SAGUNT | CULTURA I ESPECTACLES

L'Ajuntament de Sagunt es coordina amb la Generalitat per a la presentació de l'expedient de candidatura a Patrimoni de la Humanitat

ELPERIODIC.COM - 22/06/2020

A més, s'està treballant en la declaració de Bé d'Interés Cultural del Forn Alt

L'Ajuntament de Sagunt es coordina amb la Generalitat per a la presentació de l'expedient de candidatura a Patrimoni de la Humanitat. Per este motiu, este matí, el president del Consell Assessor de la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, Quico Fernández, ha mantingut una reunió presencial amb el subdirector de la Direcció General de Patrimoni, Antoni Bravo, amb la directora del Teatre Romà, del Museu i del Castell, Emilia Hernández, i amb tècnics de la Conselleria de Cultura.

La reunió ha sigut una posada en comú del treball que s'ha realitzat fins ara, de les activitats, reunions, exposicions, així com de la Universitat d’Estiu dedicada al Patrimoni, «tot amb la finalitat que el conjunt de la nostra ciutat des del Castell fins a la mar es posara en valor i es potenciara, perquè aspirar a ser Patrimoni de la Humanitat és una oportunitat, una estratègia per a millorar eixe patrimoni que té tant de valor històric», ha assegurat Fernández, i malgrat les dificultats que té presentar una candidatura, «continuarem en la mateixa línia».

Ara s'ha iniciat la segona part del camí, que és la presentació de l'expedient com a tal i la incorporació de Sagunt a la llista indicativa que controla el Ministeri de Cultura. «La candidatura no la presenta l'Ajuntament, sinó la Generalitat, per això esta reunió ha sigut per a coordinar-nos de cara a la presentació de l'expedient i per a comptar amb el suport i l'assessorament de la pròpia Conselleria, ja que ara toca el treball eminentment més científic, tècnic i rigorós com és redactar l'expedient, que estarà finalitzat al més prompte possible». En este sentit, Fernández ha assenyalat que l'Ajuntament va licitar un contracte per a la redacció del projecte a una empresa especialitzada en patrimoni, «encara que també comptem amb la col·laboració de la Universitat de València i d'altres universitats públiques, així com d'experts en la matèria».

Fernández ha destacat la importància de la participació i la implicació de la societat «per a impulsar la nostra candidatura i per a fer del nostre patrimoni un senyal d'identitat, de la nostra vitalitat, de la nostra cohesió social i de les nostres ganes de mirar al futur amb optimisme». D'altra banda, ha assegurat que en els últims quatre anys «hem aconseguit posar el patrimoni en el centre de l'acció política i donar-li tot el valor que té, no sols com un referent d'identitat, sinó com un valor econòmic de primera magnitud», esmentant la inclusió de Sagunt en 3 rutes europees de categoria internacional com la Ruta del Patrimoni industrial, la Ruta dels Fenicis-Camí d'Anníbal i la incorporació a la Xarxa de Jueries d'Espanya.

Està previst que pròximament es reunisca a Madrid amb responsables del Ministeri de Cultura en matèria de Patrimoni de la Humanitat, «perquè anem tots junts de la mà», a més, Fernández ha recordat que Sagunt ha obtingut el suport de les Corts, del Consell Valencià de Cultura, del Congrés dels Diputats i de qui fóra president de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza.

Declaració de Bé d'Interés Cultural del Forn Alt

D'altra banda, Fernández ha assegurat que ha demanat ajuda a la Conselleria per a la catalogació i protecció del patrimoni de Sagunt, en este cas de la declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) del Forn Alt, «un tema que ja plantejàrem i que en principi no pareixia possible, però que ara ja està molt avançat i intentarem que s'incloga tot el patrimoni industrial, perquè la nostra candidatura és de tota la ciutat, de tota la nostra història i de tot el nostre patrimoni. Sagunt és una ciutat que ho té tot en 2 500 anys d'història i que conserva elements fonamentals del seu patrimoni».