sagunt a través de la Via Verda i la comarca del Camp de Morvedre com a element vertebrador. Situat en l'oficina de turisme de Port de Sagunt, compta amb dues sales, una expositiva que narra la història del ferrocarril de la Companyia Minera de Sierra Menera (CMSM) des de la seua creació al desenvolupament de la Companyia Siderúrgica del Mediterrani (CSM) i el naixement de Port de Sagunt, i un audiovisual amb un recorregut sensorial per la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros així com diversos vídeos.
A més a més, en FITUR es presentarà la nova Guia de Vies Verdes per part de la Fundació de Ferrocarrils d'Espanya, en la qual està inclosa la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros. D'igual manera enguany la gastronomia estarà representada pel restaurant Sopa Frita de Sagunt amb un plat que ha preparat en els seus fogons per a sorprendre en FITUR, encara que esta vegada serà de manera virtual. Així mateix, s'unificaran projectes amb la Xarxa Espanyola de Jueries per a continuar treballant en les línies de desenvolupament gastronòmic de la ciutat i del patrimoni jueu i sefardita.
En eixe sentit també es realitzaran trobades amb empreses de digitalització per a la potenciació i posada en marxa del Pla de Destinació Turística Intel·ligent, que en breu començarà a implementar-se a Sagunt.
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, considera que la promoció del Centre d'Interpretació de la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros i del Festival Urban Art «són dues apostes molt interessants» perquè posen en valor el passat industrial del municipi al mateix temps que el col·loquen a l'avantguarda de les noves tendències artístiques. «Sagunt, per descomptat, és passat però també és actualitat i modernitat i en eixe sentit ha de ser concebut», ha sentenciat.
«D'alguna forma eixos murals també representen el que és la nostra ciutat i per això considerem que és un element atractiu més que poder vendre», ha explicat el primer edil sobre les creacions del certamen, lligades al patrimoni històric i industrial de Sagunt i que ofereixen «una perspectiva conjunta de ciutat».
Moreno ha subratllat que Sagunt «és una ciutat molt rica i variada» i ha destacat el seu passat històric romà i medieval, el seu patrimoni industrial, posat en valor durant les últimes dècades, i els seus recursos naturals com les marjals, muntanyes i platges, entre d'altres. Des del seu punt de vista «s'ha fet una bona faena des del Departament de Turisme», al qual ha felicitat i ha animat a demostrar en Fitur tot el potencial que té la ciutat mitjançant esta oferta que la localitza en l'àmbit nacional i internacional.
Per la seua part, la regidora de Turisme, Natalia Antonino, ha assenyalat que en l'edició d'enguany «Sagunt torna a dur productes turístics estrela per a promocionar dins d'esta fira» i ha recordat alguns dels principals actius turístics relacionats amb la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros com són el Forn Alt, la zona de Tallers d'Alts Forns del Mediterrani, el Barri Obrer i el futur Museu Industrial.
«Per a nosaltres la Via Verda representa tot eixe llegat de patrimoni industrial i una part important del producte cicle-turístic, una part patrimonial i una part de memòria obrera que queda reflectida dins d'este Centre d'Interpretació de la Via Verda Port de Sagunt-Ojos Negros», puntualitzava la edil. A més a més ha remarcat, lligat a això, el treball realitzat perquè Sagunt aparega representada entre les Vies Verdes d'Espanya. Així mateix ha anunciat que el Centre d'Interpretació es presentarà als premis europeus de vies verdes en les categories d'Iniciatives Exemplars i del Premi Especial amb motiu de l'Any del Ferrocarril, que se celebra este 2021. «És una finestra importantíssima per a donar a conéixer el nostre patrimoni industrial i eixe llegat que han deixat els nostres antecessors», ha declarat en este aspecte.
La delegada ha posat l'accent a animar «que el turisme vinga a Sagunt este estiu i durant tot l'any, des de la seguretat, amb un turisme segur», cosa per a la qual indicava que s'ha treballat durant el temps de pandèmia des de l'àrea.